DE H VAN HUMOR

CAROLINE CHANNING en KAT DENNINGS als 2 BROKE GIRLS. Alleen als jongedames die in wit kleed over paardenstront uitglijden uw ding is.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Modern Family blijft een crowdpleaser, terwijl de nieuwe sitcom 2 Broke Girls vooral mensen afstoot.

Een van de opmerkelijkste uitslagen van de recente Emmy Awards was de winst van Modern Family in de categorie beste comedy. Niet omdat die keuze zo verrassend was – het was al de vierde keer op rij dat de makers met die Emmy naar huis mochten – wel omdat Modern Family er zo opnieuw in slaagde enkele echt gedurfde komische reeksen, als Girls of Louie, het nakijken te geven. Terwijl in de categorie beste drama de prijzen de afgelopen jaren wel naar moeilijkere nicheseries als Mad Men, Homeland en Breaking Bad gingen, is en blijft Modern Family een crowdpleaser, een reeks waarvan de scherpere kantjes netjes ondergedompeld worden in een bad van meligheid.

Nu, in de eerste twee seizoenen kon je de bekroning van Modern Family nog begrijpen, omdat de verhalen over het gezinsleven van Jay, Claire, Phil en de vele anderen toen vaak onweerstaanbaar grappig waren en tegelijk ook oprecht ontroerend. Vanaf jaargang drie is de fut er echter wat uit geraakt, en moeten de scenaristen voor hun grappen te vaak op hetzelfde aambeeld hameren (het dandyeske gedrag van tienerzoon Manny, de Colombiaanse achtergrond van Gloria) om het fris te houden. De kwaliteit van het begin haalt de serie dus niet meer, al blijft Modern Family wel aangenaam om naar te kijken.

Zeker als je het vergelijkt met 2 Broke Girls, een sitcom uit de koker van Michael Patrick King, de man die ooit wel grenzen verlegde, met Sex & the City. De reeks draait om twee vrouwen die werken als serveerster in een diner en ervan dromen om samen een koffiebar te beginnen. De ene dame is vuil gebekt, brutaal en van lage komaf, de andere was ooit schatrijk, maar raakte alles kwijt toen haar vader veroordeeld werd wegens fraude. De combinatie van die twee personages en hun verschillende achtergronden zou voor de humor moeten zorgen, alleen komt 2 Broke Girls niet veel verder dan flauwe, voorspelbare of soms wansmakelijke grappen – tenzij jongedames die in wit kleed uitglijden over paardenstront uw ding is.

2 Broke Girls kreeg in de VS ook heel wat kritiek omdat veel humor een seksistisch en racistisch kantje zou hebben – dat laatste dan vooral in verband met de Aziatische eigenaar van het restaurant waar de twee werken. Nu is de gevoeligheid in Amerika op dat vlak nog een stuk groter dan hier, zeker als het zoals in dit geval een serie betreft die op een van de open zenders te zien is. Maar feit is dat veel grappen heel gemakkelijk inspelen op de gangbare clichés over vrouwen, Aziaten of zwarten, en het geheel zo weinig charme heeft dat het allemaal inderdaad nogal ranzig overkomt.

Extra’s: bloopers, gewiste scènes, documentaires (Modern Family), behind the scenes en gewiste scènes (2 Broke Girls).

MODERN FAMILY ***

SEIZOEN 4

(20th Century Fox)

2 BROKE GIRLS *

SEIZOEN 1

(Warner Home Video)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content