21.20 – Canvas

De witzen over de overschreden witte lijnen van Vlaanderens sprintkoning Tom Boonen laten we voor één keer aan u over, om ons te concentreren op het berouw van Alex James – Blurveteraan en ex-cokehead – zoals dat verfilmd werd in De coke in de neus van Alex James. Op uitnodiging van de Colombiaanse president Alvaro Uribe trok de bassist naar het Zuid-Amerikaanse centrum van de cocaïneproductie, waar hij op geheel eigen wijze de verscheurende gevolgen van de drugshandel vastlegde.

Een ervaringsdeskundige is James wel, met de meer dan 1 miljoen Britse ponden die hij er aan cocaïne en booze zou hebben doorgejaagd. En toch gaat er een nieuwe wereld voor hem open, een van intensieve cocateelt en schietgrage huurmoordenaars. Tijdens zijn ontmoeting met vicepresident Calderon krijgt hij te horen dat het geld dat hij destijds aan dealers gaf in Colombia in landmijnen, terrorisme en kidnapping werd geïnvesteerd. James wordt ook meegetroond naar een legerbasis van waaruit militairen duizenden hectaren cocaplantages trachten uit te roeien met sproeimiddelen. ‘Onvoldoende’, oordeelt de vicepresident, die de planten liever een voor een ziet worden uitgetrokken. En gevaarlijk ook, want vorig jaar verloor deze divisie 10 procent van zijn manschappen in schietpartijen en mijnontploffingen.

James ziet ook de andere kant van de cocaïnehandel, die van Setero Micolta bijvoorbeeld, een arme boer die met het kweken van coca vier keer zoveel verdient als met andere gewassen. Of een drugskoerier die zegt dat enkel een gepaste gevangenisstraf of een kogel hem de drugssmokkel kan doen afzweren. Ook een dealer krijgt het woord, net als een als taxichauffeur vermomde huurmoordenaar. Onvermijdelijk komt James ook in enkele levensbedreigende situaties terecht.

Niet iedereen was opgezet met deze Colombiaanse escapade van mister James. ‘Burgerlijk’, ‘zelfingenomen’ en ‘overbodig’ was op meer dan één internetforum te lezen na de uitzending op de BBC. ‘Alsof de meeste gebruikers niet weten dat de drugshandel in Colombia niet voor peis en vree zorgt’, klonk het nog. Al waren er ook kijkers die James’ inspanningen wel wisten te waarderen, omdat hij een vaak genegeerd aspect van de drugsproblematiek aan de orde bracht.

Ook in België zou jaarlijks 1,75 ton van het witte goedje in neuzen verdwijnen – vijftigduizend lijnen per dag. Alex James heeft de drugs al lang afgezworen en wijdt zich op zijn boerderij in de Cotswolds aan het produceren van kaas.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content