19.15 – VITAYA

Met zwarte snor, doorlopende wenkbrauwen en strenge mond: zo schilderde Frida Kahlo zichzelf en zo zit ze in het collectieve geheugen. De Mexicaanse schilderes, die geteisterd werd door helse fysieke pijnen en psychisch leed, vond een uitlaatklep in haar kunst – en in alcohol en drugs – en wordt nog steeds bewonderd om haar moed, passie en creativiteit. In 2002 verscheen de succesvolle film Frida, nu is Kahlo het onderwerp van Beroemd of Berucht. Alvast een voorsmaakje van haar turbulente leven:

Frida Kahlo wordt geboren in 1907, al beweert ze zelf dat het 1910 was. Ze besloot immers dat zij en het nieuwe Mexico tegelijk het levenslicht zagen.

Als ze zes is, krijgt Frida kinderverlamming. Ze wordt spottend ‘Frida Hinkebeen’ genoemd en draagt later vaak herenpakken om haar kromme voet te verbergen.

Op school behoort Frida samen met latere leiders van de Mexicaanse linkse beweging tot het kliekje van de ‘cachuchas’. Ze blijft haar hele leven sociaal geëngageerd, in 1937 laat ze de Russische revolutionair Leon Trotski bij haar logeren.

In 1927 krijgt Frida samen met een vriend een zwaar verkeersongeluk. Door letsels aan haar ruggengraat en voet ligt ze maandenlang te bed en om de verveling tegen te gaan begint ze te schilderen. Ze laat zelfs een speciale ezel aan haar bed bevestigen zodat ze liggend kan werken.

Op 21 augustus 1929 trouwt Frida met collega-kunstenaar Diego Rivera. Hun relatie is stormachtig door hun beider affaires en ze scheiden in 1939. Amper een jaar later huwen ze opnieuw.

Frida zal nooit kinderen krijgen. In 1930 pleegt ze abortus, in 1932 krijgt ze een miskraam en twee jaar later ondergaat ze een tweede abortus.

In 1934 worden meerdere teentoppen van haar rechtervoet verwijderd. Het is de eerste in een reeks operaties die leidt tot de amputatie van haar been tot aan de knie in 1953. Ondertussen wordt ze ook ettelijke keren geopereerd aan de rug.

Haar eerste expositie in 1938 in New York is een groot succes, tentoonstellingen in Parijs en Mexico volgen. Haar kunst levert haar ook een zitje op in het Seminario de Cultura Mexicana en een leerstoel aan een kunstacademie. Voor het schilderij Mozes krijgt ze in 1946 zelfs de nationale prijs van het ministerie van Cultuur.

Tegen doktersadvies in neemt ze in 1954 deel aan een vredesdemonstratie. Ze sterft niet veel later aan een longontsteking.

In 1958 opent het Museo Frida Kahlo, door Rivera ‘geschonken aan het volk’.

Purple Hearts Portretten van soldaten die gewond uit Irak terugkeren. (12.25 – Ned 1) l How do you solve a problem like Maria Nog tien vrouwen blijven over in Andrew Lloyd Webbers zoektocht naar de perfecte Maria von Trapp (19.50 – BBC 1)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content