Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

DE SCHADUW VAN MARY POPPINS

11.55 – NED1

Ze heeft een van de beroemdste personages uit de kinderliteratuur bedacht, maar zelf is ze zo goed als onbekend. De schaduw van Mary Poppins zoomt in op Pamela Travers (1899 – 1996), de vrouw achter de beroemdste nanny aller tijden, en wij doen hier hetzelfde.

Pamela Travers (echte naam: Helen Goff) verloor haar vader toen ze 7 was. Drie jaar later liet haar moeder haar samen met haar twee jongere zusters achter met de boodschap dat ze zelfmoord ging plegen. In de uren die volgden hield Helen haar zusjes kalm door ze magische verhalen te vertellen: ziedaar de oorsprong van Mary Poppins.

Het eerste Mary Poppins-boek komt uit in 1934. Er zouden er nog zeven volgen, waarvan het laatste in 1988.

Eind de jaren dertig klopte Walt Disney aan bij Travers met de vraag om haar boek te verfilmen. Hij ving eerst bot maar hield niet af: twintig jaar lang zou hij de schrijfster proberen te overtuigen via bezoekjes, telegrammen en telefoontjes. ‘Het was alsof hij een kind wou hypnotiseren door een horloge voor zijn ogen te laten slingeren’, zei Travers later.

In 1961 gaf Travers toe. Ze kreeg 100.000 dollar en vijf procent van de opbrengst, én ze mocht vooraf het script lezen, een primeur bij Disney. De onderhandelingen om haar goedkeuring te krijgen voor het scenario duurden uiteindelijk een week.

Mary Poppins (1964) kreeg vijf Oscars. Julie Andrews, die nog nooit in een film had meegespeeld, werd beste actrice.

Travers was minder tevreden. Op het feestje na de première zei ze tegen Disney: ‘Het eerste wat moet sneuvelen, zijn de animatiescènes.’ Disney antwoordde droog: ‘Sorry, the ship is sailing’ en ging weg.

In 1994 verkocht Travers de theaterrechten aan Cameron Mackintosh, de producer van Cats, Les Misérables en Saigon. Tien jaar later ging de musical in Londen van start, deze herfst krijgt Broadway een eigen versie.

Volgens een hardnekkig gerucht zou Steven Spielberg een remake van de film overwegen.

Tot slot, voor de scrabbelaars onder u: supercalifragilisticexpialidocious is niet het langste woord in het Engels. Die eer is voor pneumonoultramicroscopicsilicovolcanokonios.

Blackboards *** Samira Makhmalbaf, IRAN-IT-JAPAN 2000. De 20-jarige Makhmalbaf gooide internationaal hoge ogen met deze prangende aanklacht tegen het lot van Koerdische vluchtelingen in Noord-Iran (14.35 – NED 3) The Snows of Kilimanjaro *** Henry King, VS 1952. Kortverhaal van Hemingway verfilmd tot een visueel adembenemend romantisch avontuur met Gregory Peck en Ava Gardner, dankzij de schitterende fotografie van Leon Shamroy (14.55 – BBC 2) Intolerable Cruelty ** Joel Coen, VS 2003. Niet meteen de meest geïnspireerde film van Joel en Ethan Coen. Hier wagen ze zich aan de klassieke screwball comedy. De strijd tussen de seksen spitst zich toe op advocaat-met-midlifecrisis George Clooney en geldgeile Catherine Zeta-Jones (21.05 – VT4) From Dusk till Dawn *** Robert Rodriguez, VS 1995. Tarantino en Rodriguez sloegen voor het eerst de handen in elkaar met deze pastiche op de road movie en gore spookhuishorror. Met Harvey Keitel en George Clooney (23.15 – BBC 2). Frontlijn Krijgt u kippenvel van al die berichten over dioxine, vogelgriep en ander fijn stof? In Frontlijn komt epidemioloog Luc Bonneux wat kanttekeningen zetten bij alle paniekzaaierij (22.30 – Canvas).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content