De schema’s zijn opgesteld en de presentatoren verdeeld: het nieuwe tv-seizoen kan beginnen. Wij zetten de belangrijkste trends van de volgende weken op een rij.

Reality rules!

Het genre is verguisd, belachelijkgemaakt én al een paar keer doodverklaard, maar tot spijt van wie het benijdt: reality blijft succesvol. Sterker nog, er is geen enkel genre dat zo vaak terugkomt, over alle zenders heen.Dat komt natuurlijk doordat reality vandaag de dag veel breder is geworden dan Big Brother (dat in Vlaanderen wél zo goed als dood is) en konsoorten,en omdat veel van de formats de afgelopen jaren hun deugdelijkheid hebben bewezen.

En dus komen er nieuwe seizoenen van Expeditie Robinson (september, 2BE), Topmodel (oktober, 2BE), X-Factor (september, VTM) en De Bedenkers (september, één), probeert Dina Tersago voor de vijfde keer een aantal vrijgezelle boeren aan een vriend(in) te helpen in Boer Zkt. Vrouw (september, VTM) en mogen enkele koppels in The Block (september, VT4) de loft van hun dromen proberen te bouwen, in Hoegaarden, of all places. Een speciale vermelding gaat naar de tweede reeks van Celebrity Shock(september, VTM), waarin nietsvermoedende BV’s – met andere woorden: diegenen die er op mysterieuze manier in geslaagd zijn het eerste seizoen volledig te missen – opnieuw aan een hoop mensonterende proeven worden onderworpen. Volgens de makers gaat het deze keer vooral om ‘psychologische tests’, en dat is jammer: wij zaten stilletjes te hopen op Celebrity Shock: Guantanamo.

Naast de al bekende concepten, duiken er dit najaar ook enkele nieuwe (lees: uit het buitenland overgenomen) ideeën op. Peter van Asbroeck zal in Help, mijn man is een klusser (september, VT4) samen met een team bouwvakkers enkele vrouwen op de rand van een zenuwinzinking helpen, VTM gaat op zoek naar Vlaanderens beste helderziende in Het Zesde Zintuig (september, VTM) en vijftv brengt de hele ‘make-over’-trend naar nieuwe hoogtes in Alles Nieuw (september, vijftv), waarin zowel de look als het huis van een vrouw onder handen wordt genomen. En wie geen stylistes nodig heeft, kan misschien meedoen aan De Naaktkalender (september, één), dat Vlaamse verenigingen de kans geeft om in hun blootje een eigen naaktkalender te verdienen. Dennis Black Magic, kom terug, alles is vergeven!

Komen eten

Er werd de afgelopen jaren meer en meer gegeten vóór televisie en vanaf nu zult u tijdens uw avondmaal ook steeds vaker kunnen kijken naar mensen die eten. De ‘restoreality’ is immers dé trend van het najaar – in heel Europa trouwens. In het zog van het succes van Mijn Restaurant pakt zowat iedere zender uit met programma’s waarin het culinaire centraal staat. VTM brengt, in afwachting van het tweede seizoen van Mijn Restaurant, een variant op de blockbusterformule in Wij Zijn Weg (oktober, VTM), waarin enkele Vlaamse koppels in Italië een bed and breakfast mogen openen. Daarnaast start men ook met Chef in Nood (september, VTM), de Vlaamse versie van Kitchen Nightmares, met chef-kok Luc Bellings als de Gordon Ramsay van dienst.

VT4 zal proberen Mijn Restaurant te evenaren in Keukenrebellen (september, VT4), over hoe tien mensen die op culinair vlak van toeten noch blazen weten – hé, dacht u nu ook net aan Pieter en Ghislaine? – in tien weken tijd door kok Vicki Geunes klaargestoomd worden om hun eigen toprestaurant op te starten. Vijftv brengt zelfs vier dagen in de week ‘restoreality’ op televisie, met Komen Eten (september, vijftv), waarin vier amateur-koks elk één avondje voor elkaar mogen koken en dan elkaar ook mogen quoteren. Zelfs Canvas ontsnapt niet aan deze trend, al vult men het daar natuurlijk op de heel eigen manier in: daar mag ‘de Vlaamse Jamie Oliver’ Jeroen Meeus immers een documentairereeks maken over het culinaire erfgoed van Europa (oktober, Canvas).

Talk Talk

En wat doe je nadat je gegeten hebt? Inderdaad, een praatje slaan! De afgelopen jaren had De Laatste Show het genre van de talkshow zowat voor zich alleen, tot Canvas met Phara met een eigen, succesvolle variant op de proppen kwam. Beide programma’s komen vanzelfsprekend terug – De Laatste Show vanaf begin september, Phara vanaf het einde van de maand – maar ze krijgen er ook enkele concurrenten bij. Nadat hij zich met De Provincieshow al even voor het grotere tv-werk opgewarmd heeft, moet Peter Van de Veire dit najaar er helemaal staan, met zijn eigen muzikale talkshow (oktober, één), die als voorlopige titel De Nieuwe Peter Van de Veire Show kreeg. Ook 2BE werkt aan een praatprogramma, gepresenteerd door Adriaan Van den Hoof (oktober, 2BE), de man die begin dit jaar werd aangetrokken om de commerciële zender meer ‘smoel’ te geven. Eigenlijk hoort het al lang aangekondigde én veel-besproken praatprogramma van Goedele Liekens ook in deze trend thuis, alleen werd daar op de najaarsconferentie van VT4 met geen woord meer over gerept. De hamvraag bij al dat talkshowgeweld is natuurlijk: zullen, gezien het beperkte aantal BV’s in Vlaanderen, de presentatoren niet meer van elkaar verschillen dan de gasten?

Tearjerkers

Of het succes van Sara er voor iets tussen zit, weten we niet, maar feit is dat ‘de grote emoties’ dit najaar helemaal terug zijn op tv. In Voorbij De Grens (september, één) trekt Lieve Blancquaert samen met enkele mindervaliden door Nicaragua, om te tonen hoe mensen die blind of gedeeltelijk verlamd zijn met veel wilskracht hun beperkingen kunnen overwinnen. Kobe Ilsen praat in Doodgraag Leven (oktober, één) met enkele mensen die aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijden, en volgt hen tijdens hun laatste levensdagen. Het tegenovergestelde gebeurt in Tienermoeders (september, vijftv), een docusoap over hoe enkele jonge meisjes het leven geven aan en omgaan met hun baby. VTM tot slot komt met een update van De Droomfabriek op de proppen, Hart Voor Mekaar (oktober, VTM), een show waarin Walter Grootaers en Rani De Coninck de wensen van gewone Vlamingen doen uitkomen – zoals een jongetje met zonlichtallergie ’s nachts Bobbejaanland laten bezoeken. Houd dus alvast enkele dozen Kleenex klaar.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content