Amerika maakt zich op voor de moeder aller presidentsverkiezingen. VOOR de entertainers LIGT de UITKOMST nu al vast. In Hollywood en op de rockpodia is BIJNA geen levende ziel meer te bespeuren – het lijken de buitenwijken van Fallujah wel – die het nog voor George Dubya en zijn clubje neo-cons durft op te nemen. Een greep politieke citaten à l’américaine. (lees: subtiliteiten en nuances verzint u er zelf maar bij) Door Dave Mestdach en Wouter Vandriessche

‘We willen dit beeldje opdragen aan Johnny Cash en John Kerry, die op een dag hopelijk jullie president zal zijn.’ ( Chris Martin van Coldplay op de uitreiking van de Grammy Awards begin dit jaar)

‘George Bush houdt me uit m’n slaap. En dat méén ik: die eikel heeft me met een slaapprobleem opgezadeld.’ ( Henry Rollins in Beat Magazine)

‘Hoeveel misprijzen ik ook had voor Reagans politiek, als persoon leek hij me nog wel charmant. Bij Bush ligt dat anders. Die doet me denken aan die rijke ettertjes op school: ongemanierd, egocentrisch en de hele dag met zo’n debiele grijns op hun smoel, omdat ze weten dat ze geld genoeg hebben om niet te moeten nadenken.’ ( Peter Buck van R.E.M. in Word, gevraagd naar wat hem precies stoorde aan Bush)

‘Ik heb zo’n vermoeden dat dit onze carrière in Amerika niet echt zal vooruithelpen. Als Bush herverkozen wordt, is er geen enkel radiostation dat ons nog zal willen draaien. En dan krijgen we gegarandeerd belastingcontrole.’ ( Peter Buck van R.E.M. in Word, over de risico’s van de Vote For Change Tour)

‘Iedere keer vraag ik me af: wanneer gaan ze me nu deporteren?’ ( Neil Young in The Guardian, gevraagd of hij nooit bang is om zijn mond te roeren)

‘Het zou me niets verwonderen mocht George Bush tijdens één van de komende maanden beslissen dat het on-Amerikaans is om voor de Democraten te stemmen. Het is behoorlijk geschift.’ ( Neil Young in The Guardian)

‘Hoorde ik daar iemand roepen dat ik mijn kop moest houden? Wel, mijn beste: wat ik juist demonstreerde, heet recht op vrije meningsuiting. Geniet ervan, want binnen een paar jaar is het verdwenen.’ ( Eddie Vedder van Pearl Jam, nadat een heckler hem had toegeroepen dat hij moest zwijgen over politiek)

‘Ik kreeg onlangs een lijst in handen met mensen die beschuldigd werden van on-Amerikaanse gevoelens, en weet je wie daarop stond? Jimmy Carter! Een oud-president van de Verenigde Staten, en bovendien de eerlijkste die we ooit hebben gehad!’ ( John Mellencamp in een interview met www.salon.com)

‘Grappig dat we prat gaan op de vrijheid van meningsuiting, en dat Bush die overal ter wereld wil uitdragen. Hier in Amerika durft niemand zijn mond nog opendoen.’ ( Rickie Lee Jones in The Guardian)

‘Weet je wat ironisch is? Dat Amerikanen in Irak gaan vechten voor democratie, terwijl we die hier niet eens meer hebben. Wie zich ook maar een béétje kritisch durft uitlaten over de oorlog of president Bush, wordt meteen aan de schandpaal genageld.’ ( Madonna in CBS News)

‘De voorbije vier jaar heeft George Bush de Verenigde Staten op kousenvoeten in nazi-Duitsland veranderd. Hij heeft nog net geen concentratiekampen laten bouwen, maar voor het overige heeft hij Hitlers methodes griezelig perfect nagebootst. Ga maar na: hij heeft de verkiezingen vervalst, de vrije meningsuiting aan banden gelegd, de media gebruikt voor propaganda, zijn tegenstanders monddood gemaakt, de macht van de oppositie ingeperkt, de patriot act laten stemmen, het volk schrik aangejaagd met de zogenaamde ’terroristische dreiging’, mensen aangemoedigd om hun buren te bespieden, de stem van de Verenigde Naties genegeerd om Afghanistan te bombarderen, leugens verzonnen om Irak binnen te vallen… En dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn fascistische standpunten over de wapenwetgeving, het homohuwelijk of de doodstraf. Geloof me: het Derde Rijk is weer helemaal terug.’ ( Maynard James Keenan van Tool in Deng)

‘George Bush zou voor het Internationaal Gerechtshof gesleept moeten worden als oorlogsmisdadiger.’ ( Tom Morello van Audioslave in NME)

