Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zaterdag 13/2, vtm

Wie in december de prijs voor ‘meest bizarre programmaconcept van het jaar’ wil, zal van erg geschiften huize moeten komen om Ik weet wat je deed nog te bedreigen. In deze nieuwe vtm-show draait alles namelijk om hypnose en om wat je kunt doen met mensen die gehypnotiseerd zijn. Al wie een nooit waargemaakte droom koestert, kan zich inschrijven en krijgt dan misschien op een mooie dag de Nederlandse expert Jos Claus op bezoek. Die brengt de kandidaat onder hypnose en laat hem of haar dan geloven dat de droom in kwestie in vervulling gaat – ook al zit de deelnemer in werkelijkheid gewoon nog altijd in een luie stoel in de woonkamer.

Nadat ze weer ontwaakt zijn, mogen de gehypnotiseerden de beelden van hun exploten bekijken, wat natuurlijk een hoop momenten vol ongeloof oplevert. Daar houdt het echter niet op: de heer Claus geeft zijn proefkonijnen onder hypnose ook nog een resem andere opdrachten, waar telkens een moeilijk dilemma in verscholen zit. Vlak voor hij ze wakker maakt, wist hij hun geheugen en in de studio moeten de kandidaten dan raden welke beslissing ze genomen hebben, en elk goed antwoord levert wat geld op. Eerlijk gezegd: het enige wat dit nog vreemder zou maken, is als over tien jaar blijkt dat Ik weet wat je deed helemaal niet heeft plaatsgevonden, maar dat de kijkers gehypnotiseerd waren om te geloven dat dat wel zo was. Voorlopig gaan we er echter van uit dat vtm geen ambities heeft om ‘The Matrix’ te worden.

De aflevering van vorige week was enkel een vooruitblik op de reeks – die over enkele weken start – waarin presentator Koen Wauters samen met Claus in de sofa zat om te praten over wat hypnose allemaal inhoudt. Om het wat aanschouwelijk te maken was er ook een jong meisje bij dat alles wat de hypnotiseur vroeg, uitvoerde: als Claus haar influisterde dat Koen haar geliefde hondje was of haar zei dat de presentator geen kleren aanhad tijdens het gesprek, dan bleek zij zich na het ontwaken navenant te gedragen. Tussendoor kregen we beelden te zien uit de Nederlandse reeks waarop het programma gebaseerd is en waarin Claus bijvoorbeeld een buschauffeur liet geloven dat hij een luchtvaartpiloot was en we de man dan achter het stuur van zijn bus zagen zitten ‘vliegen’ terwijl hij in schabouwelijk Engels zijn imaginaire passagiers toesprak.

Om mee te stappen in dit programma, moet je natuurlijk geloven dat hypnose bestaat én dat mensen zo gemakkelijk te hypnotiseren zijn als Claus het laat lijken. Maar zelfs als we onze kritische geest even in slaap wiegden, kon Ik weet wat je deed ons niet echt meeslepen. Hypnose of niet, uiteindelijk draait alles om mensen die zich belachelijk maken, en dat wordt nogal vlug eentonig. We kunnen ons voorstellen dat familie en vrienden van deelnemers het hilarisch vinden om te zien hoe hun geliefde stadmus vol overtuiging een koe zit te melken, maar voor de neutrale toeschouwer was het soms alsof je naar een bende dronken mensen zat te kijken, terwijl je zelf geen druppel alcohol had aangeraakt. Ik weet wat je deed werd na een tijdje bijzonder saai, en toen de hypnotiseur voor de zoveelste keer de woorden ‘En slaap’ uitsprak, kregen we inderdaad zin om ons bed op te zoeken. Of zou het dan toch…?

Lees nog meer recensiesen bedenkingen in deblog Testbeeld op FOCUSKNACK .BE

Stefaan Werbrouck

Hypnose of niet, uiteindelijk draait ‘Ik weet wat je deed’ om mensen die zich belachelijk maken, en dat wordt nogal vlug eentonig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content