IF WE DON’T TAKE MANHATTAN, WE TAKE BEIJING

Hij is niet noodzakelijk beter of slechter dan de PS4, zijn belangrijkste concurrent, maar het wachten op de Xbox One heeft – toch in België – wel erg lang geduurd. Té lang misschien. Maar eind deze week is hij er dus eindelijk. Is de new-gen-consolestrijd tussen Sony en Microsoft al bij voorbaat beslecht? Kan China het tij nog keren? En welke Xbox One-games lonen de moeite?

De releasegeschiedenis van de Xbox One is opmerkelijk. Eind november 2013 werd de nieuwe Microsoftconsole uitgebracht in Noord-Amerika, in Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en in sommige Europese landen. Zesentwintig landen, waaronder België, Denemarken, Japan, Nederland, Noorwegen, Rusland en Zweden moesten tot ‘ergens in 2014’ geduld oefenen. Het heette om enkele maanden te gaan, het werden er uiteindelijk bijna tien – al dook de Xbox One in ons land eerder wel op bij enkele grote ketens die hem voor ongeduldige klanten importeerden.

Aan de basis van die vertraging zou de vertaling en lokalisatie van het besturingssysteem voor die markten liggen. Aannemelijk, want de nieuwe Xbox reageert bij sommige toepassingen rechtstreeks op stemcommando’s (via de Kinect-microfoon. Anderzijds, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië werden wel bevoorraad, Zwitserland niet. Volgens andere bronnen had Microsoft de productie onder druk van de concurrentie moeten versnellen en was het simpelweg niet haalbaar om op die 22e november 2013 meteen de hele wereld te bevoorraden. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden.

De grootste concurrent is – het zal u niet verbazen – Sony, met de PlayStation 4. Die console werd vorig jaar, een week na de Xbox One, internationaal uitgebracht, ook in België. Wie er niet meteen bij was, mocht de borst natmaken voor een stevige speurtocht: de PS4 was de eerste zes à acht maanden amper te vinden, wegens overal uitverkocht. Inmiddels ging ze al meer dan tien miljoen keer over de toonbank – en is ze marktleider in het new-gen-segment. Geen enkele van de drie voorgaande PlayStation-consoles verkocht ooit sneller. Tot verbazing van Sony zelf: ‘Dit hadden we ons niet kunnen voorstellen’, zo zei Shuhei Yoshida, hoofd van Sony Computer Entertainment. ‘We zijn erg blij, maar ook nerveus, omdat we nog niet helemaal begrijpen waarom mensen nu precies voor onze console kiezen.’

Microsoft heeft enkel cijfers tot aan de voorbije lente vrijgegeven. ‘Er zijn vanaf de lancering tot april meer dan 5 miljoen Xbox Ones verkocht in de dertien landen waar de console al officieel beschikbaar was’, aldus Kathleen Kiebooms van Xbox België. Nintendo lijkt een minder te duchten concurrent: de inmiddels twee jaar oude Wii U heeft ‘nog maar’ zes miljoen stuks verkocht, ook al ligt die console dus meer dan een jaar langer in de winkels. Wel beleeft de Wii U sinds deze zomer een kleine heropleving, door de release van Mario Kart 8. De Xbox One zal stevig uit de hoek moeten komen om de PS4 bij te benen. Zelfs in de Verenigde Staten, waar de Xbox 360 bij de vorige consolegeneratie heer en meester was, is momenteel de PS4 new-gen-marktleider.

En toch is de consolestrijd nog maar net begonnen. Naast de 26 landen die er deze week bij komen, heeft de Xbox One nog een troef achter de hand: China. Daar werd in januari een bijna veertien jaar oud verbod op de import van gameconsoles opgeheven – onder meer om de illegale namaak te stuiten. Sony liet weten geïnteresseerd te zijn, maar Microsoft heeft inmiddels al een overeenkomst gesloten die ervoor zorgt dat er op 23 september vijf miljoen Xbox One-consoles het immense land binnenkomen. Geraamd wordt dat alle consoles samen de komende vijf jaar in totaal meer dan vijftig miljoen stuks in China zullen slijten.