‘Ik krijg nog steeds koude rillingen als ik terugdenk aan de eerste week na 11 september. Ik herinner me dat ik uit het raam keek en mensen zag rondlopen met vlaggen, zoals de nazi’s destijds. Toen dacht ik: ‘Jezus Christus, we hebben een verschrikkelijk probleem.’ Er zijn veel mensen die patriottisme verwarren met fascisme.’ ( Rickie Lee Jones in The Guardian)

‘De regering-Bush heeft 11 september dankbaar aanvaard als een blanco cheque. Plots waren ze niemand meer verantwoording verschuldigd.’ ( Bruce Springsteen in Entertainment Weekly)

‘George Bush is met voorsprong de slechtste spreker die ik ooit heb gehoord. Hij kan geen drie zinnen na elkaar zeggen zonder de spraakkunst te verkrachten. Hij brabbelt ook zomaar wat, alsof hij fonetische tekens opdreunt zonder de betekenis ervan te snappen. Héél vreemd.’ ( Henry Rollins in Recoil Mag. )

‘Ik denk dat Bush altijd klare taal sprak toen dit land dat nodig had. Als één ding binnen de politieke arena me de stuipen op het lijf jaagt, dan is het wel een politicus die in crisistijd politieke spelletjes speelt. Dat heeft Bush nooit gedaan. Hij is oprecht en gedreven, zoals het een echte president past.’ ( Kelsey Grammer)

‘Ik vertrouw George Bush voor geen haar. De mensen die dit land besturen zouden intelligent moeten zijn, maar ik heb de indruk dat hij net zo’n idioot is als ik. En eerlijk: that scares the shit out of me.’ ( Adam Levine van Maroon 5 in Rolling Stone)

Let’s face it: Bush is gewoon een oen. We hebben een manager gekozen, terwijl we een leider nodig hadden.’ ( George Clooney in GQ Magazine)

‘Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat we die idioot nog eens vier jaar lang in het Witte Huis tolereren. De oorlog in Irak is immers niet de oorlog van de Amerikanen, het is die van Bush en zijn machtsgeile vriendjes als Cheney en Rumsfeld. Heel wat mensen lopen behoorlijk pissig rond, voelen zich verraden en economisch aan hun lot overgelaten. Geef toe: Kennedy heeft indertijd voor heel wat minder het loodje moeten leggen. Wat me eraan doet denken: waar zijn de Lee Harvey Oswalds en andere moordzuchtige gekken eigenlijk als je hen nodig hebt?’ ( David Carradine in een radio-interview)

‘Bush is het soort kameraad dat je op een feestje met onbekenden voor schut zet door dronken te worden en de vreselijkste onzin uit te kramen. Zodra hij zijn mond opendoet, maakt hij zichzelf compleet belachelijk, en daardoor ook de rest van de Verenigde Staten.’ ( Ben Gibbard van Death Cab For Cutie in Rolling Stone)

‘Een regering van volwassen mannen en vrouwen die French Fries omdoopt tot Freedom Fries omdat de Fransen weigeren aan hun illegale oorlog te participeren, daar kun je je als weldenkende volwassene toch enkel maar diep voor schamen?’ ( Johnny Depp in Stern)

‘Bush is beschamend. Hij is mijn president niet en zal dat ook nooit worden. Trouwens; in Webster’s woordenboek komt ‘republican’ vlak na ‘reptile’ en vlak boven ‘repugnant’. ( Julia Roberts tijdens een publiek discours)

‘Momenteel zit er een kerel in het Witte Huis die denkt dat hij een echte vent is. Het is een goeie, ouwe jongen die vroeger wel een stevige borrel lustte en weet hoe hij een geweer moet vasthouden. Maar dat is niet de definitie van een echte vent, verdomme!’ ( Ed Harris)

‘Ik wil me graag publiekelijk excuseren voor het feit dat ik Bush en zijn administratie een stelletje ‘kemphanen’ heb genoemd. Tenslotte wilde ik enkel hun oorlogszucht hekelen en helemaal niet refereren aan de soldaten in Irak, zoals sommigen schenen te denken. Bovendien vond ik het woord wel passen aangezien ‘kemphaan’ (chicken hawk) binnen het homomilieu ook zoveel betekent als een ouwe geilaard die graag jonge jongetjes opscharrelt. Kennelijk heb ik me vergist.’ ( Tim Robbins in The New York Post)

‘Bush wil een grondwetswijziging doorvoeren die homohuwelijken verbiedt. Dat is niet alleen je reinste discriminatie – waarom mogen homo’s hun relatie niet officieel registreren en genieten van dezelfde belastingvoordelen als hetero’s – het druist ook regelrecht in tegen de zeden van de tijd en bewijst dat Bush geen jota snapt van de maatschappelijke evoluties die zich wereldwijd aan het voltrekken zijn. Alleen al daarom hoort hij niet in het Witte Huis.’ ( Alan Cumming)

