Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Back to the future – Met ‘Caprica’ lijkt ‘Battlestar Galactica’ een waardige opvolger – of beter gezegd voorganger – te krijgen.

Reeks: *** Extra’s: ** Universal

Reeks. In de eerste vijf minuten van Caprica zien we hoe enkele jongeren staan te kijken naar het dansende publiek in een discotheek, dat zich voluit overgeeft aan drank, seks en andere zonden. ‘Vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen’, zegt een van de toeschouwers tegen zijn vrienden. Even later pleegt die jongen in naam van zijn ene, almachtige god een bloederige aanslag op een metrostel in Caprica. Het is meteen duidelijk: religie en terrorisme, twee van de belangrijkste thema’s uit Battlestar Galactica, spelen ook in deze ‘prequel’ op de sf-reeks een centrale rol.

Omdat er zoveel te doen is geweest rond de ontknoping van Battlestar Galactica lijkt het gekkenwerk om nog eens te willen laten zien wat er gebeurde decennia voor dat verhaal van start ging. En na de ondermaatse tv-film The Plan (zie dvd-rubriek van 3/2) stonden we wel wat wantrouwig tegenover nóg een uitbreiding van het Battlestar Galactica-universum. De tv-film Caprica – die als piloot-aflevering diende voor de onlangs in de VS gestarte tv-serie – is er echter in geslaagd onze twijfels weg te nemen.

Caprica speelt zich af bijna zestig jaar voor de verwoestende aanval van de Cylons en de serie moet tonen hoe het komt dat mensen en robotten elkaar wilden vernietigen. We maken kennis met twee mensen van wie het leven door de bomaanslag door elkaar wordt geschud: de robotwetenschapper Daniel Graystone, die zijn dochter Zoe verliest, en Joseph Adama, die na de dood van vrouw en dochter achterblijft met zijn zoon William, de latere bevelvoerder van de Battlestar Galactica. Zij ontmoeten elkaar toevallig op straat en dat ze allebei familie verloren hebben, brengt ze dichter bij elkaar. Als blijkt dat Zoe eigenlijk een computergenie was die er voor haar dood in geslaagd is om een virtuele versie van zichzelf te maken, vat Daniel het plan op om haar als menselijke robot weer tot leven te wekken.

Caprica is om twee redenen uitstekend. Ten eerste is het interessant om te zien hoe de kiem van de religieuze strijd tussen mensen en robots al gelegd werd toen de Cylons niet eens uitgevonden waren. Daarnaast blijft dit verhaal echt menselijk: terwijl Battlestar Galactica zeker in het vierde seizoen soms wat verloren liep in zijn eigen hoogdravende mythologie, staan in deze film de personages centraal. Veel aandacht gaat naar de manier waarop Daniel en Joseph met hun verlies omgaan, en dat zorgt voor echt ontroerende momenten. Als de reeks dit niveau aanhoudt, lijkt de mission impossible meer dan geslaagd.

Extra’s. Commentaar van Ronald D. Moore en David Eick (de twee mensen achter Battlestar Galactica) en regisseur Jeffrey Reiner, gewiste scènes en enkele videoblogs van de producenten.

Win 5 exemplaren van Caprica. Zie pagina 6. Trakteert op KNACKFOCUS .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content