NET ZOALS DE PS4 IS DE XBOX ONE NIET LOUTER EEN GAMEconsole, maar een volwaardig entertainmentsysteem waar muziek-, film- en internetdiensten elkaar kruisen. Microsoft focuste bij de lancering vorig jaar zelfs heel zwaar op die kant van hun nieuwe multimediaspeeltje, wat veel gamers – traditioneel de eerste kopers van nieuwe consoles – minder op prijs stelden. Phil Spencer, sinds 31 maart de nieuwe grote Xboxboss, legt ondertussen opnieuw de focus op gaming: ‘Toen ik erachter kwam hoe onze boodschap overkwam bij het doelpubliek, kon ik alleen maar besluiten dat we verkeerde beslissingen genomen hebben, en dat we die nu dienen bij te sturen.’

Qua besturingssysteem lijkt de Xbox One wat op Windows 8, met logisch gestructureerde blokjes op het scherm die elk een app of titel voorstellen. In tegenstelling tot de 360 destijds zit er in elke nieuwe Xbox nu ook een blu-rayspeler (net als in de PS4). Er is een streamingdienst waarmee je tegen betaling muziek of films kunt huren of kopen, en die in zijn internationale vorm zeker kan wedijveren met het aanbod van pakweg de iTunes Store. Via een HDMI-pass-through-poort op de console kun je ook een digitale tv-decoder aansluiten, zodat je in een oogwenk tussen games en tv kunt switchen – in de VS kun je via je Xbox ook tv-programma’s opvragen of opnemen, in België vooralsnog niet.

Helemaal te gek: met de SmartGlass-app van Microsoft kun je je smartphone of tablet als Xbox One-afstandsbediening of als klavier voor tekstinvoer gebruiken. De structuur van die app is duidelijker dan bij het PS4-equivalent, maar met die concurrent kon je wel al langer downloads activeren wanneer je uithuizig bent (zodat je er bij het binnenkomen meteen mee aan de slag kunt). Wat de bewegingsgevoelige Kinect-camera/microfoon betreft: die is een stuk geavanceerder dan die van de 360-generatie. Het systeem reageert nauwkeuriger op bewegingen en kan prima overweg met gedimd licht. Je kunt zelfs met stemcommando’s en bewegingen de console bedienen – de beste garantie voor vreemde blikken van huisgenoten. En Kinect is ook klaar om te skypen. Het aantal games dat optimaal van Kinect gebruikmaakt blijft vooralsnog wel beperkt. Tot nu toe werd Kinect als bundel met de Xbox One verkocht, in België krijg je nu de keuze tussen een versie met en eentje zonder. De Kinect-loze Xbox One kost niet toevallig evenveel als de PS4 (399 euro).

En dan is er nog het technische gamegedeelte: de Xbox One draait veel multiplatformgames aan een lagere schermresolutie (720 of 900p) dan de PS4 (1080p). Die verschillen zijn vooral duidelijk wanneer je beide versies van een game naast elkaar legt, maar in de praktijk zal de doorgaans lagere resolutie van de Xbox One zelden een doorn in het oog vormen. De PS4 heeft ook wat krachtiger hardware, maar spelontwikkelaars zoeken bij de Xbox One-versie van een game meestal naar omwegen om mogelijke prestatieproblemen uit de weg te gaan. Wat dan – hopelijk voor Microsoft – het verschil zal maken? In de woorden van Kathleen Kiebooms: ‘We zijn erg blij dat we dit najaar overal ter wereld exclusives, blockbusters en Xbox One-spelbundels op de markt zullen brengen.’ Let the games begin!

XBOX ONE

Vanaf 5 september in de winkel.

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content