Dinsdag 15/3, 20.40 – vtm

Er komt deze lente geen nieuwe editie van Mijn restaurant!, want vtm zou deze succesformule voor het najaar opsparen. Maar: geen tv-seizoen zonder culinaire reality, oordelen ze aan de Medialaan. Met De Keuken van de Meester zet de zender opnieuw flink in op sterrenchef Peter Goossens. Dreigt die zich niet stilaan te verbranden aan zijn tv-ambities?

De Peter te veel

In De Keuken van de Meester gaat Peter Goossens op zoek naar een chef voor het Hof van Cleve, zijn vermaarde driesterrenzaak in Kruishoutem. Nog meer dan bij De Beste Hobbykok van Vlaanderen en Mijn restaurant!, waarin de hoofdrol vertolkt wordt door de deelnemers, draait het nieuwe programma rond de persoon van Peter Goossens zelf. Zo wordt er zelfs in de titel naar hem verwezen. Trop is te veel, luidt een Belgische boutade, en het zou wel eens kunnen dat door zijn nadrukkelijke aanwezigheid De Keuken van de Meester het programma te veel wordt.

Vlaanderen is Engeland niet

De Keuken van de Meester is duidelijk op de leest geschoeid van programma’s als Hell’s Kitchen met Gordon Ramsay, een jobhunt die het moet hebben van een vuilbekkende Ramsay die desnoods zelfs hete kookpannen in het rond slingert. Ook al lijkt Goossens te beseffen dat hij het in het kleine Vlaanderen lang niet zo bruin kan bakken als zijn Britse tegenhanger, nog valt het af te wachten of zo’n programma bij ons gesmaakt wordt. Aan de overkant van het kanaal – en verder – zijn ze gek van ratraces waarin overambitieuze sollicitanten elkaar vertrappelen voor de job van hun leven, denk maar The Apprentice met Lord Alan Sugar en Donald Trump. De Vlaamse variant, De topmanager op VT4, sloeg niet aan – het recente Bezoek van de Baas bleek trouwens ook maar een matig succes.

Een buik vol

De klacht weerklinkt al langer: je kunt de televisie niet aanzetten of je ziet wel iemand boven de potten hangen. VT4 pakt zelfs uit met een bakprogramma, gepresenteerd door Sofie Dumont van restaurant Les Eleveurs. ‘Een mens moet toch drie keer per dag eten’, repliceert de tv-maker. ‘ Beu wordt de kijker dat nooit.’ Nu, misschien geldt dat wel voor pretentieloze, informatieve programma’s zoals Jeroen Meus’ Dagelijkse kost op één of de Meesterlijke Klassiekers van Peter Goossens zelf op kookkanaal Njam!. Waaraan het publiek zich wel vaker lijkt te storen, is de drukdoenerij. En het is nog de vraag of de tv-kijker het na de zelfdoding van Mijn Restaurant!-deelnemer Chris Aerts nog wel pikt dat iemand in de pan wordt gehakt om een net niet perfect gerecht.

What goes up…

… must come down – die keiharde wet geldt zeker in de media. Als er op de Boekenbeurs dranghekken aan te pas komen om de toestroom van bewonderaars te kanaliseren zoals bij Goossens het geval was, kun je er donder op zeggen dat achter elke hoek iemand klaarstaat om de poten van onder zijn stoel te zagen. Bijzonder tendentieus zijn de anonieme beschuldigingen als zou Goossens tafelgangers na een bezoek aan het Hof van Cleve een briefje toestoppen waarin wordt aangemaand om niet meer terug te keren. Omdat ze te luidruchtig waren, te weinig dronken of in een rolstoel zaten: je kunt het zo gek niet bedenken. Annemie Peeters, de Florence Nightingale van Radio 1, slaagde erin om niet gehinderd door een gebrek aan harde bewijzen de chef hiervoor ter verantwoording te roepen. Een hoorbaar geëmotioneerde Goossens ontkende de laster met klem, wellicht goed beseffend dat modder blijft hangen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content