In de Engelse badplaats Weston-super-Mare kan je sinds dit weekend een bezoek brengen aan Dismaland (letterlijk: Naargeestigland). In de wrange, sombere variant op grote themaparken à la Disneyland lopen de werknemers er droevig bij en werkt geen enkele attractie.

Het is een project van straatkunstenaar Banksy, die voor de gelegenheid een zeldzaam interview gaf aan de Britse krant The Guardian. "Het grote thema van dit park is dat themaparken grotere thema's nodig hebben", legde hij uit.

Die thema's vind je wel in Dismaland, vaak gecombineerd met typische Disneyelementen. Je kunt er varen met een modelboot vol vluchtelingen. Ook de kleine zeemeermin heeft er een plaatsje, maar dan digitaal vervormd. Zelfs Assepoester is van de partij, maar haar koets is gecrasht en wordt omsingeld door paparazzi. Met dat beeld verwijst Banksy naar de dood van prinses Diana.

Ondanks al die droefenis liep het tijdens het openingsweekend storm voor Dismaland. De wachttijden liepen op tot vier uur, maar volgens sommigen hoort dat bij de ellendige ervaring die Banksy zijn bezoekers wil meegeven. Wie alsnog een bezoekje wil brengen aan Dismaland, kan slechts één week op voorhand reserveren. Je moet dan wel snel zijn, want de kaartjes voor deze week waren in drie uur de deur uit.

Voor wie het park niet kan bezoeken, heeft Banksy een trailer vrijgegeven. Ook die parodieert de reclames van de grote themaparken, inclusief een klassiek gezin dat op uitstap gaat naar Dismaland. Het enige verschil? Enkel de kinderen blijven instant vrolijk, terwijl de ouders het veel minder leuk vinden.

In de Engelse badplaats Weston-super-Mare kan je sinds dit weekend een bezoek brengen aan Dismaland (letterlijk: Naargeestigland). In de wrange, sombere variant op grote themaparken à la Disneyland lopen de werknemers er droevig bij en werkt geen enkele attractie. Het is een project van straatkunstenaar Banksy, die voor de gelegenheid een zeldzaam interview gaf aan de Britse krant The Guardian. "Het grote thema van dit park is dat themaparken grotere thema's nodig hebben", legde hij uit. Die thema's vind je wel in Dismaland, vaak gecombineerd met typische Disneyelementen. Je kunt er varen met een modelboot vol vluchtelingen. Ook de kleine zeemeermin heeft er een plaatsje, maar dan digitaal vervormd. Zelfs Assepoester is van de partij, maar haar koets is gecrasht en wordt omsingeld door paparazzi. Met dat beeld verwijst Banksy naar de dood van prinses Diana.Ondanks al die droefenis liep het tijdens het openingsweekend storm voor Dismaland. De wachttijden liepen op tot vier uur, maar volgens sommigen hoort dat bij de ellendige ervaring die Banksy zijn bezoekers wil meegeven. Wie alsnog een bezoekje wil brengen aan Dismaland, kan slechts één week op voorhand reserveren. Je moet dan wel snel zijn, want de kaartjes voor deze week waren in drie uur de deur uit.Voor wie het park niet kan bezoeken, heeft Banksy een trailer vrijgegeven. Ook die parodieert de reclames van de grote themaparken, inclusief een klassiek gezin dat op uitstap gaat naar Dismaland. Het enige verschil? Enkel de kinderen blijven instant vrolijk, terwijl de ouders het veel minder leuk vinden.