Europa Debat 2000

Vrijdag 18/6, 23.05 – Canvas

Vanaf 1 juli neemt België het voorzitterschap van de Europese Unie op zich, al zullen weinig landgenoten daarvan wakker liggen. Hoog tijd voor een uitzending over Europa, vond de VRT – haar opvoedende taak indachtig. ‘Rob Heirbaut spreekt met de belangrijke spelers op het Europese toneel om zo een stand van zaken op te maken’, verklaart eindredacteur Pascal Dossche. ‘President Herman Van Rompuy heeft al toegezegd, en nu zijn we volop in de weer om Commissievoorzitter José Manuel Barroso te strikken. Hem zouden we graag laten debatteren met Guy Verhofstadt. Sinds hij in het Europees Parlement fractievoorzitter van de liberalen is, geldt hij als een kritische stem binnen Europa.’

Europa schrikt veel mensen af, omdat het onderwerp te complex of te saai zou zijn. Hoe gaan jullie de kijker toch proberen te boeien?

Pascal Dossche: Ik denk dat boeiende figuren de belangstelling kunnen doen toenemen. Nu Herman Van Rompuy voorzitter is van de Raad van Europese staatshoofden, merken we toch een grotere interesse. En denk aan de Brit Nigel Farage (de politicus die Van Rompuy als ‘een natte dweil’ omschreef; nvdr.). Los van de inhoudelijke kwaliteit van zijn aanval op Van Rompuy werden mensen door hem toch weer benieuwd naar wat er in dat Europees Parlement allemaal gebeurt. We hebben er met Villa Politica al enkele keren verslag van uitgebracht en we hopen dat nog vaker te kunnen doen. Dat zal nodig zijn: door de federale verkiezingen gaat alle aandacht momenteel naar de Belgische staatshervorming, maar de gevolgen van de economische crisis zullen op Europees niveau worden aangepakt.

En dat gaan we ongetwijfeld voelen. Landelijke politici vergoelijken moeilijke maatregelen wel eens met het excuus dat ‘het moet van Europa’. Trachten jullie dat te doorprikken?

Dossche: Je merkt nu al aan de berichtgeving dat er heel wat te doen zal zijn over de Europese begrotingsregels. Besparingen zullen noodzakelijk zijn als je ziet hoe fors Europa moet ingrijpen om de euro te ondersteunen. En dat zal gevolgen hebben voor de bevolking, vergelijkbaar met de maatregelen die begin jaren 90 door de regering Dehaene werden uitgevaardigd om de euronorm van Maastricht te halen. Het komt er dan op neer om daar correct en duidelijk over te berichten.

Aanleiding van jullie debat is het Belgische voorzitterschap, maar de kans is groot dat dit waargenomen wordt door een aftredende premier. Schaadt dat onze geloofwaardigheid?

Dossche: De andere lidstaten volgen ons weliswaar met argusogen, maar dan vooral vanwege de vraag of we er na de verkiezingen in zullen slagen om een communautair akkoord te sluiten. Het feit dat onze premier aftredend is, vormt op zich geen probleem. Andere lidstaten hebben ook al verkiezingen gehad tijdens hun voorzitterschap. België heeft in het verleden trouwens een goede beurt gemaakt als voorzitter, denk maar aan Jean-Luc Dehaene en Willy Claes in de jaren 90 of het voorzitterschap van Guy Verhofstadt dat vele jaren later het Verdrag van Lissabon heeft opgeleverd.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content