Dinsdag 17/3, 21.10 – Canvas.Alison’s Baby wordt herhaald om 23.55.

Lieve Blancquaert is terug met De film van mijn leven. En deze keer spoort ze geen getuigen op van oude afleveringen van Panorama of NV De Wereld, maar van buitenlandse documentaires die haar zijn bijgebleven. ‘We stellen onze lijst met verhalen samen door in ons eigen geheugen te graven, en dan stoot je natuurlijk ook op aangekochte documentaires’, zegt de fotografe. ‘De eerste twee reeksen konden we nog gemakkelijk vullen met docu’s uit eigen huis, van de VRT en zijn voorlopers, maar nu hebben we ons helemaal op het buitenland gestort.

Zijn er je verschillen opgevallentussen de manier van werken bijde openbare omroep en die bij debuitenlandse zenders?

Blancquaert: Ik heb er echt van opgekeken hoeveel er gemonteerd, vervormd en gelogen wordt. Neem nu A suitable girl, een Britse documentaire die me altijd persoonlijk is bijgebleven, over een Indiase Londenaar die zijn moeder een meisje voor hem laat zoeken omdat het hem zelf niet lukt. Daarbij heb ik grote ogen getrokken hoe de waarheid in de oorspronkelijke reportage vervormd was. Griezelig gewoon. Zo was er een fragment waarbij bruid en bruidegom elkaar voor het eerst ontmoetten en elkaar niet durfden aan te kijken. Nu bleek dat die ‘scène’, wat het in feite ook is, al hun tweede ontmoeting was!

Voor deze reeks heb je samengewerkt met gereputeerde documentaire-regisseurs als Luc Vrydaghs enLou Berghmans. Hoe was dat?

Blancquaert: Een mooie ervaring. Het is ook fijn dat je die mensen ter sprake brengt, anders lijkt het altijd alsof ik met alle eer ga lopen. Maar ik wil vooral Sarah De Bisschop, Maris De Smedt, Filip Lenaerts en Joeri Vlekken vermelden, mensen die er al van bij het eerste seizoen bij zijn en die ik blindelings vertrouw. Dat is belangrijk voor mij: ik moet me kunnen smijten en dat gaat alleen als ik mijn medewerkers voor 100 procent vertrouw. Die mensen zijn ook erg goed, de ‘echtgenoot’ van A suitable girl heeft bijvoorbeeld iemand via Facebook teruggevonden. Ze verdienen het vermeld te worden, daarom dat ik het zo’n stomme regel vindt dat een tv-programma geen generiek meer mag hebben.

Er zitten ook twee afleveringen in dit seizoen die zich in België afspelen,al gaan ze wel om plaatsen die voorveel Vlamingen ondertussen even vreemd zijn als het buitenland:de Borinage en Brussel.

Blancquaert: Klopt. Het is ontstellend dat er in ons land mensen in zulke armoede als in de Borinage leven terwijl nauwelijks iemand weet dat dat gebied op amper een half uurtje rijden ligt. Het verhaal van de meertalige school in Schaarbeek is gelukkig hoopgevender, vooral omdat de man die dat project destijds heeft opgestart, nu probeert om zijn bewonderenswaardige filosofie naar andere scholen uit te breiden.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content