Games enkel voor ziekelijk witte nerds met sociale moeilijkheden of gewelddadige would-be high school killers? Think again! Met Heavy Rain zet de industrie een nieuwe stap in het vebredingsproces. Artistieke cameraperspectieven, verschillende personages en een volwassen verhaal moeten de speler emotioneel bij het spel betrekken. De missing link tussen film en game.

Met zijn psychologische thrilleravontuur Fahrenheit legde de Franse gamedesigner David Cage al in 2005 de basis voor Heavy Rain. Het spel was zijn tijd echter net iets te ver vooruit. Lovende recensies wereldwijd prezen de filmische kwaliteiten en de treffende soundtrack van Twin Peaks-legende Angelo Badalamenti, maar aan de kassa deed de game het bijzonder slecht. Overtuigd van de baanbrekende kwaliteiten van de spelmaker zette uitgever Sony toch het licht op groen voor een volgend project. Heavy Rain moet de absolute doorbraak van Cage en zijn ontwikkelings-studio Quantic Dream worden. En dat lijkt nog te gaan lukken ook.

Se7en en co

Heavy Rain is een licht futuristische film noir-game die gerust uniek mag worden genoemd. De speler kruipt afwisselend in de huid van vier hoofdpersonages. Met hun uiteenlopende achtergronden, motieven en vaardigheden nemen ze als het ware deel aan een interactieve film – in dit geval een dramatische thriller die zich het best laat omschrijven als een kruising tussen Se7en, The Silence of The Lambs, Dressed To Kill en een vleugje Blade Runner. De plot? Een middelgrote Amerikaanse stad is ten prooi gevallen aan een seriemoordenaar die het op jonge kinderen gemunt heeft en jij moet de zogenaamde Origami Killer zien te vatten.

Afhankelijk van de keuzes die je als speler maakt, veranderen het scenario en de afloop van het spel. Wees gerust: als je fout of te laat reageert, zal een van de personages misschien wel overlijden, maar verder word je er niet op afgerekend. Toch dien je de gevolgen van je daden te dragen. Zo ben je tegelijkertijd scenarist en regisseur en kun je de actie in real time sturen.

De zoektocht naar de identiteit van de gewiekste seriemoordenaar zorgt in dit gelaagde verhaal steeds voor de nodige suspense en verrassingen. Hoe je de geschiedenis ook laat verlopen, je zit sowieso op het puntje van je stoel. Bovendien bevat de game interactieve dialogen, moedigt hij aan tot exploratie en houden de eenvoudig te besturen actiescènes zelfs de grootste leken aan het scherm gekluisterd.

Psychologisch drama

‘De focus ligt op drama en emotie, in tegenstelling tot in andere louter voor hardcoregamers bestemde titels die vaak mikken op geweld en herhaling’, zegt Sophie Docx van Sony Computer Entertainment Benelux. Verschillende professionele theateracteurs brengen de personages middels een geavanceerde vorm van motion capturing angstaanjagend realistisch tot leven. Dankzij de hedendaagse speltechnologie kunnen er zodanig veel details in de gelaatsuitdrukkingen van de personages worden weergegeven dat het vloeiende acteerwerk niet hoeft onder te doen voor dat van een gemiddelde bioscoopfilm. Heavy Rain is een van de eerste games die volledig op de emoties van de speler mikken en niet enkel op het verstand of het reactievermogen. Morele beslissingen vormen de spil van de gameplay.

‘We kozen bewust voor geloofwaardige personages die de nodige empathie bij de speler losweken’, verklaart spelproducer Guillaume de Fondaumiere. Geluid en symfonische muziek werden opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios in Londen. In de Benelux-editie van het spel kun je behalve de authentieke Engelstalige game trouwens ook een Nederlandstalige versie spelen. Dat het hier niet gaat om een snel ineengeflanste vertaling blijkt uit de cast: Carice Van Houten, Frank Lammers, Ellen ten Damme en Derek de Lint kunnen een filmografie voorleggen die reikt van Baantjer tot Zwartboek.

Heavy Rain is een game voor volwassenen, dat staat buiten kijf. Voor een keer heeft dat echter niets te maken met een overdreven dosis bloederig geweld. De misdaden worden bijzonder stijlvol in kaart gebracht en de personages en hun leefwereld stralen een ongeziene maturiteit uit. De nog jonge game-industrie is in sneltempo volwassen aan het worden. En Heavy Rain is daar een treffend bewijs van.

Heavy Rain Vanaf 26/2 in de winkel, exclusief voor Playstation 3.

Win 5 x Heavy Rain voor PlayStation 3. Zie pagina 6.

Trakteert op FOCUSKNACK .BE

Trailer op FOCUSKNACK .BE

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content