In 1945 wordt de Noorse oud-verzetsman Kaj Holt vermoord. In 2003 vinden studenten in de bossen van Noorwegen drie skeletten uit de oorlog. Politieman Tommy Bergmann ontdekt dat het heftigste strijdtoneel in de oorlog nog altijd de liefde is.

Eind mei 1945. inspecteur Gösta Persson onderzoekt in Stockholm de ‘zelfmoord’ van Kaj Holt, kapitein bij de militaire verzetsbeweging Milorg. Op de radio zingt Zarah Leander alweer, alsof de oorlog nog niet is afgelopen. ‘Die verdomde nazihoer’, denkt Persson, maar hij neuriet het liedje toch mee. Volgens Kaj Holts vrouw was het beter geweest als haar man samen met die andere verzetshelden in de oorlog gestorven was. Nu rest alleen de herinnering aan een depressieve, drankzuchtige en paranoïde man.

Persson gelooft niet dat Holt zichzelf heeft doodgeschoten, maar wie dan wel? Het kluwen van geheime diensten, verzetsorganisaties, Noorse SS’ers, overlopers en spionnen is zelfs voor insiders nog amper te ontwarren. Het is wel een feit dat Holt twee dagen voor zijn dood van een Duitse SS’er de bevestiging heeft gekregen dat hij ooit de verkeerde verrader heeft geëxecuteerd. Veel tijd krijgt Persson niet om Holts dood te onderzoeken, want hij wordt zelf midden op straat neergeschoten.

Mei 2003. Politieman Tommy Bergmann wordt naar een bos in Oslo gestuurd. Daar zijn beenderen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Er liggen drie lichamen, van een man, een vrouw en een kind. Bijna tegelijkertijd wordt in Oslo een oude man afgeslacht. ‘De oude man had eruitgezien als een beest in een slachthuis. De linkerkant van zijn borst was verdwenen. Doodgewoon weg.’

Natuurlijk is er een connectie, want de vermoorde Carl Oscar Krogh was Kaj Holts rechterhand. Hij probeerde koste wat het kost de waarheid achter diens dood aan het licht te brengen. Of toch niet? En hoe zit het met de mooie Agnes Gerner die in de oorlog in Noorse collaboratiekringen infiltreerde? Ze was smoorverliefd op Krogh en was plots verdwenen.

Tommy Bergmann heeft er een flinke boterham aan. En zelf is hij ook niet bepaald de ideale schoonzoon. Door zijn losse handjes is zijn relatie definitief op de klippen gelopen. Net die pitbullkwaliteiten helpen hem wel in zijn onderzoek. Hij geeft niet af voor hij in het ingewikkelde oorlogsverleden van Noorwegen, maar ook in Duitsland de moordenaars van Kaj Holt en de drie doden in het bos op het spoor is.

Al lijkt dit een harde-jongens-die-elkaar-lustig-uitmoorden-thriller, er speelt uiteindelijk een veel menselijker motief mee. Op hartstocht en jaloezie krijgt oorlog nooit goed vat. ‘Alles is te koop: leven, dood, loyaliteit, waarheid, alles. Het is waar wat u zegt, alles is voor geld te koop. Alleen de liefde niet’, zegt iemand.

Lezers die hun kennis over Noorwegen in de Tweede Wereldoorlog willen bijspijkeren, komen ruim aan hun trekken, maar wat het langst blijft hangen, zijn de angst, de taaiheid en de hoogmoed waarmee Agnes tijdens de oorlog dag in dag uit worstelt. Bang om gefolterd te worden door de Gestapo, bang om afgewezen te worden door Krogh, bang om haar hart te verliezen aan een klein meisje dat geen schuld heeft aan de collaboratie van haar vader. Als Gard Sveen in staat is om nog zo’n ingenieuze plot te bedenken, wordt het een hele grote in de thrillerwereld.

DE DODEN HEBBEN GEEN VERHAAL ****

Gard Sveen, Bruna (originele titel: Den siste pilegrimen), 480 blz., ? 22,95.

JOHANNA SPAEY

CENTRALE ZIN – Hoe graag zou ze een van deze Noorse nazi’s niet om het leven brengen in plaats van onder hen te liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content