‘Ik ben Hollywoodsfavoriete klootzak’

Het zijn drukke dagen voor Josh Brolin (42). Niet alleen heeft hij zowel de Woody Allenkomedie You Will Meet a Tall Dark Stranger als Oliver Stones Wall Street-sequel te promoten, hij wordt straks ook alweer op de set van de Coenbroers verwacht voor hun remake van de John Waynewestern True Grit. Plus: hij moet dringend zijn aandelenportefeuille checken. ‘Ik ben bijna vier jaar lang beursspeculant geweest.’

Van een levenswending gesproken!

Josh Brolin: Toen mijn carrière niet verliep zoals ik hoopte, heb ik mijn ranch verkocht en heb ik me een paar jaar intens op aandelenhandel toegelegd. Ik deed het graag, én ik bleek er goed in. Plus: het hielp me van mijn gokverslaving af. Ik hoopte zo een spaarpot aan te leggen opdat ik nooit nog rollen zou moeten aannemen puur om het geld. Gelukkig keerden mijn kansen als acteur in 2007 toen Robert Rodriguez me voor Grindhouse vroeg en de Coenbroers me voor No Country for Old Men wilden. Toen ik geld begon te verdienen met speculeren, had ik het dus eigenlijk niet meer nodig omdat ik eindelijk ook met acteren brood op de plank bracht.

Heb je nog op Wall Street gewerkt dan?

Brolin: Helemaal niet. Ik ben altijd blijven acteren, zowel in film als op toneel. Ik werkte gewoon thuis van aan mijn computer. Ik was een sjofele Gordon Gekko in trainingspak. (Lacht) Ik had wel mijn eigen website (het inmiddels alweer gedeactiveerde www.MarketProbability.com; nvdr.) en even was er zelfs sprake van dat ik een beursprogramma zou presenteren op zakenzender CNBC.

Doe je het nog steeds?

Brolin: Ik ben bezig met hedgefondsen, maar nu mijn carrière lekker loopt, laat ik het meeste werk aan mijn zakenpartner over. Het blijft ook een gevaarlijk spelletje, al kan ik niet zeggen dat ik zelf veel slechte ervaringen heb. Ik heb goed verdiend op de beurs. Het is leuk als je aandelen de hoogte ingaan, maar het komt eropaan er mee te kappen zodra je merkt dat de hebzucht het van het gezond verstand overneemt. Spelen op de beurs vraagt zelfbeheersing en als je die niet hebt, dan moeten er duidelijke spelregels worden opgesteld. Een gebrek aan regels was ook het probleem bij de bankencrisis.

Heeft je beurservaring je iets bijgebracht als acteur?

Brolin: Zeker. Voor mijn rol in Wall Street, ligt dat natuurlijk voor de hand. Ik wist waarover ik het had, kende het jargon en het gevoel om je aandelen zo snel te zien zakken dat je met peperdure Goyaschilderijen zou beginnen te gooien. (Lacht) Daarnaast heeft het me ook emotionele discipline en concentratie bijgebracht, wat als acteur altijd van pas komt.

Je speelt een cynische en geldgeile bankier in ‘Money Never Sleeps’, je was de antiheld uit ‘No Country for Old Men’, je schoot Harvey Milk neer in ‘Milk’ én je kroop in de huid van George W. Bush in ‘W’. Wat heb je toch met schurkenrollen?

Brolin: Blijkbaar ben ik Hollywoods favoriete klootzak. (Lacht) Zolang het films van dat niveau zijn, hoor je me echter niet klagen. Ik heb niet de looks van George Clooney of Brad Pitt. Ik ben tevreden met mijn uiterlijk en mijn vrouw (actrice Diane Lane; nvdr. ) gelukkig ook, maar tien jaar geleden heb ik beseft dat ik niet het persona heb om de romantische leading man te spelen. Het heeft dus ook geen zin om een dergelijke carrière te ambiëren. Bovendien zijn slechteriken vaak boeiender personages om te spelen en is het altijd een uitdaging om zulke mensen een herkenbare en sympathieke kant te geven. George W. Bush neerzetten als een idioot is niet zo moeilijk. Van hem een tragische antiheld maken: dat verdient pas een Oscar. (Lacht)

Je hebt de jongste jaren met grote regisseurs als Oliver Stone, Woody Allen, Ridley Scott en de Coenbroers gewerkt. Is de regisseur de voornaamste parameter voor jou?

Brolin: Absoluut. Als je met een goede regisseur werkt, betekent dat meestal ook dat het script goed is en het personage interessant. Ik heb de voorbije jaren geluk gehad en goed verdiend, en van nu af aan kan het me niet zoveel meer schelen of mijn films nog geld opbrengen of niet. Ik wil een interessant cv uitbouwen, zodat mijn kinderen trots kunnen zijn op mij.

Je vader James Brolin is zelf een beroemd acteur. Heb je je nooit willen afzetten tegen dat Hollywoodmilieu?

Brolin: Eerst wel. Ik wilde liever rechten of wiskunde studeren. Ook de financiële onzekerheid als acteur schrikte me af. Door mijn vader ben ik er vroeg ingerold, maar niemand heeft me ooit gepusht. Ik heb mijn carrière ook niet cadeau gekregen. Ik heb de acteerstiel met vallen en opstaan geleerd en daarbij heb ik zeker zoveel opgestoken van mijn vriend en mentor Anthony Zerbe als van mijn vader.

De financiële onzekerheid als acteur schrikte je af, zeg je. Je hebt blijkbaar wel iets met geld.

Brolin: Niet met geld, wel met zakendoen. Ik heb ontdekt dat ik er een instinct voor heb. Als ik al een natuurlijk talent bezit, dan wel voor zakendoen en rekenen. Acteren is werken voor me. Maar ik werk graag. Ik heb dit jaar vijf films die uitkomen? Geweldig. Hoe meer, hoe liever! En als je me nu wil excuseren, de Coens verwachten me op de set van True Grit. (Lacht)

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content