Van Hans Herbots. Met Jan Decleir, Koen de Bouw, Wouter Hendrickx

Van Dominique Deruddere. Met Armin Rohde, Uwe Ohsenknecht, Dirk Roofthooft

Van Guy Lee Thys & Ivan Boeckmans. Met Gène Bervoets, Karlijn Sileghem, Zoë De Roovere

Van Fien Troch. Met Ina Geerts, Peter van den Begin, Natali Broods

Van Jan Verheyen. Met Ilya Van Malderghem, Filip Peeters, Joke Devynck

Verlengd weekend

Release: 12 oktober 2005 Synopsis: Twee recent ontslagen arbeiders gijzelen hun ex-werkgever in zijn riante villa, in de hoop hem alsnog te bewegen tot een moreel reveil en het uitbetalen van een deftige ontslagpremie. Helaas loopt niets zoals gepland. Genre: sociale komedie, in de stijl van The Full Monty en Brassed OffProductie: A Private View (zie ook De Bal, Science Fiction, Volle Gas, Miss Montigny)

Totaalbudget: 771.000 euro

Steun VAF: 412.500 euro

Productiegeschiedenis:Verlengd Weekend is onderdeel van de tv-filmserie Faits Divers, 7 afzonderlijke langspelers waarvan er in 2006 trouwens nog 2 in de bioscoop zullen worden uitgebracht (in een regie van Geoffrey Enthoven en Hilde van Mieghem). Het idee werd gelanceerd door Jan Verheyen – toen die nog programmadirecteur was bij VTM – en meteen opgepikt en ondersteund door het VAF. Dat kreeg uiteindelijk 250 scenariovoorstellen binnen waarvan er 7 werden geselecteerd om, weliswaar met een klein budget, te worden verfilmd. Nieuw voor Vlaanderen aan het project is de doorgedreven samenwerking tussen tv en film én de coaching – van scenario, over productie tot release – door het VAF.

Draaidagen: 17 Distributeur: Lumière

Promotie: Samenwerking tussen Lumière, VTM en VAF, waarbij VTM er een stevige media-campagne van 220.000 euro tegenaan gooide. Onthaal: Door de recensenten werd de film matig gesmaakt (‘degelijk vakwerk, maar weinig origineel en te braaf’,’geen meesterwerk maar het best denkbare product van eigen bodem’), maar het publiek reageerde doorgaans enthousiast.

Toeschouwers: Na een degelijk maar aarzelend begin (15.000) bleef het bezoekersaantal dankzij mond-aan-mondreclame gestaag stijgen. Na 5 weken in de bioscoop heeft de film 85.000 toeschouwers weten te bereiken, en nu wordt gehoopt op een eindresultaat van rond de 120.000. Geen Alzheimer-toestanden (800.000 bezoekers) natuurlijk, maar gelet op het beperkte budget wel degelijk een succes.

Internationaal:Verlengd Weekend komt straks ook in de Nederlandse bioscoop, maar daar blijft het voorlopig bij: een bioscooprelease in andere territoria ligt moeilijk omdat Vlaamse films, met hun exotische taal en hun gebrek aan filmtraditie, amper verkoopbaar blijken, een lot dat ze delen met Scandinavische of Nederlandse films. De distributeur hoopt wel dat de film door een buitenlandse televisiezender wordt opgepikt.

De Bloedbruiloft (Die Bluthochzeit)

Release: 26 oktober 2005

Synopsis: Een bruiloftsfeest escaleert na het serveren van bedorven tomaat-garnaal tot een bloedig duel (gijzelingsactie en raid incluis) tussen de hotelier en zijn nemesis: een opvliegende patriarch. Genre: Tragikomedie annex familiethriller, gebaseerd op de Dupuis-strip Lune de Guerre van scenarist Jean Van Hamme en tekenaar Hermann. Productie: 5 Duitse productiefirma’s én MMG, het Vlaamse productiehuis van Erwin Provoost dat eerder al De Zaak Alzheimer en de tv-series Windkracht 10 en Flikken produceerde.

Totaalbudget: 6.700.000 euro

Vlaams aandeel: 1.600.000 euro (de film is een coproductie tussen België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland)

Steun VAF: 1.000.000 euro (ontwikkeling- en productiesteun)

Productiegeschiedenis: MMG bracht Deruddere in contact met de Duitse coproducenten. Deze opdrachtfilm werd dan ook hoofdzakelijk met Duits geld gemaakt.

Draaidagen: 42 Distributeur: Kinepolis Film Distribution Promotie: Concrete cijfers zijn onbekend, maar de film kreeg wel uitgebreid aandacht in zowat alle media. Kritieken: Negatief tot behoorlijk. Nooit eerder werd een film van Deruddere zo pover onthaald, en ook het publiek liet het deze keer massaal afweten. Bezoekers: Stand op 12 november 2005: 8747 bezoekers, goed voor een voorlopig box-officeresultaat van 52.460 euro. Een enorme tegenvaller dus. Internationaal: Hoewel de Duitse recensies die we te lezen kregen gematigd positief klonken, bracht de film er amper volk op de been (40.000 bezoekers in de openingsweek). Bloedbruiloft haalde wel de festivalcompetitie van Valladolid en werd in Gent als afsluiter buiten competitie geprogrammeerd.