‘Eindelijk, na vier jaar komt de waarheid over de oorlog in Irak aan het licht en dreigen de leugens en het bedrog van deze regering te worden ontmaskerd. En net op tijd beginnen de Amerikanen feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Blijkbaar komt de quote van Abraham Lincoln dan toch nog uit: you can fool some of the people all of the time and you can fool all people for some time. But you can’t fool all the people all the time.’ ( Barbra Streisand op haar website)

‘De meeste Hollywood-sterren die zich voordoen als kampioenen in de strijd tegen Bush zijn zelf mateloos hypocriet. Neem nu Barbra Streisand. Die weigert nog langer een voet te zetten in South-Carolina omdat die staat onlangs een wet heeft goedgekeurd die discriminerend was ten aanzien van homo’s, wat trouwens ook klopt. Maar ik durf wel te wedden dat ze zonder problemen het vliegtuig neemt richting Cuba waar homo’s gewoon worden geïnterneerd. Trouwens, is Hollywood werkelijk het meest democratische oord in Amerika, zoals Oliver Stone beweert? Ik ken alvast geen enkele zwarte filmbons, laat staan een zwarte acteur die er langs de voorpoort binnenmag. Dat is geen democratie, maar een kastensysteem van het ergste soort. Acteur zijn en republikein is dan ook geen onmogelijke combinatie. Het is alleen een emancipatorische kwestie geworden nu Hollywood zich tot de linkervleugel heeft bekeerd.’ ( Robert Duvall)

‘George Bush is Washingtons antwoord op de Jerry Springer Show en de World Wrestling Federation. Eigenlijk kan je hem het best vergelijken met een slechte komiek. Zijn show duurt anderhalf uur, maar hij heeft maar voor een kwartier goeie moppen.’ ( Glen Frey van The Eagles op Rock Stars Against Bush)

‘Een overwinning van Bush zou een tragedie zijn. Als je hem nauwgezet observeert, is hij nochtans verduiveld grappig. Zijn stuntelige manier van spreken, zijn manier van redeneren, ik ken geen enkele komiek die er qua timing aan kan tippen. Alleen spijtig dat het om humor gaat tegen een diep, dieptragische achtergrond.’ ( Woody Allen in Der Spiegel)

‘Of ik iets van deze regering heb kunnen leren? Reken maar, dat de beste acteurs tegenwoordig niet in Hollywood maar in het Witte Huis te vinden zijn.’ ( Sean Penn in The Washington Times)

‘Bush is een ‘non-entiteit’ die alle belangrijke beslissingen overlaat aan zijn adviseurs. Hij is net als Reagan indertijd, een politieke marionet. En Cheney, die is gewoon niet lekker in zijn hoofd. Dat betekent niet dat ik geen patriot ben. Als ik van één ding walg, dan is het wel dat progressieven, democraten of mensen die tegen Bush zijn binnen het huidige politieke klimaat meteen het verwijt krijgen antipatriottisch te zijn, alsof ze zich geen fluit aantrekken van wat er zich momenteel met onze jongens in Irak afspeelt. Dat is zo vals. Want wie heeft die jongens in de eerste plaats naar ginds gestuurd, denk je?’ ( Alec Baldwin tijdens een Democratic National Convention)

‘Ik ga zeker op Bush stemmen omdat ik geloof dat Bush zich laat leiden door God. En als overtuigd christen, moet ik wel stemmen op de kandidaat die het meeste geloof uitstraalt. Ik weet dat mijn broers William en Alec er als Democraten anders over denken, maar dan is dat maar zo.’ ( Stephen Baldwin op CNSNews.com)

‘De echte As Van Het Kwaad is George Bush-Dick Cheney: zij hebben de Verenigde Staten van de rest van de wereld afgesneden door Irak aan te vallen. Laat je vooral niet wijsmaken dat God daarbij aan hun kant stond. Bij mijn weten heeft God nog nooit iemand gebeld û ook hén niet.’ ( Chuck D. van Public Enemy in Rolling Stone)

‘Sinds Bush aan de macht is, is Amerika een stomme, agressieve pop geworden met heel scherpe tanden die je voortdurend aangrijnst en dreigt op elk moment te zullen bijten.’ ( Johnny Depp in Stern)

‘Het griezeligste wat ik me kan voorstellen, is dat George Bush herverkozen wordt. Ik zou niet eens weten naar welk land ik zou moeten uitwijken om hem te ontlopen: hij zou het toch weer bombarderen.’ ( Tom DeLonge van Blink 182 op Rock Stars Against Bush)

‘Daar gaat het nu even niet om. Je denkt er toch ook niet aan om je huis te herschilderen als de kelder in brand staat?’ ( Eddie Vedder van Pearl Jam in de LA Times, gevraagd naar wat hij zou veranderen als president)

