‘Ludodiversiteit’ wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed

© Mirjam Devriendt

Het Sportimonium in Hofstade heeft voor het programma ‘Ludodiversiteit’ de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed gekregen.

Ludodiversiteit staat voor de grote diversiteit binnen de traditionele Vlaamse volkssporten, van krulbollen tot boogschieten op de staande of liggende wip, die in Vlaanderen steeds meer onder druk komen te staan. De Vlaamse Cultuurprijs is dan ook een mooie bekroning voor het traject dat professor Roland Renson opstartte en dat ook al erkenning kreeg van UNESCO.

In november 2011 besliste UNESCO om de werking rond Ludodiversiteit op te nemen in het Register van Goede Praktijken en Programma’s voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Het is de eerste keer dat die eer een Belgisch dossier te beurt valt.

Museum

De laatste decennia is veel onderzoek verricht naar de rijkdom van de traditionele sport- en spelcultuur in Vlaanderen. Roland Renson startte aan de KULeuven in 1973 het onderzoeksproject Vlaamse Volkssportdossiers. In 1980 werd de Vlaamse Volkssportcentrale opgericht en in 1988 de confederatie Vlaamse Traditionele Sporten. Dit bracht het sportief erfgoed opnieuw in de belangstelling en zorgde voor de nodige promotie. Zo kwam er onder andere een uitleendienst en werd in de loop der jaren een belangrijke collectie voorwerpen met bijhorende audiovisuele documentatie aangelegd.

Toen in 2004 het Sportmuseum in Hofstade de deuren opende, kon de collectie tentoongesteld worden. Het documentatiecentrum over de traditionele sport- en spelcultuur werd verankerd. Sinds 2006 biedt de volkssporttuin bezoekers de gelegenheid om ook buiten sportclubs traditionele sporten te leren kennen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content