De meningenmachine

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘Ik denk dat Danira dit seizoen de eerste vrouw is waar nog geen negatieve tweet over geweest is’, aldus ene Tom De Boeck op Twitter tijdens Danira Boukhriss Terkessidis’ eerste deelname aan De slimste mens. Een paar overwinningen later stond de VRT-journaliste in het oog van een mediastorm over hoe jonge, mondige en ambitieuze vrouwen op sociale media altijd te snel worden veroordeeld als ‘arrogant’ en veel erger. Die storm begon niet op Twitter maar op de site van Het Laatste Nieuws, waar een journalist het na haar derde deelname nodig vond Boukhriss Terkessidis te waarschuwen dat ze last had van ‘ongepaste arrogantie’. ‘Een probleempje waar Danira wel vaker mee te kampen heeft’, voegde hij er mansplaining aan toe. ‘Ze moet wat gaan doen aan haar imago.’

Het vreemde is: tot dan was het met dat imago prima gesteld. De tweet van De Boeck was niet gelogen: het overgrote deel van de Twitter-reacties die eerste dagen was uiterst positief. Voor de journalist van Het Laatste Nieuws was Boukhriss Terkessidis’ uitspraak dat het haar niet echt kon schelen wie de finale wint een uiting van haar ‘arrogantie’, maar als je op Twitter zoekt, blijkt hij de enige te zijn die daarover viel. En toch volstond dat voor dagenlang gepraat, geschrijf en getwitter.

Ik wil hier niets minimaliseren: er waren negatieve reacties op Twitter, vooral tegen het einde van haar deelname, waarvan sommige erg kwetsend. En jonge, mondige vrouwen krijgen het inderdaad harder te verduren op sociale media, ook omdat het taalgebruik meteen veel beledigender is. Maar de hele zaak zegt ook iets over de meningenmachine die de media – klassiek en nieuw – vandaag soms worden. Een idiote opmerking van een journalist, een paar tweets, en binnen de kortste keren regent het verontwaardigde reacties op Twitter en Facebook, wat zorgt voor een hele rist opiniestukken en reportages over de vraag of vrouwen wel grappig en ambitieus mogen zijn, waar dan weer op gereageerd wordt, enzovoort.

En gaandeweg komt er een opbod in de getrokken conclusies. Tijdens de controverse waren er nog steeds meer twitteraars die Boukhriss verdedigden of zich als fan outten dan mensen die haar uitscholden. Alleen begon het te lijken alsof iedereen zich tegen haar had gekant, in die mate dat Saartje Vandendriessche op de radio kwam zeggen dat ‘Vlaanderen nog niet klaar is voor Danira’. Terwijl Twitter geen doorsnede van Vlaanderen is, en als je het toch zo zou beschouwen je dan even goed kunt zeggen dat Vlaanderen geen probleem heeft met Danira, op een minderheid van mondige idioten na.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content