Met de uitzondering van enkele bekende sterren, die zich graag uitspraken over hun geloof, is religie altijd een taboeonderwerp geweest in Hollywood. Maar sinds het verrassende succes van The Passion of The Christ, dat wereldwijd al bijna één miljard dollar opbracht en zo in de top-vijf aller tijden komt, is het geloof van de sterren er hét gespreksonderwerp geworden. Het christendom staat dankzij Mel Gibson weer volop in de belangstelling, maar Hollywood zou Hollywood niet zijn als de iets obscuurdere en dus iets hippere religies ook niet flink wat volgelingen zouden hebben. Opdat u door de bomen het bos blijft zien, geven we de belangrijkste strekkingen en hun bekendste gelovigen.

Christendom

Wat? Dit is natuurlijk een heel brede categorie. Je hebt mensen als Mel Gibson, lid van een fundamentalistische groepering binnen de Amerikaanse kerk en je hebt de beroemdheden die zeggen christelijk te zijn, maar zelden naar de mis gaan. Maar dit zijn enkele bekende devote gelovigen.

Wie? Mel Gibson, Robert Duvall, Martin Sheen, Elijah Wood, Matthew Modine, Neil LaBute

Kabbala

Wat? Mystieke, vierduizend jaar oude joodse traditie, waarin men ‘geheime zienswijzen’ afleidt uit de heilige geschriften. Momenteel zonder concurrentie de hipste religie in Hollywood.

Wie? Mick Jagger, Britney Spears, Madonna, Naomi Campbell, Barbra Streisand, Elizabeth Taylor, Winona Ryder, Nicolas Cage, Roseanne Barr, Paris Hilton, Demi Moore, Jerry Hall.

Boeddhisme

Wat? De vredelievende leer van Boeddha was enkele jaren geleden hét geloof voor de entertainmentmens, en een paar namen in het lijstje hierboven waren tot voor kort dan ook overtuigd boeddhist. Maar overlopers of niet, het boeddhisme (of een van zijn vele onderafdelingen) kan nog steeds op een hoop bekende namen rekenen. Wat ons niet verbaast, is dat Keanu Reeves in deze categorie zit, want om Matrix Reloaded en Revolutions te doorstaan, moet je toch over behoorlijk wat onthechting beschikken.

Wie? Tina Turner, Sting, Richard Gere, Keanu Reeves, Brad Pitt, Leonard DiCaprio, Steven Seagal, Joanna Lumley, Me’shell Ndegéocello.

Scientology

Wat? Controversieel geloof gebaseerd op de filosofische geschriften van stichter Ron Hubbard. In de VS beschermd als erkende religie, elders (bijvoorbeeld Duitsland en België) beschouwd als een sekte.

Wie? John Travolta, Tom Cruise, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Juliette Lewis, Isaac Hayes.

52,2

52,5 miljoen. Het aantal kijkers dat in de Verenigde Staten de laatste aflevering van Friends heeft gevolgd. Oftewel twee miljoen meer dan het aantal kiezers dat in 2000 op George Bush heeft gestemd. Toch is het cijfer ietwat teleurstellend. De laatste aflevering van MHAHSHH bereikte dubbel zoveel kijkers, en ook de finales van Cheers en Seinfeld deden beter – maar dat was natuurlijk wel in periodes toen de keuze voor de kijker nog niet zo uitgebreid was. De 52,5 miljoen is echter ook geen record voor Friends zelf: de aflevering die in 1996 werd uitgezonden vlak na de finale van de Super Bowl deed immers nog net iets beter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content