Bijna had het Belgavox Concert plaatsgevonden zonder dat er iemand aanstoot aan had genomen, wat hét bewijs was geweest dat het onderwerp ‘België’ intussen de gemoederen echt niet meer kan beroeren. (Voor alle duidelijkheid, we schrijven dit enkele dagen vóór 17 mei en gaan er dus even van uit dat er die dag geen apocalyptisch onweer boven het Atomium is losgebroken). Gelukkig was er nog N-VA-politicus Geert Bourgeois, die in de week voor het evenement toch een bommetje liet vallen. De ex-minister van Media nam het namelijk niet dat de VRT zoveel steun heeft gegeven aan het gratis concert, door via Radio1 als een van de hoofdsponsors op te treden en door de avond zelf op de digitale zender één+ uit te zenden. Omdat Belgavox naar eigen zeggen wil ‘bijdragen tot het versterken van de solidariteit, de dialoog, het respect, het samenhorigheidsgevoel en de multiculturele diversiteit in België’ neemt de openbare omroep daarmee volgens Bourgeois een politieke stelling in. En dat is in strijd met de beheersovereenkomst, die de VRT neutraliteit oplegt.

Nu ben ik het zelden eens met Geert Bourgeois, maar hier heeft hij toch wel een punt. Ook al heeft de sponsoring van Radio1 wellicht evenveel te maken met het feit dat het kruim van de Belgische muziekscene onder het Atomium stond als met de wat flauwe politieke boodschap van het evenement, toch doet de openbare omroep er goed aan om elke zweem van partijdigheid te vermijden – zeker in de aanloop naar verkiezingen. Ook voor haar eigen goed trouwens: na de verkiezingen moet de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de VRT geëvalueerd worden, en dan heeft men aan de Reyerslaan maar beter veel politieke vrienden. Het is geen toeval dat Bourgeois in een interview zei dat de VRT met haar steun ‘haar eigen toekomst bezwaart’.

Maar je moet natuurlijk wel consequent zijn, en hoe graag Bourgeois zich ook als een man van onwrikbare principes voordoet, op dat vlak is hij blijkbaar toch niet zo heilig. De VRT is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag een van de hoofdsponsors van De Gordel, en tijdens dat evenement nemen zowel één als Radio 2 een prominente plaats in het straatbeeld in. Dat heeft vooral met het recreatieve en sportieve karakter van De Gordel te maken, maar het hele gebeuren bevat natuurlijk wel een belangrijke politieke boodschap: Vlaanderen laat Brussel niet los. En zeker de laatste jaren is die boodschap steeds meer op de voorgrond gekomen, met het hele debat over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Nochtans heeft Geert Bourgeois toen hij minister van Media was nooit stappen ondernomen om de nauwe band tussen de VRT en De Gordel door te knippen. Hoe zou dat toch komen?

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content