Eerder deze maand kwamen een paar honderd Mexicanen de straat op in Monterry om te protesteren tegen Marilyn Manson. Tijdens de protestmars zongen ze hymnes en gebeden in een mislukte poging om Man- sons Mexicaanse concerten, gepland in november, een halt toe te roepen. Om Gods wil toch te laten overeenstemmen met hun eigen wil riep Arsenia Campos, de organisator van de betoging, de menigte op om te ‘bidden voor Manson opdat hij God zou leren kennen en veranderen’.

Het katholieke christendom slaagt er de laatste decennia steeds minder in om subversieve elementen uit de populaire cultuur in te lijven. Tevoren hadden ze nog priester Daens, en Jezus Christus was natuurlijk ook niet vervaard van een knuppel meer of minder in het hoenderhok; heden ten dage gaan katholieken liever prat op Pyrrusoverwinningen als het droomhuwelijk tussen Jessica Simpson (een vlekkeloos proper zangeresje met een barbielichaam) en Nich Lachey (een vlekkeloos proper zangertje in een tweederangs boysband). In 1977 flirtte Larry Hustler Flynt wel met het evangelische christendom, en beeldde Gerard Reve zich de Here in als een ezeltje dat hij liefdevol langs achteren pakt, maar over het algemeen heeft het katholieke christendom de populaire cultuur al te zeer gedemoniseerd om alsnog enkele van zijn verdwaalde schapen te kunnen inlijven.

Dan heeft Ron Hubbards Scientology dat beter aangepakt. Akkoord, John Travolta en Tom Cruise zijn wat te braaf om voor subversief door te gaan, maar zelfs William S. Burroughs (op jongere leeftijd dwepend met de Assijnen, een middeleeuwse ismaëlitische sekte van sluipmoordenaars) was Scientology gunstig gezind. De islam specialiseert zich in boksers (en Cat Stevens, oftewel Yusuf Islam), maar het is de Jehovabeweging die onverhoopt met de overwinning gaat lopen. Zij hebben Prince weten te strikken. Het Sexy Motherfucker’tje trok onlangs zijn hoge hakken uit en een paar sandalen aan (we laten in het midden welke de stoute schoenen zijn) en liep met zijn bassist enkele huizen in Eden Prairie, een voorwijk van Minneapolis, af om de Jehovaboodschap te verkondigen. Een blik door de peephole (‘Oh, het zijn kinderen!’) deed de bewoners nietsvermoedend openen, en toen ze het onheil vooralsnog probeerden af te wenden (‘We zijn joods.’ ‘Het is Jom Kippoer.’), begon Prince aan een van zijn gepatenteerde remixes, de Wachttoren ter hand. Als ze nu nog Wendy en Lisa weten te strikken, kon de Jehovabeweging weleens aan een serieuze publicitaire remonte begonnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content