25 miljard dollar, zoveel geld hebben de tien populairste animatiepersonages vorig jaar samen binnengerijfd. Het Amerikaanse economische magazine Forbes stelde een ranglijst op van fictieve personages die in 2003 het meeste geld hebben verdiend, via films, merchandising, videogames… Dit waren de vijf top shots.

Mickey Mouse

Geboorte: 1928, Walt Disney

Inkomsten: Mickey heeft zijn 75e verjaardag in stijl gevierd, met een opbrengst die alle verbeelding tart. Het populairste Disney-personage haalde 5,8 miljard dollar (4,5 miljard euro) op, dankzij de speciale uitgaven rond zijn verjaardag.

Winnie The Pooh

Geboorte: 1926, A.A. Milne

Inkomsten: Vorig jaar was de populaire beer nog de nummer 1 in het lijstje, deze keer moet hij de muis laten voorgaan. Het is een nederlaag die niet al te bitter smaakt, want Winnie is ook eigendom van Disney. Maar met 5,6 miljard dollar (4,4 miljard euro) moet het als beertje toch moeilijk zijn om even onthecht te blijven als zijn geestelijke vader het heeft bedoeld.

Frodo Baggins

Geboorte: 1954, J.R.R. Tolkien

Inkomsten: Op de golven van The Two Towers (in het voorjaar) en The Return of The King (in het najaar) rijft de kleine maar dappere Frodo bijna drie miljard dollar (2,3 miljard euro) binnen. Het is onderhand wel duidelijk wie de echte lord of the rings is. En voor 2004 zal het ook wel snor zitten, met de release van de extended edition van The Return of The King én de Lord of the Rings-box (met zowat 45 uur beeldmateriaal) in de pijplijn.

Harry Potter

Geboorte: 1998, J.K. Rowling

Inkomsten: Geen nieuwe Potter-film in 2003, maar dat weerhoudt de tovenaarsleerling er niet van om met 2,8 miljard dollar (2,2 miljard euro) voor het tweede jaar op rij in de lijst op te duiken. Harry Potter is dan ook een schoolvoorbeeld van synergie, met naast de boeken ook de merchandising, de films en de videogames (die alleen al een half miljard opbrachten).

Nemo

Geboorte: 2003, Andrew Stanton

Inkomsten: Een hattrick voor Disney. Met één kaskraker, zowel in de bios- coop als in de dvd-winkels ( Finding Nemo is de snelst verkopende dvd in de geschiedenis) en de bijbehorende merchandising haalde het kleine visje 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) op.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content