Maandag 22/11, 20.45 – éénLaat mannen en vrouwen op een vakantiebestemming een spelletje spelen en voor je het weet strijden ze op leven en dood. Bruno Wyndaele weet dat als geen ander en laat daarom BV’s uitmaken wie zich Het sterke geslacht mag noemen. ‘Man tegen vrouw: dat is toch het oerconflict’, stelt Wyndaele, die eerder al Beste vrienden en Eeuwige roem zoekende oud-sporters tegen elkaar uitspeelde. Teamkapiteins Goedele Liekens en Filip Peeters roepen wekelijks twee gendergenoten naar het Griekse eiland Lesbos om de strijd der seksen voor eens en voor altijd te beslechten.

Na de vrienden en de oud-sporters nu de alles overtreffende trap: man tegen vrouw?

Bruno Wyndaele: Zo is het. Ik verbaas er mezelf altijd over hoe strijdvaardig mannen en vrouwen worden als ze het tegen elkaar opnemen. Vrouwen die vooraf verkondigen dat ze helemáál niet competitief zijn, komen dan nog het gevaarlijkst uit de hoek. (Lacht) Al blijft Het sterke geslacht natuurlijk pure ontspanning: de uitslag dient niet om de verliezende sekse het zwijgen op te leggen.

Het eiland Lesbos zorgt, naast gegniffel op de schoolbanken, ook voor zonovergoten taferelen. Hoe krijg je zenders zo ver ondanks de budgettair benarde tijden?

Wyndaele: Dat is nu ook weer niet zo buitensporig veel duurder. Oké, spotgoedkoop kun je het niet noemen, maar er zijn enkele valabele argumenten om op een zonnige locatie te filmen. Voor de kijker oogt dat decor aangenamer dan de druilerige Ardennen en de bekende deelnemers laten zich gemakkelijker over de streep trekken. Bovendien raken ze afgezonderd van huis toch ook meer betrokken in de strijd. Lesbos past trouwens helemaal in het plaatje omdat mannen en vrouwen er op een heel extreme manier van elkaar gescheiden leven. Je hebt er door lesbiennes gerunde hotels die verboden terrein zijn voor mannen, met op een boogscheut een mannenklooster. De ideale plek dus om deze strijd uit te vechten.

En sta jij als presentator grijnzend aan de zijlijn of duik je mee de modder in zoals Rob Vanoudenhoven in ‘Missie Amazone’?

Wyndaele: Oh, maar grijnzen aan de zijlijn doe ik nooit, mijnheer. Ik beschouw mezelf meer als een reporter die zich tussen het strijdgewoel waagt om verslag uit te brengen. Als een geslachtsloos wezen? Een beetje wel, ja. (Lacht) Ik mag me bij geen van beide kampen aansluiten, al ben ik nu ook weer niet neutraal genoeg om jury of spelleider te zijn.

Jullie vorige Filistijnenformat ‘Eeuwige roem’ is verkocht aan het buitenland. Sta je als tv-maker nu internationaal geseind?

Wyndaele: Zo kun je het stellen. We worden nu gevolgd: ‘Doen ze het weer?’ ‘Willen wij dat nieuwe format ook maken?’ Maar de belangrijkste vraag die ze ons stellen, is toch wel ‘Kunt u riante kijkcijfers voorleggen?’ (Lacht) En daarvoor is het nog iets te vroeg.

Met ‘De laatste show’, ‘De slimste mens ter wereld’ en ‘De premiejagers’ heb je stilaan een monumentaal tv-palmares. Kun je dan nu al aanvoelen of ook ‘Het sterke geslacht’ een hit wordt?

Wyndaele: Helemaal niet, de zekerheid is er nooit. Neen, je doet elke keer je best en dan is het bang afwachten.

Wat inmiddels wel al aanslaat, is ‘De maandagshow’, dat jullie voor vtm maken. Hoe voelt dat, zo onmiddellijk een schot in de roos?

Wyndaele: Dat was wonderbaarlijk fijn. Vooraf was ons langs alle kanten verzekerd dat De maandagshow tijd ging krijgen om te groeien en niet meteen op cijfers zou worden afgerekend. Dat we nu al aan een marktaandeel van dertig procent in primetime zitten, is natuurlijk boven alle verwachtingen.

En hoe bevalt de lucht bij vtm?

Wyndaele: Misschien ligt het nog aan de wittebroodsweken, maar als de werksfeer blijft zoals nu, dan is dat een prettig vooruitzicht. Bij De maandagshow hebben we elke dag nog het gevoel dat het de eerste keer is. Vtm en wij delen natuurlijk de passie om zo goed mogelijke programma’s voor een zo breed mogelijk publiek te maken. Maar van mij geen kwaad woord over de VRT. Door de pax media zijn die muren gesloopt, wat mij betreft. Volgende zomer zal ik trouwens, zoals afgesproken, een vierde seizoen van De premiejagers maken.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content