Zondag 8/9, 20.00 – één

Bent u een tv-verslaafde met neiging tot nostalgie? Dan is Ben Roelants de komende weken uw man. Nu de tv in België haar zestigste verjaardag viert, duikt hij in De televisieroute in het tv-archief met passend voertuig: een van Kapitein Zeppos bekende amfibieauto. ‘We zijn op zoek gegaan naar herkenbare, schone verhalen over hoe televisie impact heeft gehad op het leven van mensen’, legt Roelants uit. ‘Neem nu de aanslagen van 9/11. Die beelden zijn al zo vaak getoond, hoe kun je daar nog iets origineels mee doen? Wel, wij zijn een West-Vlaamse dame op het spoor gekomen wier echtgenoot destijds op anderhalve kilometer van de WTC-torens woonde. Hij was verstoken van alle informatie, maar wel nog bereikbaar via zijn gsm. Zo heeft zijn vrouw hem verteld wat ze bij ons op televisie zag, waardoor die man beter geïnformeerd was dan de mensen ter plekke. Verrassend toch, de kracht van tv?’

Hoe vind je die verhalen?

BEN ROELANTS: Dankzij enkele goede researchers. Zo heeft de ploeg in Zichem twee mannen teruggevonden die als jonge knapen even wereldberoemd in Vlaanderen werden doordat ze een rolletje kregen in Wij, heren van Zichem en de hele natie hen naakt zag spelen in het water. Dat bleek trouwens niet zo pittoresk als het er op televisie uitzag. Een andere leuke reportage viel te rapen bij de kloosterzusters van Ranst. Daar mocht medio jaren tachtig eindelijk een televisietoestel binnen de kloostermuren komen, om het pauselijke bezoek aan ons land te kunnen volgen. Ze hebben toen zelfs speciaal een tv-zuster aangesteld.

Hoe ver gaat jouw eigen tv-nostalgie? Kijk jij bijvoorbeeld zelf met heimwee terug naar die beelden van het pausbezoek?

ROELANTS: Ik moet bekennen dat ik me daar toen niet van bewust was, ik ben dan ook nog niet zo oud, hé. (Roelants is 33, nvdr.) Dat staat me toe het archief met een frisse blik te benaderen. Het was trouwens een geweldige belevenis om, geholpen door die researchers, zelf op zoek te gaan. En ik heb ook enkelen van mijn helden ontmoet. Will Tura vond ik een imponerende en tegelijk galante man. Ik was vooral zenuwachtig om Urbanus te interviewen. ‘Zou die dat na al die jaren nog niet beu zijn?’ dacht ik. Maar nee, we hadden een aangenaam gesprek over alle heilige huisjes waartegen hij door de jaren heen tekeer is gegaan.

De mol roept ongetwijfeld wel herinneringen bij jou op?

ROELANTS: Het zal nog niet. Dat programma heb ik destijds op de voet gevolgd. Wat ik toen niet besefte, was dat verwoede speurders zich toen verenigden op een onlineforum – het internet was in volle expansie – om dag en nacht op zoek te gaan naar de identiteit van de mol. Ze werkten in shiften! Medebedenker Tom Lenaerts heeft zich zelfs ingeschreven op het forum onder een valse naam, DeKurt, om er dwaalsporen te verspreiden. Hij liet onder meer een foto van een andere De mol-kandidaat in het gezelschap van vader en moeder Lenaerts maken om aan te tonen: kijk, dit is de mol. Hij viel uiteindelijk door de mand, doordat een forumlid zijn mailbox had gekraakt.

Is De mol voor jou een programma dat mag terugkomen?

ROELANTS: Ja, al vraag ik mij af of je in tijden van sociale media nog dertien weken iemands identiteit geheim kunt houden. Weet je wat me bij het terugzien van De mol ook opviel? Dat het programma de tand des tijds niet helemaal doorstaan heeft. Het format blijft geweldig, maar volgens de normen van vandaag gaat het programma zo traag dat het lang niet meer zo spannend is.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content