1. NIEMAND KENT MIJ – 2. ANDY SCHLECKS TOUR

ANDY SCHLECK. Weet de Luxemburger dit jaar Contador van zijn Tourtroon te stoten?

1. Maandag 27/6, 20.25 – Ned 3

2. Donderdag 30/6, 21.35 – Ned3

Nu het peloton zich opmaakt voor de start van de 98e Ronde van Frankrijk, pakt Nederland 3 uit met twee opmerkelijke wielerreportages. Niemand kent mij schetst een portret van Thomas Dekker, Nederlands grote wielerbelofte die in 2009 geschorst werd wegens doping, maar nu een comeback maakt. Voor Andy Schlecks tour nestelde de Deense regisseur Niels Christian zich een jaar lang in het spoor van de Luxemburgse uitdager van Alberto Contador, ook dus toen zijn ploegmaat Wouter Weylandt het leven liet in de voorbije Ronde van Italië. Sportdocumentaires saai? Niet altijd, ten bewijze onderstaande pareltjes.

A Sunday in Hell. Volgens velen de beste documentaire ooit gemaakt over wielrennen. De Deense filmmaker Jorgen Leth filmde in 1976 de helleklassieker Parijs-Roubaix vanuit het standpunt van deelnemers, volgers en publiek. Leth toont hoe een team werkt, met knechten en ploegleiders, en hoe een koers gereden wordt. Niet op een droge, journalistieke manier maar evenmin door overdreven te dramatiseren. De Deen maakte ook Stars and Watercarriers, over de door Eddy Merckx gedomineerde Ronde van Italië van 1973, en The Impossible Hour, waarin renner Ole Ritter het uurrecord van Merckx aanvalt.

Vive le Tour. In 1962 reed nouvelle-vaguecineast Louis Malle mee met de Tourkaravaan. Filmend in prachtige sixtieskleuren heeft Malle vooral oog voor de mindere goden in het peloton: het werk dat ze verzetten, de aanmoedigingen die ook zij langs de kant van de weg horen, de dorst die hen teistert, de valpartijen in de achtergrond, de eenzame achtervolging, wanhopige opgaves en het ook dan al roekeloze dopinggebruik – ‘niet om sneller te rijden, maar om de pijn beter te verbijten’. Malle filmde waar de wedstrijdcamera’s al lang vertrokken waren. Twintig minuten oprechte liefde voor de koers op muziek van Georges Delerue, te vinden op YouTube.

Belga Sport. Wat weerhoudt Woestijnvis om deze sportdocumentaires internationaal te verspreiden? Verschillende Belga Sport-afleveringen kunnen wedijveren met internationale topdocu’s. Zelfs op het vlak van wielrennen is het moeilijk kiezen uit het archief. Zo is er nauwelijks een mooiere herinnering aan wijlen Frank Vandenbroucke dan de vertelling van zijn wonderjaar 1999 en verovering van Sarah Pinacci’s hart. Ook niet mis waren de portretten van tragische figuren als Tom Simpson, Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré en ook minder voor de hand liggende renners als Andrei Tchmil. De mooiste is misschien wel Een wonder in Parijs, de extra lange aflevering over het legendarische Tourduel tussen Laurent Fignon en Greg LeMond, met het trieste relaas van ploegsponsor François Lambert als rode draad.

Lance Armstrong. Weinig wielerverhalen die zo tot de verbeelding spreken als het leven van Lance Armstrong. Nochtans heeft dat documakers totnogtoe enkel tot voorspelbare hagiografieën geïnspireerd, zoals The Man Behind the Legend of het bedrieglijk objectief getitelde The Science of Cycling: Lance Armstrong. Zelfs ouwe rot Mart Smeets stelde teleur met zijn Studio Sport-document vorig jaar. Het is misschien wachten op de grote Lance Armstrong- documentary die in de steigers staat, geregisseerd door Alex Gibney van de Enrondocu The Smartest Guys in the Room en met Matt Damon als verteller. Zeker met de recentste ontwikkelingen in het officiële onderzoek tegen Armstrong is er materiaal zat om er een tragisch heldendicht van te maken.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content