Met 15 films in ongeveer evenveel jaar moet Richard Linklater (46) zowat de productiefste van alle Amerikaanse regisseurs zijn. Jammer dat zijn films – met uitzondering van zijn headbangende familiekomedie ‘The School of Rock’ (2003) en de romantische praatprenten ‘Before Sunrise’ (1995) en ‘Before Sunset’ (2005) – zelden of nooit de Belgische zalen halen. Vijf Linklaters om in de videotheek te (her)ontdekken.

Waking Life (2001)

Met Ethan Hawke, Julie Delpy, Steven Soderbergh

Zes jaar voor A Scanner Darkly waagde Linklater zich al een keertje eerder aan de rotoscope-animatietechniek, wat ook toen een trippy, tussen droom en werkelijkheid zappende tekenfilm opleverde. Centraal daarin: een buitenbeelds personage wiens dromen en gedachten onscreen worden verbeeld. Waardoor we onder meer passeren bij een koppel met filosofische issues en neurologen die over het nirvana lopen te leuteren. Geen paniek: het Alice in Dromenlandachtige resultaat is duizend keer boeiender dan de vorige zin doet vermoeden.

Tape (2001)

Met Ethan Hawke, Uma Thurman, Robert Sean Leonard

Drie ex-klasmakkers ontmoeten elkaar voor het eerst in tien jaar in een sjofele hotelkamer in Michigan om over de goeie ouwe tijd te lullen. Tot de frustraties, leugens en ranzige verledens naar boven komen borrelen. Claustrofobische praatcinema van de betere soort, met Hawke, Thurman en Leonard op hun best.

The Newton Boys (1998)

Met Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Ethan Hawke

Linklaters eerste studiofilm – de komedies The School of Rock en Bad New Bears zouden volgen – is deze postmoderne gangsterwestern over de vier broertjes Newton die in de roaring twenties de ene bank na de andere beroofden. Mooie plaatjes en dito jongens, maar minder soul dan we van de Texaanse snelfilmer gewend zijn.

Dazed and Confused (1993)

Met Jason London, Wiley Wiggins, Rory Cochrane

Grijnzende variant op George Lucas’ highschooldramady American Graffiti, maar dan gesitueerd in de seventies en bevolkt door politiek incorrecte footballsterren, sadistische studentes en andere puberende paradijsvogels. De retrosoundtrack met Kiss, Alice Cooper en ZZ Top schreeuwt om op de iPod te worden gekieperd.

Slacker (1991)

Met Richard Linklater, Mark James, Stella Weir

Linklater kroont zich tot kroniekschrijver van de slackergeneratie – alterno’s die in de seventies geboren zijn – met dit satirische, in vignettestijl volgekwaakte lowbudgetdebuut. Een rode draad valt er niet te bespeuren, wél rondhangende anarchisten, ufospotters, boze folkzangers en andere rare vogels.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content