MAN OVER BOEK

STIJN VAN DE VOORDE: 'Ulysses was toch niet altijd aangenaam.'

Dinsdag 5/11, 22.00 – Canvas

Siddert en beeft! Het Loch Nessmonster van de Vlaamse televisie steekt de kop weer op: het boekenprogramma. Samen met de ploeg achter het gesmaakte Man over woord maakte Stijn Van de Voorde Man over boek, zes delen ontdaan van aloude complexen.

Man over woord-regisseur Toon Van De Vijver en ik kennen elkaar al langer. Hij vroeg me om mee te werken aan Man over boek. Ik zag de invalshoek meteen zitten en heb ja gezegd’, aldus Van de Voorde. ‘Ik ben niet de grote kenner, maar wel een boekenliefhebber. Zoals de titel duidelijk maakt, gaat Man over boek over boeken, en dus niet noodzakelijk over literatuur. Een interview met een verzuurde schrijver die zichzelf niet graag ziet, dat levert geen goede televisie op.’

Wat dan wel?

STIJN VAN DE VOORDE: De manier waarop Man over woord taal aanpakte, zo gaat dezelfde ploeg om met boeken. Dat levert weer een hele reeks rubrieken en reportages op. Alles is op een frisse wijze gemonteerd, het programma gaat goed vooruit, maar mensen kunnen nog altijd hun punt maken. Binnen die snelle aanpak blijft er plaats voor inhoud.

En voor literatuur?

VAN DE VOORDE: Absoluut, we gaan onder meer op zoek naar de link tussen literatuur en muziek. The Rolling Stones, Muse, Nirvana… allemaal hebben ze zich erdoor laten inspireren. Zo was Kurt Cobain een grote fan van Patrick Süskinds Het parfum, hij schreef er Scentless Apprentice over. We gaan ook van wereldklassiekers na in welke mate ze vandaag nog nuttig zijn. Het verhaal van Don Quichot bijvoorbeeld, iedereen kent die naam, maar weten wij nog waarover het gaat? Of Ulysses van James Joyce. Hoeveel mensen beweren niet dat ze die onleesbare roman gelezen hebben? In Man over boek proberen we dat boek in alle eerlijkheid door de ogen van vandaag te lezen, en we gaan praten met mensen die wel degelijk tot het einde zijn geraakt: de voorzitter van het Antwerp James Joyce Centre en Hugo Matthysen.

Zijn er ook buitenissige rubrieken?

VAN DE VOORDE: Ja, we hebben de tien meest gelezen boeken uit de bibliotheek van Antwerpen binnengebracht bij een Leuvens lab om na te gaan wat er allemaal aan blijft kleven. De resultaten zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Al even opmerkelijk: de geur van boeken, een Londense prof heeft die grondig geanalyseerd. Verder regelen we ontmoetingen tussen schrijvers uit verschillende werelden. Literator Saskia De Coster heeft zo een date met scenarist Jan Eelen. Mieke Dobbels en Maaike Cafmeyer brengen als Mieke en Maaike hoogtepunten uit de erotische literatuur tot leven. En aan elk einde vertelt een bekende mens – en dat kan Jeroen Meus zijn – wat zijn of haar favoriete boek is.

Vrees je niet de reacties van de culturele elite, die zich vandaag al gekrenkt voelt door het aangekondigde verdwijnen van Joos op Radio 1?

VAN DE VOORDE: Als je ergens in het leven geen schrik voor moet hebben, dan is het wel de culturele elite. Het is goed dat ze bestaat en dat ze regelmatig van zich laat horen. Maar voor mij is niets zo schoon als iets goeds maken voor een breed publiek. Dat is moeilijker dan iets arty te maken voor vijftig mensen die het dan zogezegd begrijpen. Nee, ik wil vooral een programma maken waar ik achter kan staan. En wat die discussie over cultuur op radio en tv betreft, ik denk niet dat een programma wordt afgeschaft omdat er cultuur in zit. Daar moeten andere redenen voor zijn.

Heb jij voor Man over boek heel wat boeken, zelfs de onleesbare, verslonden?

VAN DE VOORDE: Zoals Joyce’ Ulysses? Ik vond het een erezaak om mij daar echt aan te zetten. En om eerlijk te zijn, ik vond dat niet altijd een aangename leeservaring. Ik ben niet door de hele Ulysses geraakt, daar had ik ook geen zin in, maar ik vond het achteraf wel boeiend om de lyrische meningen van Hugo Matthysen en de prof van het James Joyce Centre te toetsen aan wat ik gelezen had. Zo zag ik in dat dit boek voor die mensen als een puzzel is, die ze kunnen onderzoeken en ontleden. Het is hen gegund.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content