Een overzicht van de beste buitenlandse series die we de komende weken en maanden op het scherm te zien krijgen. Door Stefaan Werbrouck

Het is een trieste vaststelling: buiten landse reeksen doen het bij ons bij-lange niet zo goed als – gezien hun kwaliteit – eigenlijk zou moe- ten. Daarom moet de liefhebber zijn dosis Amerikaanse of Britse fictie steeds vaker gaan zoeken in de krochten van de programmaschema’s. Maar omdat wij nog steeds met plezier heelder seizoenen Flikken zouden inruilen voor een kwartiertje Without A Trace kan de betere serie op onze aandacht blijven rekenen.

Voor de fans van Amerikaanse reeksen is Kanaaltwee nog steeds the place to be, met een in vergelijking met alle andere (ook buitenlandse) zenders overweldigend aanbod. Volgende week start het derde seizoen van 24, een culthit over de hele wereld en zelfs een klein beetje bij ons. We zijn intussen drie jaar later en Jack Bauer krijgt weer een schier onmogelijke opdracht, als de broer van een drugsbaron die in de gevangenis zit dreigt met een biologische aanval op Los Angeles. Gelukkig krijgt Jack ‘hulp’ van zijn dochter Kim, die ondertussen bij CTU werkt en aldus nog efficiënter haar vader voor de voeten zal kunnen lopen. Kanaaltwee zendt de reeks – volgens Amerikaanse critici nóg beter dan de vorige twee – tweemaal per week uit, op dinsdag en donderdag. Een week later begint dan het ook al derde seizoen van The West Wing, de briljante politieke serie rond president Josiah Bartlet en zijn huishouden. Deze jaargang ging in de VS vlak na 9/11 van start en Kanaaltwee begint dan ook gepast op 12 september met Isaac and Ishmael, een speciale afleve-ring naar aanleiding van de aanslagen.

Voor de Star Trek-fans heeft Kanaaltwee Enterprise in petto, de nieuwste spin-off, waarin men terugkeert in de tijd en toont hoe de pioniers van de ruimte-expedities ’the final frontier’ gingen verkennen. Naast die drie reeksen zijn er ook nog nieuwe jaargangen van ER,Six Feet Under, The O.C. , Nip/Tuck en al de rest, en bovendien heeft Kanaaltwee de rechten gekocht op Joey, de spin-off van Friends. Maar daarop zullen we wellicht moeten wachten tot na nieuwjaar. Ondertussen kunnen we vanaf oktober wel bij VT4 terecht voor het tiende en laatste seizoen van Friends. En daar houdt het voor die zender dan ook ongeveer op. Omdat VT4 nog meer de kaart van de eigen producties wil trekken, is er qua buitenlandse reeksen nog weinig te rapen: alleen van CSI en CSI Miami (ook in oktober wellicht) en van The Simpsons mogen we nieuwe jaargangen verwachten, en misschien ook van The Shield, en dat is het dan.

Dé verrassing van het najaar komt van Canvas. De zender spitste zich de voorbije jaren en eeuwen toe op Britse series, maar ditmaal is men nog eens in de VS gaan shoppen. Met resultaat, want Carnivàle (vanaf 24/9) wordt ongetwijfeld een knaller. Carnivàle is een twaalfdelige reeks uit de stal van HBO ( The Sopranos, Six Feet Under, Sex and The City), waarin we de belevenissen van een rondtrekkend circus in de jaren dertig volgen. De serie schetst een beeld van het Amerika van toen, maar is ook een allegorie op de strijd tussen kwaad en goed, waarin het magische en het wereldlijke met elkaar verweven zijn in de beste David Lynch-traditie. Niet te missen. Daarnaast brengt Canvas ook de nieuwe Britse comedy Little Britain en nieuwe afleveringen van Black Books en Coupling. Maar, wees niet bevreesd, er is ook nog plaats voor kostuumdrama ( Sons and Lovers, vanaf 10/9) en krimi’s ( Judge John Deed, vanaf 4/9). Tot slot zijn er op de buitenlandse zenders ook nog een paar parels te ontdekken. VPRO start nu zondag met Curb Your Enthusiasm (zie tv-tips), en de BBC heeft Arrested Development aangekocht, een Amerikaanse sitcom over een absoluut geschifte familie die in de VS bakken lof krijgt. 24

VANAF 7/9 op dinsdag en donderdag – 20.30 kanaaltwee

ENTERPRISE

ZONDAG 5/9 – 18.15 KANAALTWEE

LITTLE BRITAIN

DONDERDAG 2/9 – 23.30 CANVAS

CURB YOUR ENTHUSIASM

ZONDAG 5/9 – 20.30 NED3

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content