Babylon Berlin

VOLKER BRUCH in BABYLON BERLIN: ambitieuze Weimarkrimi.

Nazi’s, drugs, seks: Babylon Berlin heeft alles om een internationale tv-hit te worden. Althans, daar hopen de makers heel hard op, ook al omdat deze Duitse historische krimi belachelijk veel gekost heeft.

Lente 1929, vier jaar voor Hitler aan de macht komt. Berlijn is een stad van extremen, van glamoureuze nachtclubs en bittere armoede, van immigranten, kunstenaars, criminelen, gefnuikte ambities ook. Toenemende werkloosheid en inflatie zorgen voor dito politiek extremisme.

In die heksenketel komt de jonge politie-inspecteur Gereon Rath (Volker Bruch, die u kent van Unsere Mutter, unsere Väter en als de geliefde van Kate Winslet in The Reader) terecht. Hij is vanuit Keulen overgeplaatst om een afpersingszaak rond een seksfilmpje met de Keulse burgemeester Konrad Adenauer uit te pluizen. Rath moet zich een weg banen door een kluwen van corruptie, drugs en wapenhandel. En terwijl de Weimarrepubliek stilaan in elkaar stuikt, wordt hij verliefd op Charlotte (Liv Lisa Fries), een jonge stenografe die, zoals veel werkloze vrouwen in die tijd, af en toe iets bijverdient als prostituee.

Het naderende spook van het Derde Rijk is prominent aanwezig in de reeks, maar voor Tom Tykwer (Lola rennt, Perfume), een van de drie regisseurs, is het ook een liefdesverklaring aan de bruisende metropool die Berlijn toen óók was. ‘Kunstenaars uit alle windstreken vonden elkaar hier en kwamen met iets radicaal nieuws. Berlijn maakte een culturele explosie mee, een abrupte zedenverwildering ook, en een totale omwenteling.’

Der Spiegel zag dat het goed was, en trok meteen een parallel naar onze tijd: ‘Hier hat die Macht, wer die Angst beherrscht.’ Dat beaamt coregisseur Achim von Borries op de première in Brussel: ‘Toen we vijf jaar geleden aan deze reeks begonnen te werken, worstelde Europa nog met de gevolgen van de financiële crisis. Ondertussen staat de vluchtelingenproblematiek bovenaan de agenda. Berlijn was in 1929 een stad vol migranten, uit Oost-Europa toen. Politiek links en rechts konden geen compromis vinden. Ik hoef daar geen tekening bij te maken, zeker? Vechten voor de democratie blijft onze plicht.’

Meer dan een detectivereeks is Babylon Berlin (naar de Gereon Rath-bestsellers van Volker Kutscher) een portret van een natie worden, zegt Von Borries. ‘We weten wat er na 1933 gebeurd is. Daar werkt de serie naartoe. Over zes of zeven seizoenen zullen de personages beslissingen nemen die levens veranderen. De reeks zal een antwoord geven op de vraag hoe gewone mensen in monsters konden veranderen.’ Dat mag wat kosten: de eerste twee seizoenen slorpten zo’n 40 miljoen euro op, waarmee Babylon Berlin de duurste niet-Engelstalige tv-serie ooit zou zijn. De reeks is al aan meer dan zestig landen verkocht.

Vanaf donderdag 26/10 in Play More.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content