Woensdag 27/2, 20.40 – Canvas

De Ivorianen bij SK Beveren, zegt u dat nog iets? Belga Sport keert dertien jaar terug in de tijd, toen voetbalclub Beveren spelers uit Afrika liet overkomen. ‘Beveren bevond zich financieel al geruime tijd in het sukkelstraatje’, vertelt Luc Kempen, met Koen Warlop maker van Bestemming Beveren, ’toen de Franse ex-international Jean-Marc Guillou zich aandiende. Hij had in Ivoorkust een voetbalschool en was op zoek naar een ‘etalage’ voor zijn talenten. En zo is de bal aan het rollen gegaan. De hele wereldpers is destijds neergestreken in Beveren om te zien wat er gebeurde, want op het hoogtepunt bestond het elftal helemaal uit Ivorianen. Maar de supporters keken vreemd op: tot dan toe was het Belgische voetbal toch vooral een blanke aangelegenheid.’

Het Vlaams Blok was destijds zeer groot in Beveren.

LUC KEMPEN: Ja, bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 haalde de partij er haar hoogste score op Antwerpen-stad na. Uitgerekend enkele weken na de – weliswaar verloren – bekerfinale tegen Club Brugge. Ik heb in Beveren, een gemeente met veel ex-dokwerkers én nieuwe rijken, gepolst of er een verband is, maar heb nergens uitsluitsel gekregen. Want ondanks die verkiezingsuitslag hing Beveren vol Ivoriaanse vlaggen. Die voetballers zullen er ‘van ons’ geweest zijn, zeker? Ik heb vooral hun verhaal, het verhaal van die spelers, willen vertellen. We zijn in Ivoorkust gaan filmen. Echt onvoorstelbaar hoe je daar overal kinderen ziet voetballen. Je kunt over Guillou zeggen wat je wilt, maar met zijn school heeft hij die jongens veel proberen mee te geven. Voor hen was het een hele belevenis: hun familie achterlaten om te gaan spelen bij een hen onbekende Europese club. Iemand als Yaya Touré is wel uitgegroeid tot een wereldspeler.

De club speelt weer in eerste klasse als Waasland-Beveren, de fusieclub die ontstond na een pijnlijke neergang. Hoe is het ondanks dat Ivoriaanse talent toch fout gelopen?

KEMPEN: Doordat Guillou met andere problemen te kampen kreeg, stroomden er steeds minder getalenteerde Ivoriaanse spelers door naar Beveren. Hoewel hij bij de club de macht had, was Guillou ook niet erg bezig met de toekomst van de club zelf. Hem was het te doen om het etaleren van het talent van zijn spelers. En goed voetbal levert niet noodzakelijk punten in de rangschikking op.

En voor Belga Sport zelf zit het verhaal er hiermee ook bijna op?

KEMPEN: Ja, er komt nog één nieuwe aflevering, over het wereldkampioenschap wielrennen van 1975 in Yvoir, waar Roger De Vlaeminck nog maar eens naast de wereldtitel greep. Dat wordt de vijftigste en laatste Belga Sport, een mooi getal om op af te ronden. Wat verhalen betreft, zijn we nog niet uitgeteld, maar zoals de relatie tussen de VRT en Woestijnvis nu is, zie ik het niet meer gebeuren dat we Belga Sport voor Canvas blijven maken. En bij VIER past het programma niet. Nu goed, dat Ivan De Vadder ons als maatstaf neemt voor zijn politieke documentairereeks (De coulissen van de Wetstraat, nvdr.) bewijst dat het programma school heeft gemaakt.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content