GOD IN FRANKRIJK ****

Een programma over de Tour en het land waarin die gereden wordt beginnen met het chanson LesChamps-Elysées lijkt een beetje gemakkelijk. Tenzij het de Engelstalige versie van het nummer betreft, een song waarin Waterloo Road centraal staat, en er daarna verteld wordt dat het alombekende lied van Joe Dassin eigenlijk een cover was van een Brits nummer dat in de vergetelheid gesukkeld is.

De start van God in Frankrijk, de vierdelige reportagereeks waarin Karl Vannieuwkerke en Bart Van Loo met een Citroën DS door het land van onze zuiderburen tuffen, was typerend voor wat erna kwam. De wielerjournalist en de schrijver/chansonkenner schuwden in hun rondrit door Parijs en ruime omstreken de toeristische clichés niet, maar ze slaagden er meestal wel in er een eigen draai aan te geven of er een interessante anekdote mee te verbinden uit de geschiedenis van de Tour of Frankrijk in het algemeen. Toen ze van op Montmartre de beroemde trappen naar beneden keken, kwamen we te weten dat decennia voordien een peloton renners langs diezelfde treden naar boven was geklommen met de fiets op de schouders, in een van de allereerste cyclocrossen. Wat later zaten de twee in de auto te lunchen met brood en camembert, en leerden we dat samen eten in Frankrijk zo hoog in aanzien staat dat het woord voor kameraad – copain – van dat ritueel is afgeleid. En dat het camembertrecept naar het gelijknamige dorpje is gebracht door een monnik afkomstig uit Meaux, geboorteplaats van de brie.

Op zich is het rondreizende duo van God in Frankrijk een wat vreemde combinatie. Je hebt de wielerexpert die alles kent van de Tourgeschiedenis, maar die – tot ontzetting van de andere – niet weet wie Guy de Maupassant is. En je hebt de man die een trilogie over de Franse keuken, het chanson en l’érotique bij elkaar pende, maar wiens koerskennis op zijn zachtst gezegd niet encyclopedisch is. Maar het werkt wel, ook al omdat beiden op de juiste momenten een stap opzijzetten voor de ander. Toen Vannieuwkerke op de koffie mocht bij Bernard Hinault, verdween Van Loo wat naar de achtergrond, en dat leverde een beter interview op met de Das. Met als mooiste moment toen de vijfvoudige winnaar volhield dat hij in 1986 heus zijn zesde Tour had kunnen binnenhalen ten nadele van Greg Lemond, ‘als ik echt had willen winnen’.

Er zaten wat mindere momenten in de eerste aflevering van God in Frankrijk en hopelijk gaat er in de volgende weken ook wat meer aandacht naar het chanson, dat hier maar heel sporadisch aan bod kwam. En je moet wellicht wel een beetje van de koers of la douce France houden om door Vannieuwkerke en Van Loo op sleeptouw te kunnen worden genomen. Maar wie tot een van die beide categorieën hoort, heeft er een mooie compagnon de route bij.

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

****?Elke woensdag, één

DOOR STEFAAN WERBROUCK

VANNIEUWKERKE EN VAN LOO SCHUWEN DE TOERISTISCHE CLICHÉS NIET, MAAR ZE SLAGEN ER MEESTAL WEL IN OM ER EEN EIGEN DRAAI AAN TE GEVEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content