Vier jonge talenten om de komende jaren in het oog te houden. Dit worden de Zamu Awards-winnaars van de toekomst.

door Peter Van Dyck Foto’s Guy Kokken

Toendra

Grootstadsblues

Sam Janssens (21, zanger/gitarist), Sven Janssens (29, bassist) en Wim Boussier (32, drummer)

Powertrio dat met ongecompliceerde en melodieuze songs voor de klare lijn kiest. Nederlandstalige rock met een navelstreng naar delta-blues en de gitaarscène uit de sixties en de seventies. Toendra zingt over jonge mensen die tegen het cynisme, de eenzaamheid en de verwarring van de grootstad moeten opboksen. Handelsmerk: de slide-gitaartechniek van frontman/songschrijver Sam Janssens.

Broedplaats: een kelder in Anderlecht.

Achtergrond: Drie jeugdvrienden uit een gecultiveerd, creatief en milieuvriendelijk middenstandsmilieu.

Collaborateurs: Voor hun debuutplaat werd de groep in de studio bijgestaan door drummer Marc Bonne (ex-Novastar en ex-The Radios), bassist Vincent Pierins, Jean Blaute en Dan Lacksman (deze laatste twee zijn tevens hun platenbazen bij Need Records). Met Guy Swinnen (ex-Scabs) mochten ze als finalist van Rockvonk een nummer opnemen.

Opgericht:In1995.

Eerste wapenfeiten : Winnaars Betonrock en Oosthoek Rock Rally in ’98. Finalisten Nekka Nacht-wedstrijd en Rockvonk in 2000. Voorprogramma van Raymond in juli 2000.

Plaat: Huidige single Geheime wapen geeft een voorsmaakje van Bagatel BXL, de debuut-cd die binnenkort bij Need Records/EMI verschijnt.

Invloeden: The Scene, Chris Whitley, Ben Harper, Nick Drake, Jimi Hendrix, Neil Young.

Ontdekker Jean Blaute over Toendra: ‘Eindelijk een nieuwe getalenteerde Vlaamse rockgroep met een gedreven voorman, een sound en een imago (wie niet ros is, is kaalgeschoren). De generatie na Raymond (De Mens, Noordkaap/Monza, Luc De Vos/Gorki…) is intussen ook niet meer van de jongste.’

Credo: ‘Rien n’est obligé, tout est possible. One free world to rock in.’

Read

Romantische popjongen

Guy Balbaert (30)

Brugse singer-songwriter die totnogtoe vooral songs leverde aan derden, maar nu resoluut zijn eigen koers wil rijden. Breed gearrangeerde, emotionele urban romantic pop die wel eens aan Crowded House doet denken, is zijn ding. In zijn liedjes observeert hij mensen in de grootstad.

Broedplaats: Brugge

Achtergrond: Het taalgevoel heeft hij van zijn vader, een toneelschrijver, het gevoel voor melodrama van zijn Franse moeder, mondharmonica leerde hij van zijn opa. Volgde pianoles vanaf zijn achtste , schakelde enkele jaren later over op gitaar. Woonde twee jaar in Londen om te bezinnen en, vooral, te schrijven.

Collaborateurs: Speelde nog mondharmonica bij BJ Scott. Werkte voor zijn debuutplaat met Kevin Armstrong, als producer bekend van zijn werk met David Bowie, Prefab Sprout en Morrissey.

Eerste wapenfeiten: Samenwerking met de Franse folkartiest Jeff Bodart (het nummer A Distance réglementaire op diens recente cd Ca ne me suffit plus), en met de Ierse songschrijver Sam Willcox (een van de songs die ze samen schreven, Precious Heart, werd door EMI in een eerste selectie voor het nieuwe album van Joe Cocker opgenomen).

Platen: Eerste single: Matters of the Heart (voorjaar 2001, EMI). De huidige single Natural high is de voorbode van debuut-cd Matters of the Heart, medio februari uit bij AMC.

Credo: ‘Geloof in wat je doet. Elke ‘nee’ maakt je sterker.’

Andere noten op zijn zang: Balbaert is een doe-het-zelver: van de foto’s voor het cd-boekje tot de scripts van de videoclips, het liefst zou hij het allemaal zelf beredderen.

Jobs: Werkte in de standenbouw en was een tijdlang agent voor een fotograaf. Sinds enkele jaren is hij actief bij een importbedrijf van audio-apparatuur.

Admiral Freebee

Rootsrocker

Tom Van Laere (26, zang/gitaar) met Tim Coene (drums) en Yves Van Lommel (bas).

