21.05 – CANVAS

Door zijn grillige en destructieve gedrag is El Niño uitgegroeid tot de schrik van de wereld. Overleven onderzoekt of we de overvloedige stortregens en verschroeiende droogtes die ermee gepaard gaan zelf in de hand werken. Onheilsprofeten durven te beweren dat El Niño tot een allesverwoestend monster zal uitgroeien als de aarde blijft opwarmen. Luc Debontridder, klimatoloog aan het KMI, vindt dat nonsens: ‘De opwarming van de aarde heeft niets met El Niño te maken.’

Wat is El Niño precies?

Luc Debontridder: El Niño is zeker geen nieuw verschijnsel, de Inca’s kenden die periodes al. Ze komen ongeveer eens om de zeven jaar voor en zijn het sterkst rond kerst; vandaar ook de naam El Niño, het kerstekind. Het zeewater voor de westkust van Zuid-Amerika is dan warmer dan normaal doordat de passaatwinden in de Stille Oceaan wegvallen en het warme water niet naar het Oosten stuwen.

En hoe beïnvloedt dat aarde en mens?

Debontridder: El Niño is verantwoordelijk voor droogtes in Indonesië, Australië en het Noordoosten van Brazilië; voor tropische cyclonen in Polynesië, een verminderde moessonactiviteit in India en warmer weer in Zuid-Oost-Azië. Daarnaast heeft het dramatische gevolgen in Afrika, waar het tijdens zo’n periode in bepaalde delen te droog en in andere te nat is. Tegelijk is er wel het voordeel dat in de Caraïben het aantal tropische stormen afneemt. En in België voelen we er dan weer niets van.

Gelooft u dat El Niño erger wordt doordat de aarde opwarmt?

Debontridder: Neen, El Niño is een klassiek voorbeeld van de koppeling tussen atmosfeer en wat op aarde en op zee gebeurt, en heeft niets te maken met het klimaat. We tasten in het duister wat de precieze oorzaak betreft, maar we weten wel dat het enkel te maken heeft met het wegvallen van de normale passaatwinden.

Zorgt dat dan niet voor steeds grotere rampen?

Debontridder: Echt niet. Er zijn trouwens niet meer of ergere rampen dan vroeger. Mensen denken dat gewoon en dat hebben we vooral aan de media te danken. Nu komt er elke dag wel ergens een modderstroom, een overstroming of een zware storm op televisie. Maar dat is eigenlijk heel subjectief: onze objectieve studies stellen vast dat er géén toename is van extreme weersomstandigheden.

Niet van talent gespeend Portret van het Nederlandse taalwonder Drs. P, schrijver van uiterst geestige gedichten en liedjes (18.50 – Canvas) De Vaticaanse Samenzwering Documentaire over kindermisbruik binnen de katholieke Kerk en hoe het Vaticaan probeerde de potjes gedekt te houden (20.35 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content