1 Clinton and the Clintons 2 Obama’s America

SIMON SCHAMA geeft Obama een lesje geschiedenis.

1 Maandag 12/7, 21.10 – Acht

2 Dinsdag 13/7, 22.20 – Canvas

Al een geluk dat Groot-Brittannië al jaren goede relaties met de Verenigde Staten onderhoudt – thank you very much, mijnheer Blair. Wie weet had de bekende Britse historicus Simon Schama anders nu wel een cel mogen delen met een of andere van spionage beschuldigde Russische schone. Voor de tweedelige reeks Obama’s America onderzocht de immer enthousiaste en duidelijk articulerende Engelsman grondig de staat van de Amerikaanse natie en vooral de uitdagingen waar de 44e huidige president Barack Obama anderhalf jaar na zijn inauguratie voor staat.

Aflevering 1 heet The Price of Freedom – u hoort het al, Amerikaanser kan het niet – en draait rond de oorlog in Afghanistan. Die mag dan een erfenis van George Bush zijn, Obama heeft gezworen hem netjes af te handelen. Zoals het een gerenommeerd geschiedkundige betaamt, beschouwt Schama dat gevecht niet enkel als een politieke, maar veelal als een historische misrekening. Bush en zijn schare neocons zouden zich immers te veel door de glorieuze bevrijding van Wereldoorlog Twee hebben laten leiden en te weinig door de bloederige vergeten oorlog in Korea – oftewel het zogenaamde Saving Private Ryan-complex.

En dan is er natuurlijk nog de banken-crisis die Amerika – en de rest van de wereld, niet te vergeten – eind 2008 ongemeen hard trof en ’the American Dream’ op losse schroeven zette. De manier waarop Obama de problemen in Afghanistan en Wall Street aanpakt, zullen zijn termijn en populariteit bepalen. Puur ter informatie: Schama heeft nooit weggestoken dat hij een felle voorstander is van Amerika’s eerste zwarte president. Toch durft hij voorzichtig een waarschuwend vingertje de lucht in te steken: dit zijn lessen die hij uit de geschiedenis moet trekken. Maar: Can he?

Wat die geschiedenis betreft: daags voordien kan u op Acht terecht voor Clinton and the Clintons, een toch wat luchtiger reportage over die ándere erg populaire president en onvermijdelijk ook over zijn onverzettelijke eega. Vergis u niet: Bill Clinton mag tegen het einde van zijn tweede ambtstermijn dan wel stevig onder vuur gelegen hebben, terwijl de missus haar democratische kandidatuur voor het presidentschap naar bovenvernoemde Obama zag gaan: het power couple heeft nog steeds veel invloed – héél veel invloed.

Nochtans, zoals deze documentaire laat uitschijnen, beschikten ze bij aanvang niet over de beste papieren. Via gesprekken met (wijlen) Bills moeder, andere familieleden, biografen en collega-politici schetst Clinton and the Clintons ’s mans moeilijke jeugd – met een agressieve stiefvader en veelal afwezig feestbeest van een moeder. Dat doen de documentairemakers niet uit sensatiezucht, echt niet, maar wel met de bedoeling een diepgravend psychologisch profiel van ‘Billary’ te schetsen. En toch komen ze uiteindelijk weer bij Monica Lewinsky uit.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content