Suspect

Release: 16 november 2005 Synopsis: Een sexy lolita beschuldigt haar stiefvader van seksueel misbruik, waarna de man in een draaikolk van verdachtmakingen, bittere twisten en mediaroddels terechtkomt. Genre: Familiedrama, doorspekt met een flinke scheut mediasatire. Productie: Fact & Fiction, het productiehuis van Guy Lee Thys himself dat eerder ook al De Potloodmoorden, Cruel Horizon en Kassablanka afleverde. Totaalbudget: 1.100.000 euro Steun VAF: 850.000 euro (Thys kreeg in 1998 al scenariosteun van het Fonds Film Vlaanderen onder de toenmalige titel In Tempore Suspecto, later gaf het VAF ontwikkelings- en productiesteun). Productiegeschiedenis: Het budget is een allegaartje van subsidies, tax-shelter, Prime (ex-Canal+)-, VRT- en andere sponsorbijdragen. Kennelijk liep de productie vrij vlot, al diende het scenario begin vorig jaar toch nog lichtjes te worden herschreven. Reden? Gevoeligheden rond het proces-Dutroux, waaraan de film satirisch refereert. Draaidagen: 33 dagen Distributie: Kinepolis Film Distribution Kritiek: Over het algemeen vrij goed. Vooral het sociale cachet blijkt aan te slaan. Ook de eerste publieksreacties klinken positief. Bezoekers: ‘De film heeft 3 tot 4 keer meer gekost dan Kassablanka, dat 30.000 bezoekers haalde, en komt ook op vier keer zoveel kopieen uit, dus hoop ik dat hij rond de 100.000 bezoekers zal halen’, aldus Thys’ pronostiek. Internationaal: Thys heeft zijn film ingeschreven voor het Filmfestival van Berlijn. Gehoopt wordt op een tournee langs internationale festivals, naar het voorbeeld van Kassablanka.

Een ander zijn geluk

Release: 7 december 2005 Synopsis: Mozaïekvertelling waarin een tiental personages, na een vluchtmisdrijf met dodelijke afloop, mekaar veroordelen of verdacht maken.

Genre: Drama, met een Short Cuts-achtige vertelstructuur. Productie: Motel Films (Nederland) en het Belgische Prime Time, dat jaren geleden al de Marc Didden-films Sailors don’t Cry en Mannen maken Plannen produceerde. Totaalbudget: 1.260.000 euro

Vlaams aandeel: 1.069.000 euro (coproductie België-Nederland) Steun VAF: 665.744 euro

Productiegeschiedenis: In 2001 werd scenariosteun toegezegd door het toenmalige Fonds Film Vlaanderen (voorloper van het VAF). Het project kreeg later ook ontwikkelings- en productiesteun van het VAF. Draaidagen: 40 Distributie: Kinepolis Film Distribution Kritieken: Wisselvallig. Een intieme, sfeerrijke auteursfilm waarmee Troch bewijst te barsten van het talent volgens de één; een overambitieuze mozaïekvertelling bevolkt door lege karikaturen volgens de ander. Benieuwd of het grote publiek de trage vertelstijl en de sombere teneur zal kunnen waarderen.

Bezoekers: Prognoses onbekend, al is het – gelet op genre, toon en ambitie – niet fair om deze veeleer bescheiden, fragiele film te vergelijken met publieksvriendelijker films als Verlengd Weekend.

Internationaal: De film werd geselecteerd voor de gereputeerde festivals van Toronto en San Sebastian – uniek voor een Belgische debuutfilm – waar hij ook vrij goed werd ontvangen. Sommige recensenten refereerden zelfs aan Ingmar Bergman en Paul Thomas Anderson; anderen noemden de film dan weer warrig, koud en inhoudsloos. Een internationale distributiedeal blijft voorlopig uit.

Buitenspel

Release: 21 december 2005 Synopsis: Een 12-jarig voetballertje droomt ervan om ooit bij de Rode Duivels te spelen en kan daarbij rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn vader. Tenminste, tot die overlijdt en de knul er plots alleen voor staat. Genre: Melodrama, gebaseerd op de Nederlandse film In Oranje maar wel herschreven en bewerkt. ‘ Feel good-cinema met een somber randje’, cum dixit Verheyen. Productie: Menuet, geleid door Dirk Impens, en eerder al producent van Team Spirit 1 en 2, de afgeleide tv-serie op VTM én de VRT-series Sedes & Belli en Halleluja!Totaalbudget: 2.315.000 euro Steun VAF: 750.000 euro Productiegeschiedenis: Menuet kocht begin dit jaar de rechten op van In Oranje, liet een Vlaamse scenarist er grondig overheen gaan en wist Jan Verheyen te strikken als regisseur. Nieuw: Buitenspel wordt de eerste exclusief Vlaamse Film die binnen het nieuwe tax-shelter-systeem tot stand werd gebracht. Draaidagen: 40 Distributie: Kinepolis Film Distribution Onthaal: Afwachten maar, al belooft men ons entertainment op niveau en de meest emotionele en gewichtige film die Verheyen tot hier toe afleverde. Bezoekers: Verheyens vorige hitfilms – Team Spirit 1 en 2 – klokten beiden af op 375.000 bezoekers; zijn minst scorende film Alles moet Weg op 50.000. Verwacht wordt dat het publieksvriendelijke Buitenspel ergens tussen die resultaten zal zweven, terwijl Impens ervan uitgaat dat het in elk geval de best scorende van de vijf ‘nieuwe Vlaamse’ films wordt. Lees: minstens 150.000 dus. Internationaal:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content