Kunst met inhoud, humor, spanning en emotie? Snuister in The Macabre Treasury van Mark Dion.

GEZIEN OP MARK DION, THE MACABRE TREASURY, MUSEUM HET DOMEIN, SITTARD, TOT 5/5

Mandrillus sphinx van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion is een afgietsel van het skelet van een mandril, een baviaanachtige aap met grote hoektanden, een wit met rode snuit en een blauw zitvlak. Van het dier zijn er nog een paar duizend over. Dat het met uitsterven bedreigd is, gebruikt Dion als basis voor een werk over een gedoemde toekomst. De grond onder het skelet ligt vol afval: kopjes en schoteltjes, kralen, kapotte uurwerken, verroeste scharen en andere oude rommel. Als een archeologische vondst uit een verloren wereld. Mandrillus sphinx (de Latijnse naam van een mandril) suggereert dat de aarde binnen afzienbare tijd een puinhoop zal zijn, bezaaid met rotzooi en vakkundig ontdaan van elk sprankje leven.

Het skelet maakt deel uit van een reeks waarin mandrils, zeekoeien en andere laatsten-van-hun-soort in een postapocalyptische setting worden geplaatst. In Museum Het Domein in Sittard wordt het skelet geflankeerd door een pikzwarte, schijnbaar uit olie opgeviste flamingo en een pluchen ijsbeer die met zijn mooie witte poten in een vat vol teer staat. Dat drietal vormt het curieuze ontvangstcomité van The Macabre Treasury, een tot in de puntjes verzorgde tentoonstelling over mens en dier aan de rand van de afgrond. De expo bestaat uit een aaneenschakeling van themazaaltjes. Zo is er een Department of Archeology, een Cabinet of Mystery en een Museum of Poison, waarin Dion DDT en andere pesticiden onder een plastic zeil bewaart. Op gezette tijden kom je een rariteitenkabinet tegen. Daarin verzamelt Dion van alles en nog wat over de goede en vooral foute kanten van de beschaving. Aan het eind van de tentoonstelling wacht een Hunting Salon, waar het gegeven van de jacht ijskoud wordt geserveerd: een muur met honderden ingelijste foto’s van jagers met hun prooi – herten en fazanten, maar ook een afgesneden olifantenkop, wijzen venijnig op de onbarmhartige manier waarop mensen met dieren omgaan.

Elke zaal kreeg van Dion ook een andere toegang: een staldeur, een archiefdeur, een gordijn of een ingang van een mijn. Telkens betreed je een nieuwe, koddige of schrikbarende wereld: spannend en soms ongemakkelijk relevant. The Macabre Treasury is een wonderlijk sarcastische mix van ecologische zorgzaamheid, vreselijk feitenmateriaal en hilarische beelden.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content