Dinsdag 20/1, 17.15 – één (herhaling ’s avonds op Canvas+)

Wees maar zeker dat de verwachtingen omtrent het presidentschap van Barack Obama hooggespannen zijn. In die mate dat de openbare omroep zelfs de officiële inauguratie van Amerika’s eerste zwarte president live op het scherm brengt, zodat iedereen de historische dag mee kan beleven. Daarom nu al een kleine handleiding tot de plechtigheid.

De datum waarop de nieuwe president wordt ingezworen ligt al sinds 1937 vast op 20 januari – voordien was 4 maart ‘ Inauguration Day‘. De plechtigheid vindt altijd plaats rond de middag op het Capitool in Washington, maar in feite duurt de inauguratie veel langer dan dat uurtje waarin Obama de eed aflegt: de festiviteiten beginnen al op zondag en duren tot woensdag. Naast het officiële programma (dat onder meer een gebedsdienst en enkele ‘ Inaugural Balls‘ omvat) worden er in Washington ook een hoop evenementen georganiseerd ter gelegenheid van Obama’s ’troonbestijging’: zo geven onder meer Jay-Z, Sting en Rihanna speciale concerten.

Omdat Obama’s eedaflegging zo historisch is, verwachten de autoriteiten van Washington een ware volkstoeloop. Sommigen denken dat er zowat 4 à 5 miljoen mensen naar de hoofdstad zullen afzakken, iets meer voorzichtige schattingen houden het op ongeveer de helft. In ieder geval zullen het er veel meer zijn dan de 400.000 die in 2005 de eedaflegging van Bush bijwoonden. En de kans dat er deze keer protestbetogingen zijn is veeleer klein.

De verkozen president en zijn team mogen ook telkens een eigen thema kiezen voor de inauguratie en alle ceremonies. In het geval van Obama is dat ‘ Renewing America’s Pro-mise‘, een thema dat volgens de officiële statements ‘aansluit bij de wil van de president en de vicepresident om Amerika’s status als baken van hoop over de hele wereld te herstellen’. Dat zal ook de rode draad zijn in de ‘ Inauguration Speech‘, de toespraak die Obama na de eedaflegging zal houden en het moment waarnaar het meest uitgekeken wordt. Niet alleen omdat Obama in die speech de krachtlijnen voor zijn beleid zal uitzetten – en hij dus voor het eerst echt in zijn kaarten zal laten kijken – maar ook omdat de man zo’n begenadigd redenaar is. Die ‘ Inauguration Speeches‘ hebben in het verleden trouwens vaak oneliners opgeleverd die in het collectieve geheugen bleven hangen. Franklin D. Roosevelt drukte de Amerikanen bij zijn eedaflegging in 1933 – in volle Depressie – op het hart dat ‘ the only thing we have to fear is fear itself‘ en John F. Kennedy gaf bij zijn inauguratie in 1961 zijn beroemde ‘ Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country‘- toespraak. Benieuwd of Obama daar tegenop kan.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content