Donderdag 4/3, 20.40 – VT4

‘The real thing’, dat zal u de komende weken nog vaak horen over Move like Michael Jackson, de nieuwe talentenjacht van VT4. Het zijn ook de woorden van Mark Summers, een Brit die als casting-directeur deel uitmaakte van het Jacksonuniversum en nu als jurylid de dans-prestaties van de Vlaamse en Nederlandse would-be Michaels zal beoordelen.

‘Passion!’‘Sheer Brilliance!’‘Dreams!’ Jawel, Mark Summers is ‘as showbizz as showbizz can get’. Dat betekent ook dat hij geen blad voor de mond zal nemen als hij het géén droom van een dans vindt. Hij krijgt daarvoor trouwens versterking van Jacksonchoreograaf Lavelle Smith Jr., ene Maurice Wijnen, theater- en tv-maker uit Nederland, en Lien Degol, de VT4-stiliste met de scherpe tong.

‘Heel opmerkelijk: de Vlaamse kandidaten blijven veel rustiger bij negatieve commentaar’, lacht Summers. ‘Pas op, Move Like Michael Jackson wordt reality-tv van een nieuw niveau. Je moet als danser echt héél goed zijn. Dit wordt geen freakshow, maar een spektakel vol talent. Je zult ook zien hoe hard er getraind moet worden om Michaels moves onder de knie te krijgen. Dansen is topsport.’

Is Michael Jackson wel te evenaren?

Mark Summers: Haast onmogelijk, de performers van dat niveau zijn op één hand te tellen. Het is ook niet de bedoeling om Michael te evenaren, wel om je door hem te laten inspireren. Michael vond het geweldig dat mensen zijn moves nadeden. Hij beschouwde het veeleer als een eer dan als plagiaat. Hij heeft zelf zo veel geleerd door te kijken, naar onder meer Fred Astaire en Mickey Rooney. Zelf heb ik mijn baan ook te danken aan Michaels inspiratie: ik zag de clip van Thriller en wist dat ik de showbizz in wilde. Uiteindelijk ben ik de casting-sector ingerold, en door met Lavelle Smith Jr. te werken ben ik dan met Michael in contact gekomen.

Heb je Jackson ook echt leren kennen?

Summers: Absoluut! Ik herinner mij nog zo onze eerste ontmoeting – pas als ik al geruime tijd voor hem werkte. In de tribune van Earls Court in Londen zat ik naar een repeterende Michael Jackson te kijken. Plots voelde ik een hand op mijn schouder en hoorde ik een zware stem: ‘Ben jij Mark?’ Bleek dat Michael te zijn! Op het podium stond zijn eerste vervanger om de pers te misleiden. En met mij haalde hij dan een geintje uit. Wat dat betreft, is Michael altijd kind gebleven.

Je werkte mee aan ‘This is it’ als castingdirecteur voor Europa. Hoe onwezenlijk was het nieuws van Michaels overlijden?

Summers: Dat was verpletterend. We waren al maanden hard en in alle geheim aan het werken. Het was net ‘one big happy family’ die weer bij elkaar kwam. Niet dat het vanzelfsprekend was dat ik opnieuw de Europese casting zou doen, neen, ik moest me opnieuw bewijzen. Ik was helemaal van de kaart door Michaels dood. Dagenlang heb ik geen tv of radio aangezet. Ik had echt geen zin om al die idiote verhalen, waarmee we de weken voordien tijdens de conference calls met Michael zelf nog zaten te lachen, opnieuw te horen. Weet je wat zo prachtig is aan dit programma? Het gaat over Michael de artiest, en het is de eerste stap om zijn erfenis door te geven.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content