Op zondag 1 oktober, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen, organiseren muzikanten in Antwerpen, Brussel en Gent concerten voor verdraagzaamheid, op initiatief van Tom Barman. Aan de definitieve affiche van ‘0110’ wordt nog volop gesleuteld, maar Clouseau, Helmut Lotti, Will Tura, Arno, Marie Daulne, Sioen, Daan, Axelle Red, Laura Lynn, Adamo, Gorki, Zita Swoon, Admiral Freebee en Flip Kowlier zegden hun medewerking al toe.

Tom Barman lanceerde het idee van ‘0110’ al begin vorig jaar in Focus Knack, toen hij vertelde dat hij het eerste dEUS-concert in Antwerpen in twaalf jaar wou ‘opsparen’ tot de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Volgend jaar plannen we een groot evenement voor verdraagzaamheid’, klonk het toen. ‘We willen een ander Antwerpen laten zien: een verdraagzaam Antwerpen, dat duidelijk maakt hoe het denkt over het Vlaams Belang.’ Barmans idee vond al snel navolging, want nauwelijks een week later begonnen Arno, Marie Daulne van Zap Mama en Sioen al in stilte aan de organisatie van gelijkaardige concerten in Brussel en Gent.

Tom Barman: Elke stad legt zijn eigen accenten, maar het moet overal een groot en gratis feest worden, met allerlei soorten muziek. We hebben geen politieke partijen uitgenodigd, en er komen geen speeches of wat dan ook. We willen onze boodschap op een positieve manier brengen, met de glimlach. Maar natuurlijk is de datum een niet mis te verstane hint, en zeggen we: ‘Denk alsjeblieft nog eens goed na voor je op 8 oktober gaat stemmen.’

‘0110’ begon als een dEUS-concert, maar intussen is Clouseau in Antwerpen top of the bill. En elders staan naast rockgroepen ook Will Tura, Helmut Lotti en Laura Lynn op de affiche. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken?

Barman: Ja, we wilden dat het méér zou worden dan een paar rockers die hun politiek correcte linkse ding doen. We wilden de programmering bewust heel breed maken, en ik vind het super dat zoveel mensen op de kar gesprongen zijn. Clouseau, Helmut Lotti, dEUS en Zita Swoon, dat zijn bijna aparte werelden, hé. Maar het feit dat we over die werelden heen toch samen iets doen, los van alle verschillen, vind ik een heel schoon teken. Dat alleen al geeft het voor mij bestaansrecht.

In Antwerpen lijkt ‘0110’ meer dan ooit nodig. Hans Van Themsche, het ‘busincident’…

Barman: Ik vind ‘nodig’ een beetje pretentieus klinken. Ik wilde gewoon iets doen, als mens en als Antwerpenaar. Tegenwoordig is het bon ton om te zeggen: ‘Ik kan begrijpen waarom mensen voor het Vlaams Belang stemmen.’ Maar ik wil me niet verschuilen achter dat soort argumenten, ik heb geen zin om mijn kop in het zand te steken. Voor mij is verdraagzaamheid ook veel meer dan een politieke kwestie. Het gaat om een fundamenteel menselijke waarde.

Barman: Nee. Als je dit soort dingen doet, weet je dat je niet alleen maar schouderklopjes moet verwachten. Maar voor mij is dat alleen maar het bewijs dat het een goed idee was. Plus: er zal niet gepreekt worden, zoals ik al zei, en het is niet onze bedoeling om wat dan ook op de spits te drijven. (Denkt na) Na de dood van die treinbestuurder zag ik in TerZake een heel fel oud madammeke dat me bijna deed bleiten. ‘Het kan toch niet dat niemand is tussengekomen’, zei ze. ‘Iemand had toch iets moeten doén, al was het maar een schoen gooien of zo.’ En misschien is doen inderdaad wel het belangrijkste, zelfs als je daardoor voor naïef of idealistisch versleten wordt.

‘0110’

Alle praktische info over 0110 vindt u op www.0110.be. Wie de organisatie financieel wil steunen, sms’t ‘0110’ naar 3699 (1,5 euro per sms).

Door Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content