Voor fris talent zijn we altijd in. We zoeken het in prille kunstenaarsinitiatieven, op obscure websites en in het HISK, het postacademische oord waar een selectie kunstenaars rondloopt met het stempel ‘beloftevol’. Tijdens de Open Studiodagen spraken we Ben Van den Berghe (27). We spotten er zijn foto’s zoals deze No Money Laughter, een portret van een man die zich vrolijk maakt omdat zijn geld op is. Voor zijn fotoreeks putte de kunstenaar uit het arsenaal van de lachyoga, die stress bestrijdt met lachoefeningen. Van den Berghe liet beoefenaars van de lachsport aan de slag gaan in de kunstruimte van de Nederlandsche Bank in Amsterdam. Ze demonstreerden er onder meer de lach-met-jezelflach, de geen-geldlach en de uitzinnige baas-is-ontslagenlach. Alles werd vastgelegd in foto’s, video’s en handleidingen.

Je focust dikwijls op macht en hoe mensen elkaar bejegenen. Daar vloeiden al foto’s uit voort over handen schudden en sturende architectuur. Wat bracht je ertoe om een werk te maken over de lach?

BEN VAN DEN BERGHE: Enkele jaren geleden vond ik een instructiefilmpje op het internet. Een lachtherapeut demonstreerde er hoe je kunt leren lachen zonder aanleiding. Sindsdien heb ik me grondiger verdiept in lachyoga, een fenomeen afkomstig uit India. Men volgt er de gedachte dat je lachen artificieel kunt opwekken met kinderlijke speelsheid. Naar een lachclub gaan lijkt misschien tragikomisch, maar voor veel mensen is het absoluut noodzakelijk.

Je vraagt anderen performances te doen in een bepaalde setting. Kunnen mensen een oefening bestellen uit een soort Laughter Bankcatalogus?

VAN DEN BERGHE: De Laughter Bank is een index van lachoefeningen uit de lachtherapie. Dat bestand maakt deel uit van een groter onderzoek over de aanstekelijkheid van de lach. In de Nederlandsche Bank waren foto’s, video’s en performances te zien. De performances of Laughing Sculptures zijn als concept vastgelegd in een certificaat met handleiding. Als je de instructies correct opvolgt, kun je ze in principe eindeloos brengen.

Je bent pas 27 en aan het werk in het HISK. Weet je nog waarom je kunstenaar wilde worden?

VAN DEN BERGHE: Voor mij is kunst altijd een plek geweest waar ik volgens mijn eigen regels kon leven. Kunstenaar worden is ook nooit een bewuste stap geweest. Op een beeldende manier omgaan met alles wat er in het leven op je afkomt, dat is het. Niets meer en niets minder.

TE ZIEN OP BENVANDENBERGHE.COM

(E.F.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content