Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Docudrama’s – Twee sterke nieuwe documentaires werpen hun licht op het Amerika van vandaag.

(1) Docu: ***

Extra’s:

(A-Film)

(2) Docu ***

Extra’s: **

(Sony)

Docu’s. Blijkbaar hebben niet alleen de beste Amerikaanse series moeite om op een Vlaamse zender te raken, maar ook de beste docu’s. Nochtans behandelen Food, Inc. en By the people onderwerpen die tot de verbeelding spreken. In Food, Inc. duikt Robert Kenner onder in de Amerikaanse voedingsindustrie en laat hij zien hoe het romantische beeld van de hardwerkende boer die met veel liefde ons eten teelt, niet meer klopt. Zijn plaats is ingenomen door gigantische bedrijven, die winst en efficiëntie veel hoger inschatten dan smaak en kwaliteit. Bovendien buiten ze zowel hun mensen – de gastarbeiders uit Mexico – als hun dieren uit. Wie de boeken van Eric Schlosser, Michael Pollan – die in de docu geïnterviewd worden- of Jonathan Safran Foer achter de kiezen heeft, zal weinig nieuws ontdekken, en echt subtiel kun je Food, Inc. niet noemen. Toch blijft het resultaat onthutsend.

Pollan, die met boeken als The Omnivore’s Dilemma en In Defense of Food in de VS de goeroe van de ‘alternatieve eters’ is geworden, schreef in 2009 na de eedaflegging van Obama een lange brief aan de nieuwe president over hoe de voedingsindustrie aangepakt moest worden. Het kan symbool staan voor het onstuitbare optimisme in de VS bij de komst van de man met wie alles anders zou worden. De docu By the people voert je terug naar die tijd. Regisseurs Amy Rice en Alicia Sams kregen de toestemming om Obama te volgen op het moment dat die nog een beloftevolle senator was. Terwijl ze erop stonden te kijken, besloot de man om een gooi te doen naar het presidentschap en groeide hij van de absolute outsider tot de nieuwe Messias uit.

By the people begint bij de eerste ‘primary’ in Iowa – toen Hillary Clinton bij de Democraten nog de gedoodverfde favoriet leek – en eindigt bij de strijd tussen Obama en McCain. Zo toont de documentaire de hele rit door de ogen van Obama, zijn gezin en zijn tientallen medewerkers, velen onder hen niet ouder dan dertig. Wereldschokkende dingen zie je niet en Obama zelf komt naar voren als een toffe peer, maar By the people schetst wel een erg boeiend beeld van het politieke circus bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, met kandidaten die gaan barbecueën in een godvergeten gat om stemmen te ronselen en analisten die elke minieme verschuiving in de peilingen proberen uit te buiten. The West Wing dus, maar dan in het echt.

Extra’s.Food, Inc. bevat geen extra’s, bij By the people krijg je tien bonusscènes, een making of en een audiocommentaar.

Win 4 exemplaren van By the people en 4 exemplaren van Tokaido. Zie pagina 6.

Trakteert op

FOCUSKNACK .BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content