Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Dinsdag 23/2, 21.30 – Acht

Fans van strakke pakken, hoepelrokken en mensen die ongegeneerd roken, drinken en rondvogelen, juicht! Acht start deze week met het tweede seizoen van Mad Men, de onvolprezen serie over de verwikkelingen in een reclamebureau in het New York van de jaren 60. Voor wie al met het geheugen begint te sukkelen, zetten we ter opwarming nog even de belangrijkste personages op een rij en de verwikkelingen die hen in het eerste seizoen zijn overkomen. Hoeven we nog te zeggen dat mensen die nog aan dat eerste seizoen bezig zijn nu beter stoppen met lezen?

1 Don Draper De ‘creative director’ van Sterling Cooper, de man die de grote lijnen van de reclamecampagnes uitzet en het team van copywriters uitdenkt. Hij is getrouwd met Betty, maar houdt er geregeld een scharrel op na ‘on the side’ – in het eerste seizoen had hij bijvoorbeeld een relatie met een alternatieve meid uit Greenwich Village en met de dochter van een warenhuisgigant. Tegelijk is Draper ook niet wie hij zegt te zijn: hij heeft namelijk de identiteit aangenomen van een soldaat die naast hem op het slagveld gestorven is en probeert zijn eigen traumatische verleden te vergeten.

2 Betty Draper De echtgenote van Don en een huisvrouw met twee kinderen. Betty was vroeger een fotomodel, maar gaf haar carrière op toen ze trouwde. De sleur van het leven als huisvrouw werkt steeds meer op haar gemoed, en in het eerste seizoen ging ze op bezoek bij een psycholoog – die er geen graten in zag om alles wat ze daar vertelde, door te seinen naar Don.

3 Roger Sterling De medeoprichter en -baas van het reclamebureau Sterling Cooper. Net als Don is Roger getrouwd en heeft hij kinderen, maar dat weerhoudt er hem niet van om vreemd te gaan. In het eerste seizoen kreeg hij tijdens een van zijn nachtelijke escapades een hartaanval, waardoor hij even leek te beseffen dat een dieet van roken, drinken en gewillige vrouwen toch niet zo gezond is.

4 Peggy Olsen De secretaresse van Don Draper, die het kantoor binnenkomt als een verlegen ‘seut’ maar zich langzaamaan weet op te werken. Peggy is namelijk niet van plan om eeuwig een secretaresse te blijven, maar wil ook copywriter worden: als blijkt dat ze soms wel eens een goed idee heeft, begint haar baas haar op te merken. Bij het begin van de serie beleeft Peggy een onenightstand met Peter, en op het einde van het eerste seizoen blijkt dat ze zwanger is.

5 Joan Holloway De vrouw die alle secretaresses bij Sterling Cooper in het gareel houdt – een gareel dat ze zelf maar al te graag over de haag gooit. De voluptueuze Holloway – een vleesgeworden zandmodel – heeft een losvaste relatie met Roger Sterling, wat haar de nodige macht in het kantoor bezorgt.

6 Peter Campbell Ambitieuze ‘account executive’ bij Sterling Cooper die er alles voor over heeft om in het kantoor hogerop te klimmen. Hij ontdekt het geheim over de verborgen identiteit van Don en probeert hem daarmee te chanteren. Als dat mislukt, gaat hij met het verhaal naar grote baas Burt Cooper, die op de onthulling echter heel nuchter reageert met een simpel ‘Iedereen heeft wel iets te verbergen’.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content