GOERING IN NüRNBERG

20.45 – CANVAS

Zestig jaar geleden vond in Nürnberg het proces tegen de nazikopstukken plaats, een van de belangrijkste rechtszaken uit de geschiedenis van de mensheid omdat voor het eerst oorlog als internationale misdaad zou worden veroordeeld. Het proces – dat duurde van november 1945 tot oktober 1946 – vormde bovendien een mediaspektakel van de eerste orde. De grote internationale kranten en tijdschriften stuurden hun beste mensen, waaronder schrijvers als Ernest Hemingway, John Steinbeck, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann, Martha Gellhorn, Rebecca West en Erich Kästner, of journalisten zoals de jonge Willy Brandt. De getallen spreken boekdelen: op 218 procesdagen werden 236 getuigen gehoord, meer dan 5000 documenten onder de loep genomen, de zittingsprotocollen alleen al besloegen 16.000 bladzijden. Vier talen werden gehanteerd, een leger van zowat 1000 typistes, tolken en vertalers was maandenlang in de weer.

Canvas zendt deze en volgende week een tweeluik uit over het Nürnbergproces, dat vooral toegespitst is op de figuur van Hermann Goering. Na de zelfmoord van Hitler en Goebbels, begin mei 1945, werd dat nazikopstuk, rijksmaarschalk en ex-minister van Oorlog, immers de spilfiguur voor het Internationaal Militair Gerechtshof. Op 1 oktober 1946 werd Hermann Goering over de hele lijn schuldig bevonden en veroordeeld tot de strop. In de vroege morgen van 16 oktober 1946, twee uur voor zijn terechtstelling, maakte Goering met een blauwzuurcapsule een eind aan zijn leven. (S.W.) La bataille du corail Tweedelige documentaire over de strijd tegen de aantasting van het koraalrif Great Barrier Reef (19.00 – Arte).

Supertex * Jan Schütte, D-NL 2003. Jan Decleir, als een Amsterdamse textielbaas, speelt opnieuw een autoritaire patriarch zoals in Karakter, in deze Leon de Winter-verfilming, een ietwat geforceerd drama over de Joodse identiteit en het generatieconflict (20.40 – ARTE) Die Another Day ** Lee Tamahori, GB-VS 2002. Kloeke, transcontinentale spionagethriller waarin regisseur Tamahori – onlangs werd hij in LA gearresteerd toen hij in vrouwenklederen een agent in burger probeerde te versieren – spectaculair en explosief uit de doeken doet dat er na veertig jaar nog geen sleet op de unieke Bond-formule zit. De voorlopig laatste film met Pierre Brosnan als de supercoole geheim agent 007 (21.10 – VT4) Good Bye, Lenin! ** Wolfgang Becker. D 2002. Verrassende Ossi-komedie waarin de zoon van een trotse socialistische partijmilitante zijn moeder, in coma gevallen net voor het verdwijnen van de Berlijnse Muur, in de waan laat dat de Duitse hereniging een feit is. Speelse politieke parabel, balancerend tussen een sentimentele sitcom en een sympathieke Oost-West-farce (0.10 – ARTE).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content