GEBOREN

12 april 1979, in New York

NATIONALITEIT

Amerikaans

DOORBRAAK

Op haar 14e kreeg Claire Danes de hoofdrol in My So-Called Life, een dramaserie over de gevoelige en schuchtere tiener Angela Chase, die samen met haar vrienden de puberteit probeert te doorworstelen. My So-Called Life was een soort anti-Beverly Hills 90210, een tienerreeks waarin de personages levensecht overkwamen en hun problemen serieus werden genomen, zonder overdreven gemoraliseer of meligheid. Misschien daarom dat Beverly Hills 90210 het tien seizoenen uithield, en My So-Called Life na één reeks al afgevoerd werd. Voor Danes was het wel haar doorbraak: ze werd genomineerd voor een Emmy en won een Golden Globe.

BEKENDSTE ROL

Na het einde van My So-Called Life stapte Danes over naar de bioscoop, en in 1996 mocht ze naast Leonardo DiCaprio acteren in Romeo+Juliet, de bejubelde ‘Shakespeare voor de MTV-generatie’-film van Baz Luhrmann. Ze leek definitief gelanceerd, maar daarna begon het een beetje te slabakken. Er waren nog wel rollen in U Turn van Oliver Stone (1997) of The Hours van Stephen Daldry (2002), maar de carrière van pakweg generatiegenote Kate Winslet bleef buiten haar bereik, ook al omdat ze zelf op de pauzeknop duwde om te gaan studeren. Eigenlijk kwam ze pas echt weer op het voorplan toen ze terugkeerde naar de tv en de hoofdrol speelde in Temple Grandin, een biografische televisiefilm van HBO over een autistische vrouw die zich in de VS jarenlang inzette voor dierenwelzijn en betere omstandigheden in slachthuizen. Voor Temple Grandin kreeg Danes een tweede Emmy.

NU UIT OP DVD EN BLU-RAY

Op haar 33e is Claire Danes beroemder dan ooit tevoren, dankzij Homeland (****, 20th Century Fox), de spannende terreurserie waarvan het eerste seizoen vanaf deze week in de winkels ligt. Danes is erin te zien als Carrie Matheson, een CIA-agente die aan de aanslagen van 9/11 een enorm schuldcomplex heeft overgehouden en ook aan waanvoorstellingen lijdt. Als ze van een informant te horen krijgt dat er een Amerikaanse soldaat overgelopen is naar de vijand en als even later de oorlogsgevangene Nicholas Brody wordt vrijgelaten, bijt ze zich in hem en zijn omgeving vast, tegen de bevelen van haar oversten in. Danes zet de impulsieve, paranoïde en onstuitbare Matheson perfect neer, wat haar ondertussen al een derde Emmy heeft opgeleverd. Plus: een lofzang vanwege de echte CIA-agente Valerie Plame Wilson, die een stukje over haar schreef in de lijst van Time Magazine van de 100 meest invloedrijke personen uit 2012.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 2 Blu-ray boxen van Homeland – seizoen 1. Zie pagina 8.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content