Alle apen apen apen na en daar ontsnappen ook Gorilla’S niet aan. VIJFTIG jaar TEKENFILMPOP, VAN alvin TOT the simpsons.

1. Alvin & The Chipmunks

Ere wie ere toekomt: niet Gorillaz maar wel Alvin & The Chipmunks waren ’s werelds eerste tekenfilmgroep. De eekhoorns met de heliumstemmetjes ontsproten aan het brein van songschrijver Ross Bagdasarian en scoorden eind jaren ’50 de ene monsterhit na de andere ( With Doctor, The Chipmunk Song en Ragtime Cowboy Joe). Begin jaren ’60 kregen ze een eigen animatiereeks en in geen tijd verkochten ze 30 miljoen platen. Meer dan 40 jaar later blijven Alvin & Co ontzaglijk populair, niet het minst dankzij fijne nevenpersonages als Brittany, ‘a star before that Spears Girl’. Right!

2. The Cartoon Beatles

Zo mogelijk nóg populairder dan Alvin en zijn Chipmunks: The Cartoon Beatles, die op 25 september 1965 voor het eerst te bewonderen waren op de Amerikaanse zender ABC. De échte Fab Four waren naar verluidt allerminst opgezet met hun sterk veramerikaniseerde tekenfilmbroertjes, maar dat kon de pret niet drukken. Vier jaar lang hielden ze meer dan de helft van de Amerikanen op zaterdagochtend aan de buis gekluisterd, en uiteindelijk werden ze pas afgevoerd na de boom van actiehelden als Batman, Superman en Aquaman. Eind jaren ’80 werden The Cartoon Beatles nog eens opgevist door MTV, intussen maakt Sir Paul McCartney zijn eigen tekenfilms ( Rupert And The Frog, Wirral The Squirrel).

3. The Archies

The Archies waren het geesteskind van impresario Don Kirshner, die de wereld ook opzadelde met The Monkees, een van de allereerste prefabgroepjes. The Archies waren een spin-off van de populaire tekenfilmserie Archie, die op haar beurt terug ging op een stripreeks. Met wat hulp van de stem van Ron Dante, die zijn sporen verdiende als backing vocalist bij Neil Diamond, schreven The Archies in 1969 één wereldhit: het honingzoete Sugar, Sugar, dat nog steeds met de regelmaat van de klok op de radio te horen is.

4. Fat Albert & The Junkyard Band

Hey Hey Hey, It’s Fat Albert! Net als Archie was Fat Albert oorspronkelijk een tekenfilmfiguurtje in een ontbijtshow op zaterdagochtend, die aan elkaar werd gepraat door Bill Cosby. Zijn Junkyard Band speelde met instrumenten die ze vonden op het stort, zélf zorgde Cosby alias Fat Al’ voor moraliserende teksten over goede manieren en huiswerk maken. Vorig jaar probeerde Cosby een en ander nieuw leven in te blazen met Fat Albert – The Movie. Tevergeefs, gelukkig.

5. Josie & The Pussycats

Catchy groepsnaam, adembenemende wespentailles, sassy luipaardpakjes: op papier was de eerste geanimeerde meidengroep gedoemd om het te maken, maar toch raakten Josie, Valerie en Melody nooit helemaal van de grond. Geen enkele studiomuzikant slaagde erin een hit voor hen te schrijven, zodat het drietal het eind jaren zestig al weer voor bekeken hield. Vier jaar geleden probeerden ze het nog eens opnieuw in Josie & The Pussycats The Movie, met Tara ‘American Pie’ Reed in een van de hoofdrollen.

6. The Groovie Goolies

Als Gorillaz zich voor hun ‘zombiehiphop’ door één groep lieten inspireren, dan wel door The Groovie Goolies, ook wel gekend als ’the original monsters of rock’. De drie levende doden (Tom Drac, Frankie en Wolfie) hadden hetzelfde management als The Archies en namen hun muziek op in de kelders van de Horrible Hall. Ze vonden er de dungeon of sound-techniek uit – heeft u ‘m? – en deelden zelfs een Marianne Faithfull-achtige groupie (Sabrina The Teenage Witch). Pittig detail: zélf wisten The Groovie Goolies nooit een platencontract te versieren, maar ze hadden wel last van na-apers, die zonder toestemming onder hun naam een plaat uitbrachten.

7. The Bunburys

Geen idee aan welke drugs ze precies zaten, maar in de jaren ’80 veranderden de broertjes Gibb hun nom de plume heel even van Bee Gees naar Bunburys, om samen met Elton John en Eric Clapton muziek te maken voor The Bunbury Tails van hun biograaf David English. De Bunburys, een roedel konijnen getekend door Jan Brychta, waren heel even te zien op de Engelse televisie, maar stierven al na twee singles een stille dood. Ze leenden wél hun naam aan de Bunbury’s Celebrity Cricket Club: een sportclub vol supersterren die cricketwedstrijden organiseren voor het goede doel, met ondermeer Eric Clapton, Elton John, Phil Collins en Rolling Stones-veteraan Bill Wyman.

8. CrowCut

Heel wat minder menslievend is CrowCut, een clubje ruige wijven dat voor het eerst van zich liet horen in het tijdschrift Metal Hammer. CrowCut, zo wou de legende, had tijdens een repetitie The Dominator tot leven gewekt, The Dead God Of Rock-‘n-Roll. Crowcut en The Dominator schopten het eerst tot manga- en daarna tot tekenfilmpersonages. In 1988 werd ook een animatiefilm over hen gemaakt, met muziek van Killing Mode, Matter, Sikth en – waar blijven die hardrockers het toch hálen? – Cradle Of Filth.

9. The Simpsons

Ook in The Simpsons heeft altijd al muziek gezeten, getuige de vier albums die Springfield’s finest tot nog toe op hun actief mochten schrijven: The Simpsons Sing The Blues, The Yellow Album, Songs In The Key Of Springfield en Go Simpsonic. De voorbije 250 afleveringen kregen Homer & Co ook de fine fleur van de muziek op visite: Ringo Starr, Michael Jackson, Sting, Aerosmith, Barry White, Lenny Kravitz, Red Hot Chili Peppers, The Rolling Stones, Tom Petty, Elvis Costello, The Ramones, James Brown, Johnny Cash, Dolly Parton, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Cypress Hill, Britney Spears, U2 en – recent nog – 50 Cent. Doug!

10. En verder…

… zijn er natuurlijk ook nog honderden min of meer geanimeerde videoclips, die niet zelden werden overladen met prijzen en onderscheidingen. Een willekeurige greep uit het assortiment: A-Ha ( Take Me On), Pink Floyd ( Another Brick In The Wall), Queens Of The Stone Age ( Go With The Flow), Tom Petty ( Runnin’ Down A Dream), U2 ( Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me), Busta Rhymes & Janet Jackson ( What’s It Gonna Be), Eiffel 65 ( Blue – Da Ba Dee), Korn ( Freak On A Leash), Red Hot Chili Peppers ( Rollercoaster Love), Madonna ( Music), Robbie Williams ( Let Love Be Your Energy), Peter Gabriel (Sledge Hammer), Pearl Jam ( Do The Evolution) en Daft Punk, die de Japanse anime-pionier Leiji Matsumoto onder de arm namen om iedere track van hun album Discovery van een tekenfilmpje te voorzien. (W.V.D.)

W.V.D

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content