‘Als we Bush laten doen, gaan ons land, de economie, het milieu en de wereld binnenkort naar de haaien. Duidelijk genoeg?’ ( Fat Mike van NOFX, initiatiefnemer van Rock Against Bush en oprichter van www.punkvoter.com, in een interview met NME)

‘De Verenigde Staten worden nog het meest van al bedreigd door hun eigen president. Als er iets is waar we met z’n allen schrik voor moeten hebben, dan is het wel George Bush.’ ( Hiphop-mogul Russell Simmons in een interview op CNN)

‘Machtsmisbruik is duidelijk niet het privilege van slechteriken in schurkenstaten. Als we niet waakzaam zijn, kan het ook Amerika binnensluipen. Want macht corrumpeert nu eenmaal. Dat is de menselijke aard van het beestje.’ ( Clint Eastwood)

‘Dit zijn de meest kritieke presidentsverkiezingen van mijn hele leven.’ ( Bruce Springsteen in een interview met The Associated Press)

‘De Verenigde Staten waar wij in geloven, kunnen geen vier jaar George Bush meer aan.’ ( Moby in het dagboek op zijn website)

‘We moeten onze onderlinge verschillen opzij- schuiven om ons te verenigen tegen George Bush. Ons motto moet zijn: Iedereen, behalve Bush.’ ( Lou Reed in Rolling Stone)

‘Vergeleken met Bush was Clinton schuurpapier – zo’n gladjanus is het.’ ( Neil Young in Rolling Stone)

‘We moeten George Bush uit het Witte Huis krijgen. Hij geeft geen reet om zwarten, en zo mogelijk nog minder om de jongeren en de moeders die hun zonen verloren zijn in Irak.’ ( Sean ‘P. Diddy’ Combs, eerder dit jaar tijdens de Rock The Vote Lippert Awards)

‘In het liedje Political Science uit 1972 zong ik ooit: ’they all hate us anyhow, so let’s drop the big one now’. Deze regering is daar akelig dicht bijgekomen. Hoe haal je het bijvoorbeeld in je hoofd om Europa te oud te noemen, Old Europe, en dat op een publieke tribune dan nog. Een beetje diplomaat houdt zoiets binnenskamers. Maar nee hoor, voor incompetentie, onwetendheid en huiveringwekkende arrogantie moet je gewoon bij de regering-Bush zijn.’ ( Randy Newman in Pulse Magazine)

‘Mensen vragen me soms: ‘Je bent de hele tijd dronken én je speelt in een punkband. Waarom zouden we in godsnaam naar jou moeten luisteren?’ Wel, ik zal je zeggen waarom: muzikanten reizen de wereld rond, en voelen de haat tegen de Verenigde Staten met de dag toenemen.’ ( Fat Mike van NOFX, initiatiefnemer van Rock Against Bush en oprichter van www.punkvoter.com)

‘Sommigen van hen maakten me misselijk, maar ik kan niet zeggen wie. Ik moet nog dingen van hen gedaan krijgen, weet je wel.’ ( Bono in Q, over zijn ontmoetingen met wereldleiders)

‘Ik geloof niet dat je dingen kan veranderen door aan de achterdeur van het Witte Huis te gaan kloppen en te vragen: ‘Alstublief, meneer, krijg ik een beetje vrede en gerechtigheid’. Verandering begint op de straat.’ ( Tom Morello van Audioslave ergert zich in NME aan het bezoek van Bono aan het Witte Huis)

‘Al die rockers die over politiek zeiken, geven me darmspasmen. Voor mij plegen ze verraad tegen de rock-‘n-roll, want die heeft geen uitstaans met politiek. Wie stemadvies aanneemt van een rocker, is nog een grotere debiel dan de rocker naar wie hij luistert. Ik bedoel: waarom kiezen mensen ervoor om rocker te worden? Omdat het debielen zijn, toch? Rockers liggen de hele dag in bed, en spelen ’s nachts muziek. En geloof me: er zijn er maar weinig die tussendoor de Washington Journal lezen. Trouwens: als ik de lijst zie van rockers die zich achter Kerry scharen, krijg ik alleen maar zin om voor Bush te stemmen. Linda Ronstadt? Don Henley? Jezus: dat zijn nog eens redenen om niét voor Kerry te kiezen.’ ( Alice Cooper in de Wash- ington Post, gevraagd naar een reactie op de Vote For Change Tour)

‘Mensen die vinden dat muzikanten zich niet mogen inlaten met politiek, maken zichzelf compleet belachelijk. Politiek is een zaak van iedereen: taxi-chauffeurs, advocaten, muzikanten û noem maar op.’ ( Fat Mike van NOFX, initiatiefnemer van Rock Against Bush en oprichter van www.punkvoter.com)

Dave Mestdach en Wouter Vandendriessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content