EEN KEER IS GEEN KEER. OP HET THEATERFESTIVAL WORDEN NEGEN OPVALLENDE PRODUCTIES VAN HET VOORBIJE SEIZOEN HERNOMEN.

VAN 25 AUGUSTUS TOT 3 SEPTEMBER IN KAAITHEATER(STUDIO’S) EN KVS, BRUSSEL.

INFO EN TICKETS: tel. 02/201.59.59 en www.theaterfestival.be.

Van 5 tot 10 september ook in Amsterdam.

Het Theaterfestival 2005

Op Het Theaterfestival 2005 worden negen opvallende producties van het voorbije toneel- en dansseizoen in Vlaanderen en Nederland opnieuw voorgesteld. Het meest controversiële is 4.48 Psychose, niet alleen omwille van Sarah Kanes onthutsende tekst maar ook door de regie van de Nederlander Olivier Provily. De nieuwe vaste regisseur van Het Zuidelijk Toneel onderstreept met deze minimalistische voorstelling waar het hem om te doen is: waarachtigheid op scène. Gedaan met ‘het grote idee van een regisseur’ of het ‘kapot regisseren’, zoals hij het zelf noemt.

Zijn voorganger Johan Simons doet het festival aan met Dragelijk, een monoloog over een emotioneel afgestompte vrouw, naar Michel Houellebecqs roman. Simons opent later trouwens in zijn nieuwe gezelschap NTGent met De asielzoeker, een bewerking van Arnon Grunbergs bestseller over een man die aan de wetten van de handel probeert te ontkomen en zichzelf weggeeft. Ook in Het Toneelhuis waait een nieuwe wind. Het Net-regisseur Josse De Pauw (ook op het festival) neemt weliswaar maar even het roer over tot Guy Cassiers uit Rotterdam terugkeert, hij belooft geen simpele overgangsfiguur te worden. Samen met Marc Didden en Roland Van Campenhout maakt hij in februari een voorstelling rond de Amerikaanse beat poets, iets tussen een reading en een concert. De acteurs creëren iedere avond een soort jamsessie met een wisselende inbreng van materiaal en performers, onder wie ook schrijvers en muzikanten.

Geen musicals in Brussel, maar de fans hebben toch een en ander om komend seizoen naar uit te kijken. Vanaf november zet Dracula zijn tanden in de gemoderniseerde Antwerpse Stadsschouwburg. Regisseur Frank Van Laecke lijkt de geknipte man om de achterstand met musicalminnend Nederland te verkleinen. Rond de tijd van het vampierenbal maken de noorderburen zich op voor Turks Fruit. De populaire schrijver Jan Wolkers gaf inmiddels zijn zegen aan het script. Hoofdrolspeler Antonie Kamerling, die hier vooral faam maakte in Dominique Derudderes Suite 16, lijkt zijn playboy-imago inmiddels van zich te hebben afgeschud. ‘Ik ga niet in mijn nakie de planken op’, meldde hij in een krant. ‘Ook niet voor Turks Fruit. Ik begrijp wel dat mensen bij dat verhaal direct aan bloot en seks denken, maar dan moet ik hen teleurstellen, want ik ga echt niet op het toneel liggen wippen.’ Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper maakt de liedteksten. Nou moe!

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content