Dinsdag 13/10, 22.05 – Canvas

Mocht Erik Van Looy bij De Slimste Mens vragen wat er zijn gasten te binnen schiet bij de naam ‘Monseigneur Léonard’, weerklinken zonder twijfel de woorden ‘bisschop’, ‘Namen’, ‘conservatief’ en ‘homohater’. Documentairemaakster Mieke Struyve wilde voor haar Hoge Bomen-aflevering over André-Mutien Léonard echter liever voorbij de polemiek kijken.

‘Misschien komt het omdat ik niet tot de generatie behoor die geloof absoluut wil afzweren’, zegt Struyve. ‘Ik wilde Léonard benaderen zonder bagage. Hij wordt steeds opgevoerd als ‘de conservatieve bisschop van Namen’. Wel, ik wilde dat conservatieve weglaten. Een film tegen of voor Léonard zou niet interessant zijn, in tegenstelling tot een die zijn overtuiging toont. En wees gerust: wie tegen Léonard is, zal na de documentaire ‘zie je wel’ zeggen. Wie voor hem is trouwens ook.’ (Lacht)

Heb je een andere Léonard gezien?

Mieke Struyve: Ja, onder meer in Afrika. In ons land kennen we Léonard, hoewel hij ook wel medestanders heeft, vooral als een figuur die steeds onder vuur ligt. Het was dus verrassend om te zien hoe hij in Afrika bijna als de paus werd ontvangen. Wat een enthousiasme!

Heb je hem ook gefilmd in de omgeving van medestanders?

Struyve: Waar hij ook komt, Léonard lijkt altijd een beetje alleen te staan. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat zijn overtuiging zo groot is. Je kunt zeggen dat de man geen privéleven heeft omdat zijn hele leven in het teken staat van zijn geloof. De blijde boodschap verkondigen is zijn missie. Léonard reist ook altijd in z’n eentje – van dorp tot dorp om de mensen te ontmoeten. Ooit heeft hij gezegd dat hij elke kerk in zijn bisdom wil bezoeken, en dat meende hij ook.

In een opmerkelijk fragment zie je Léonard als een vis in het water in een volks café. Gaat hem dat echt zo goed af?

Struyve: Ja, hij is echt een zeer charmante en in de omgang onberispelijke man. Het is voor hem ook een evenwicht zoeken tussen strikt in de leer zijn en dicht bij de mensen staan. Dat laatste is echt een gave van Léonard. Hij weet zich aan elk milieu aan te passen. Dat doet hij natuurlijk omdat hij zijn geloof wil verkondingen.

Dan heeft hij wellicht ook met die bedoeling jullie camera’s toegelaten, niet?

Struvye: Dat kan heel goed zijn. Zoals Manu Riche (bezieler van de Hoge Bomen-reeks; nvdr.) zegt: iedereen die we volgen, maakt een beetje gebruik van ons. Het is dan aan ons als documentairemaker om dat te tonen. De manier waarop iemand zich wil profileren, zegt immers vaak ook heel veel over die persoon.

Voor de eerste ‘Hoge Bomen’-reeks draaide je al de opmerkelijke aflevering over Waregem Koerse. Wat staat er nog op stapel?

Struyve: Momenteel ben ik bezig met de voorbereidingen van een documentaire over Sylvain Tack, niet voor Hoge Bomen, maar uit eigen initiatief. Hij was de man achter de Suzy Wafels, Radio Amigo, Joepie, Paul Severs… Hij heeft van niets een ongelooflijk fortuin opgebouwd, maar is uiteindelijk alles kwijtgeraakt. Een tragisch verhaal dat drie jaar geleden in zelfmoord is geëindigd.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content