BOEKEN OM TE BEKIJKEN. HET MUHKA ETALEERT DE KUNSTENAARSBOEKEN VAN UITGEVERIJ IMSCHOOT IN EEN DOOR DE KUNSTENAARS ONTWORPEN DECOR. UNE FAUSSE BONNE IDEE (PARDON MY FRENCH!).

MUHKA

LEUVENSTRAAT 32 IN ANTWERPEN, TOT 29 AUGUSTUS.

tel. 03 260 99 90 en www.muhka.be

Not done!

Wat de tijdelijke tentoonstellingen betreft, ziet het ernaar uit dat het Muhka steeds meer in de richting van een kunstencentrum evolueert, een oord zoals de Nederlandse Appel of Witte de With waar hedendaagse kunst op een wat smaller draagvlak gepresenteerd wordt. Op zich is daar niets op tegen, hoewel je dan onrechtstreeks toch een alsmaar kleinere groep van mensen aanspreekt, om niet te zeggen alleen nog de insiders. En dat kan voor een museum niet helemaal de bedoeling zijn. Not done!, de tentoonstelling rondom het kunstenaarsboek, heeft het daar net zoals een aantal vorige Muhka-exposities mee te stellen. Het project is nochtans mooi uitgewerkt: het blijft niet bij publicaties achter glas, de toegevoegde installaties werken uitnodigend, de presentatie is verzorgd en noem maar op, maar het is niet de tentoonstelling die we in het Muhka eindelijk eens zouden willen zien. Zoals dikwijls domineert het uitgangspunt van de curator en wordt de kunst daaraan ondergeschikt gemaakt. Dat is jammer, want op die manier komt niet de energie vrij die kunst in het beste geval kan uitstralen.

Not done! vertrekt bij het ruime bestand van de Gentse uitgeverij Imschoot. Er worden geen catalogi of monografieën getoond, maar door kunstenaars uitgewerkte concepten in boekvorm. Daarbij horen verwante werken (installaties, video’s) en zitmeubeltjes waardoor een lounge-achtige context ontstaat. Zo presenteert Joe Scanlan zijn boek over een zelf te maken Ikea-doodskist bij een kistvormig ligbed en duwde de meervoudige persoonlijkheidsartiest Messieurs Delmotte zijn publicaties tussen een bibliotheekkast vol pockets. Bij zijn editie Fountains of the World bedacht Jan Fabre een vasttapijt voor vloeren en muren met urinoir-motief. Het urine-zaaltje is te bedreden via een klein deurgat waarna je op tekeningen stuit over plassende vrouwen. Fabres installatie had wat kunnen worden, maar omdat de prentjes studentikoos en iets te miezerig uitvallen, is het al snel zoeken geblazen naar anders en beter. Een toefje suspense en een inhoudelijke relevantie is te vinden bij de video The Damnation of Faust van Dara Birnbaum, maar als het erop aankomt, moet je voor het artistieke vernuft toch weer bij de boeken zijn. En bij het ingestorte plafond van Kendell Geers, de enige bijdrage die uit de band springt en met-een ook echt overtuigt. Els Fiers

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content