Een imposante, charismatische en stampvoetende podiumpersoonlijkheid. De Vlaamse Neil Young. Hij wisselt graag akoestische solo-sets af met vlammende optredens met de groep Admiral Freebee. Schrijft songs die zich laten lezen als roadmovies.

Broedplaats: Antwerpen.

Achtergrond: Tot zijn 18de een overtuigd tennisser. Studeerde nadien aan de jazzstudio. Haalde de naam Admiral Freebee uit de roman On the Road van Jack Kerouac.

Opgericht: In ’98, al was de Rock Rally 2000 (zilveren medaille en publieksprijs) de échte start.

Eerste wapenfeiten: Soundtrack for killing Flies werd Demo van de Week bij Studio Brussel. Twee jaar geleden een van de laureaten van Debuutrock. Voorprogramma’s van Dead Man Ray en Monza, en een stek op de festivals Marktrock en Dranouter vorige zomer.

Plaat: De debuut-cd zou in de zomer bij Universal moeten verschijnen.

Invloeden: Bob Dylan, Neil Young, JJ Cale.

Grootste fan Stijn Meuris: ‘Tom heeft weinig uitstaans met de Antwerpse sien. Ik heb hem nog op geen enkel muzikaal vooroordeel kunnen betrappen. Een intelligente mens. Zelfs in de slechtste omstandigheden heeft hij me live al kippenvel bezorgd. Ik val ook voor songtitels als There is a Road (Noorderlaan).’

Credo: ‘Eerlijk zijn en het niet te ver zoeken.’

Ambitie: ‘Steeds beter worden als songschrijver.’

Job: Chauffeur.

Citaat: ‘Veel van mijn nummers gaan over vrouwen die mij maar een dommerik vinden en een heel hoge dunk van zichzelf hebben. Daar schrijf ik liedjes over omdat ze mij meestal liggen hebben: ik val volledig voor hun uiterlijk, zij slagen er altijd in om mij te dumpen.’ (juli 2000 in Humo)

Liselotte Accoe

Blanke bolster, zwarte pit

Een ‘one man woman posse’: ze zingt, rapt, scratcht en DJ’t tegelijkertijd. In één vloeiende beweging, zo lijkt het wel. Mooier dan het juryverslag van Kunstbende 2000 kunnen we het zelf niet stellen: ‘Toekomstmuziek: muziek maken zonder instrumenten. Gewoon lenige vingers en een koppige stem. Integer, vol soul en eerlijk.’

Broedplaatsen: Sint-Laureins en Balgerhoeke (Oost-Vlaanderen)

Leeftijd: 21

Achtergrond: Op haar 13de had ze haar eerste Technics-draaitafel. Ze begon op fuiven te DJ’en. Eerst hiphop en R&B, later ook house en drum-‘n-bass, nadien werd haar muzikale smaak steeds breder. Ze begon intussen ook teksten te schrijven en bij soulgroepen te zingen.

Eerste wapenfeiten: Won in 2000 de Kunstbende-wedstrijd in de categorie muziek.

Opmerkelijke song: You rip my Heart out, te horen op de website www.kunstbende.com

Samenwerkingsverbanden: Een dance-project met DJ 4T4 (’t Hof Van Commerce) en trompettist Bart Maris. De La Vega, een groep die ze met ex-Looplizard-leden vormt en die Massive Attack-achtige muziek met gitaren brengt.

Daan Stuyven, voorzitter van de Kunstbende-jury: ‘Ik vond wat ze deed, was heel naturel en heel rock-‘n-roll, zonder dat er een rock-‘n-roll-instrument aan te pas kwam. Een beetje abstract. Ze had attitude, een mix van nonchalance en technische bezorgdheid. Een vorm van overconcentratie, die door het publiek misschien als arrogantie wordt ervaren.’

Invloeden: Lauryn Hill, Erykah Badu, Jill Scott. Jazz en oude soul: Herbie Hancock, Donny Hathaway, Stevie Wonder.

Credo: ‘Muziek is mijn redding.’

Ambitie: ‘Een plaat uitbrengen, met een livegroep met blazers de hort op gaan, experimenteren met mijn stem en met mijn teksten een boodschap overbrengen die mensen kan helpen.’

Andere noten op haar zang: Is gefascineerd door binnenhuisinrichting, mode en lay-out en wil ooit zelf platenhoezen ontwerpen.

Job: Loketbediende bij De Post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content