TOEN EEN HELD NOG HELD WAS. Met de marathon van vier dvd’s ‘live aid’ herbeleeft u ‘de dag dat muziek de wereld veranderde’.

LIVE AID

(Warner)

Diversen ****

Een reportage over de honger in Ethiopië uit het BBC-journaal van 23 oktober 1984 vormt het passende begin, want laten we niet vergeten dat dit de vonk gaf. Live Aid is het gedroomde tijdsdocument van de jaren tachtig. Je kan je niet voorstellen dat verontwaardiging nu nog zoveel popsterren zou kunnen mobiliseren – dát was pas voluntarisme. We spreken hier ook over de tijd dat Lady Di nog met prins Charles was getrouwd en de kapsels al even fout waren als sommige muziek – vooral in het Amerikaanse deel is doorspoelen de boodschap bij acts als Kenny Loggins en Reo Speedwagon. Af en toe was Live Aid onwezenlijk en zelfs pijnlijk: bijvoorbeeld wanneer Ozzy Osbourne als een zombie de unieke reünie van Black Sabbath de nek omwringt of wanneer Bob Dylan, Ron Wood en Keith Richards wat staan te klooien als veredelde buskers. Gelukkig zijn de kippenvelmomenten talrijker: Bob Geldof die zijn ziel uitkotst tijdens I Don’t Like Mondays, Elvis Costello die zonder poespas en heel toepasselijk All You Need Is Love brengt, Phil Collins die eerst in Londen Sting en Branford Marsalis bijstaat en dan met de Concorde naar Philadelphia vliegt om daar bij Eric Clapton te gaan drummen, U2 dat de grootse passie tentoonspreidt waar zo’n evenement om vraagt, Bowie die Heroes tot hymne van de dag verheft en daarna met Geldof, Alison Moyet en Pete Townshend assistentie verleent aan Paul McCartney voor Let It Be, Hall & Oates die The Temptations uitnodigen tot een soulrevue en vervolgens Mick Jagger begeleiden, onder andere in een hitsig duet met Tina Turner. Dé ster van Live Aid was echter Freddie Mercury, erg in z’n nopjes omdat hij besefte dat de hele wereld toekeek. Een lijvige, want vierdelige dvd-box en dus nogal prijzig, maar het mag een troost zijn dat je er opnieuw het goede doel mee steunt.

Extra’s. De documentaire Foods & Trucks & Rock ‘n’ Roll, die uitvoerig de totstandkoming van het project toelicht en ook toont wat er met het geronselde geld gebeurde. Verder buitenlandse bijdragen tot Live Aid (INXS vanuit Australië, BB King vanop het North Sea Jazz Festival, maar ook ronduit hallucinante concertbeelden uit Rusland en Joegoslavië) en de Dancing In The Streets-clip van Bowie en Jagger. Peter Van Dyck

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content