Een tijger van een prent

Bultrug bij nacht. Allemaal pixels.

Van onverfilmbaar verklaarde bestseller tot Oscarwinnende pers- en publiekslieveling: meesterregisseur Ang Lee heeft andermaal het onmogelijke gerealiseerd met de moderne fabel Life of Pi.

Op het wereldwijde web dwarrelt een fantastische foto rond van Ang Lee net na het recentste Oscargala. In de ene hand houdt de Taiwanese cineast de Academy Award die hij eerder die avond in ontvangst heeft mogen nemen voor de regie van Life of Pi, in de andere hand bevindt zich een sappiger dan sappige hamburger. Dat ontwapenende beeld vat perfect de combinatie van doordacht vakmanschap en jeugdige gretigheid die Lee tot de gerespecteerde genrekameleon heeft gemaakt die hij vandaag de dag is.

Intimistische relatiedrama’s, prestigieuze literatuurverfilmingen, adembenemende martial-artsavonturen, gewaagde comicbewerkingen, homoseksuele cowboyhistories en hyperseksuele spionagetragedies: Lee draait er zijn hand niet voor om. Geen wonder dus dat men na een lange zoektocht – onder anderen M. Night Shyamalan en Jean-Pierre Jeunet haakten af – bij hem belandde om Yann Martels onverfilmbaar geachte bestseller naar het witte doek te vertalen.

Dat Lee de klus tot een artistiek verdienstelijk én publieksvriendelijk einde bracht, is misschien nog wonderbaarlijker dan het verhaal van een jonge Indiase schipbreukeling die samen met een Bengaalse tijger maandenlang in een reddingsloep ronddobbert. Goed, sommige dialogen zijn om zeeziek van te worden en de raamvertelling voelt ietwat geforceerd aan. Maar de mix van realistische natuurbeelden – die openingsshots in een dierentuin! – en computergeanimeerde vista’s – die nachtelijke ontmoeting met een bultrug! – zet de magische kracht van de zevende kunst dubbel en dik in de verf.

Minstens even indrukwekkend is het feit dat die toverkracht allesbehalve verloren is gegaan bij de blu-raytransfer. In tegenstelling tot bij de Lords of the Rings en Avatars van deze wereld heb je geen last van onverwacht opvallende cgi-effecten op het kleine scherm. Bovendien doet de potige high-definition surround mix het gebrul van de uit de kluiten gewassen kater – Richard Parker voor de vrienden – des te onvergetelijker klinken.

Voor wie een tipje van de magische sluier opgelicht wil zien, zijn er enkele uitvoerige making-ofs. Onze favoriet: het acht minuten durende Tiger, Tiger Burning Bright – naar een strofe van legendarisch dichter William Blake – waarin de totstandkoming van de compleet uit nullen en enen opgetrokken tijger uit de doeken wordt gedaan.

Life of Pi ****

Ang Lee, VS-TW, 2012, Twentieth Century Fox / blu-ray

Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content